Συνεδρίαση που ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων και συνεχίστηκε στην ζώνη της φυσιολογικής διόρθωσης, με απόλυτα ελεγχόμενο τζίρο, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με "μικρή ανοδική ουρά", όμως γρήγορα γύρισε σε αρνητικό πρόσημο καταγράφοντας το πρώτο ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 983,88 μονάδες (-1,12%).
Εξαιρετικά γρήγορη η "απάντηση" από πλευράς των αγοραστών, όχι μόνο επανέφερε τον Δείκτη σε θετικό πρόσημο, αλλά με σχετικά επιταχυνόμενο βηματισμό τον έφερε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1005,31 μονάδες (+1,03%), το οποίο ήταν και το υψηλό ημέρας.
Στα υψηλά ημέρας, ο Τραπεζικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 132,28 μονάδες (+2,16%), ενώ από τις μετοχές του FTSE25, τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη κατέγραψαν οι Alpha Bank (+2,14%, στα 0,5720 ευρώ), Εθνική (+3,06%, στα 2,02 ευρώ), Eurobank (+2,42%, στα 0,2960 ευρώ), Πειραιώς (+2,46%, στα 1,25 ευρώ), MIG (+5,51%, στα 0,2490 ευρώ), Folli Follie Group (+2,72%, στα 29,50 ευρώ), Grivalia (+3,75%, στα 9,14 ευρώ) και ΔΕΗ (+2,22%, στα 6,90 ευρώ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1005,31 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, ήταν η υψηλότερη "κορυφή" των τελευταίων 19 συνεδριάσεων, με την αμέσως υψηλότερη να έχει σημειωθεί στις 27/10 (1023,64 μονάδες).
Από την ώρα που σημειώθηκε το υψηλό ημέρας και μετά ο Δείκτης κινήθηκε με πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα μετά τις 14.56 να "ξαναφορέσει" το αρνητικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους.
Μάλιστα μετά τις 15.58 οι πωλητές φάνηκαν αρκετά κινητικότεροι, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να σημειώσει νέα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, με την χαμηλότερη τιμή να διαμορφώνεται στις 981,18 μονάδες (-1,4%).
Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 984,56 (-1,06%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 990,11 μονάδες με απώλειες 0,5% και βάζοντας τέλος στο θετικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι τελικές δημοπρασίες "προσθέτουν ανοδικό μαξιλάρι" για τον Γενικό Δείκτη, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Νηνεμία επικράτησε στην Αγορά ομολόγων, ενώ με discount διαπραγματεύεται το συμβόλαιο του Δεκεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων.
Ασφαλώς από την Παρασκευή και μετά, οι όποιοι αγοραστές δείχνουν να έχουν ένα "ατού" λιγότερο, καθώς όσοι ποντάριζαν σε κάποιο "δώρο" από την Fitch, διαψεύστηκαν με χαρακτηριστική ευκολία.
Πιο συγκεκριμένα, η Fitch διατήρησε αμετάβλητη, στο "Β" την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, δίνοντας σταθερό "outlook" και βάζοντας σε πρώτο πλάνο τα πολιτικά ρίσκα και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Τώρα οι επόμενες ελπίδες μετατίθενται στην Moody's (28/11) και στην επικείμενη συνάντηση του Παρισιού μεταξύ κυβέρνησης - τρόικας.
Ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται οι συνεδριάσεις από τις 26 τρέχοντος και μετά, καθώς στις 25 οι περισσότεροι ξένοι διαχειριστές "κλείνουν τα βιβλία τους" και δεν αποκλείεται αυτό να δείξει (σε ένα βαθμό) αν το ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων, στην λογική "too fast, too soon", είχε σαν σκοπό τον σχετικό "καλλωπισμό" των αποτιμήσεων και τίποτα άλλο. Το σενάριο αυτό θα εδραιωθεί σε περίπτωση που ο τζίρος επιστρέψει σε καθοδική πορεία, ενώ ένα "δείγμα γραφής" σαφώς χαμηλότερου τζίρου πήραμε και σήμερα.
Ασφαλώς και υπάρχει και η "υποψιασμένη σχολή σκέψης" που δεν αποκλείει να υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη η οποία έχει περιέλθει σε γνώση ενός "ειδικού τμήματος" της Αγοράς και πιθανόν η "φούρια" των αγοραστών να έδειξε ότι η χρονική απόσταση από την δημοσιοποίηση της είδησης δεν απέχει πολύ μακριά.
Τεχνικά, όσο ο Γενικός Δείκτης δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 980 μονάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης χαμηλότερα των 319 μονάδων, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η Αγορά διατηρεί το βραχυπρόθεσμο αγοραστικό σήμα που έδωσε στην συνεδρίαση της Παρασκευής.
Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Στην περίπτωση του FTSE25, ιδιαίτερα αποφασιστική θεωρείται η ζώνη 324 - 330, ανοδική διάσπαση της οποίας θα δώσει minimum κίνηση στις 340 μονάδες, με βάση τα βραχυχρόνια διαγράμματα. Πρώτη στήριξη στις 307 και δεύτερη, ισχυρότερη, στις 300 μονάδες.
Για τον Γενικό Δείκτη, αν αυτός διατηρήσει τον πλαγιοανοδικό του βηματισμό, πολλά θα κριθούν στο επίπεδο των 1015 μονάδων. Πρώτη σημαντική στήριξη, η οποία δεν θα πρέπει να παραβιαστεί, στις 980 μονάδες και δεύτερη σημαντικά αποφασιστικότερη στις 925 μονάδες. Από εκεί και χαμηλότερα θα επιστρέψουν δριμύτερα και τα πλέον αρνητικά σενάρια, επαναδοκιμασίας των πρόσφατων χαμηλών.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές
Ένα "short squeeze" που συνηθίζεται μετά από τόσο έντονες πτωτικές περιόδους, βίωσε την προηγούμενη εβδομάδα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, ενώ είχαμε και έναν επιπλέον λόγο ανόδου, αυτό του κλεισίματος βιβλίων των ξένων για το τέλος Νοέμβρη (Έλληνες Δεκέμβριος), επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Στην παρούσα η ταχύτητα και το μέγεθος της κίνησης, μετά από μία μεγάλη πτωτική περίοδο με αρνητικά νέα και εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων, έπιασε εξαπίνης και το επενδυτικό κοινό και τους traders κάτι που συνήθως τους αναγκάζει να ακολουθήσουν ετεροχρονισμένα, συνήθως σε τίτλους που "έχουν μείνει πίσω”, με αποτέλεσμα να γίνεται ανατροφοδότηση της κίνησης στην Αγορά.
Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα "short" που αναγκάστηκαν να κλείσουν θέσεις.
Το σημαντικό στην παρούσα είναι ότι η Αγορά κατάφερε και κράτησε το πολύ σημαντικό 852 ενώ μπροστά της έχει το πολύ σημαντικό επίπεδο του 1020, που αν με την σειρά του διασπαστεί, είναι δεδομένο πως θα δούμε μία βιαστική υπερβολή στην πολύ σημαντική ζώνη του 1065-1100. Κίνηση που θα ήταν ευκαιρία για αυτούς που έμειναν με μεγάλες θέσεις στην Αγορά να βρεθούν με κάποια ρευστότητα και να επανεξετάσουν την Αγορά σε μία δεύτερη φάση της και αφού δουν και τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και μία αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης.
Θυμίζουμε πως η Αγορά χάλασε μεσοπρόθεσμα με την διάσπαση των 1100 μονάδων, με το επίπεδο να φαίνεται πολύ σημαντική αντίσταση κάτι στο μηνιαίο γράφημα. Από την άλλη όσοι θέλουν να ακολουθήσουν τα σήματα θα πρέπει να περιμένουν και πάλι την Αγορά να μας ανεβάσει τα "stops", με μόνο κίνδυνο μία κίνηση "V".
Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι πως τίτλοι που έδειξαν καλύτερη συμπεριφορά, τόσο στην πτώση που αμύνθηκαν καλύτερα αλλά και στην αντίδραση που κινήθηκαν περισσότερο, επί το πλείστον έχουν να μας δείξουν και καλύτερη fundamental εικόνα. Αυτό από μόνο του μας δείχνει πως επενδυτικά, ή ακόμα και για trading, πρέπει να επιλέγουμε εταιρείες με βάση τα οικονομικά τους στοιχεία και όχι να κινούμαστε απλά τεχνικά, ή με το συναίσθημα.
Τώρα αν δούμε τα πολιτικά γεγονότα με βάση την λογική θα καταλάβουμε πως εξελίσσεται ένα σημαντικό πολιτικό παιχνίδι α) ανάμεσα στους Έλληνες “παίκτες”, (Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση) και β) ανάμεσα στην τρόικα και την Ελλάδα.
Η Κυβέρνηση προσπάθησε να παίξει το σχέδιο "έξοδος από το μνημόνιο και έξοδος στις Αγορές" χωρίς παρόλα αυτά να έχει υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεων. Αυτό προφανώς έγινε χωρίς την συναίνεση των Ευρωπαίων με αποτέλεσμα να δούμε την Αγορά να καταρρέει και το spread να εκτοξεύεται σε επίπεδα που δεν μπορούν να μας βγάλουν στις Αγορές.
Από την άλλη η Αντιπολίτευση πίστεψε πως είναι το ιδανικό timing να πάει σε εκλογές, με την πρόφαση μη εξεύρεσης Προέδρου, πιστεύοντας πως θα έχει περάσει τον μεγάλο σκόπελο του μνημονίου.
Προφανώς η Ευρώπη βλέποντας τις εσωτερικές πολιτικές κινήσεις, αποφάσισε να "στυλώσει τα πόδια της" και να δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις, θέλοντας να δείξει και στην Κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο στην Αντιπολίτευση, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο τα φαντάζονται.
Η υπογραφή τους για λύση στην βιωσιμότητα του χρέους, παρά τις δηλώσεις του Ντράγκι, θα υλοποιηθούν αλλά με τους κανόνες τους και όχι με τον τρόπο που θέλουν τα Ελληνικά κόμματα, μιας και ξέρουν πως είναι αναγκαία κίνηση για να μπορέσει η Οικονομία να αντιδράσει.
Όλο το σκηνικό μας έδειξε πως από μόνοι μας μέσα στην ΕΕ δεν μπορούμε να κινηθούμε αυτόνομα, από την στιγμή που ακόμα εξαρτόμαστε σε μεγάλο μέρος από τους δανειστές.
Δυστυχώς όλο αυτό το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι και από πλευράς Κυβέρνησης (αναβλητικότητα δεσμεύσεων διαρθρωτικών μέτρων) αλλά και από την Αντιπολίτευση (να προκαλέσει εκλογές), το μόνο που κατάφεραν είναι να μας κάνουν να χάσουμε πολύτιμο χρόνο, σαν οικονομία, εκεί που όλα έδειχναν πως είμαστε σε μία φάση που με κάποιες ακόμα κινήσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε την διαφορά και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με απλή επιτήρηση, με έξοδο στις Αγορές αλλά και με λύση στο χρέος πολύ πιο σύντομα. Η ανάπτυξη που φάνηκε πρόσφατα, μετά από χρόνια, θα μπορούσε να είναι η απαρχή μιας αναστροφής της Οικονομίας σε πιο γρήγορους χρόνους, κάτι που έχουμε ανάγκη μιας και η ύφεση έχει διαλύσει τα πάντα σε τόσο μεγάλους χρόνους.
Σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, το μεγάλο "κλειδί" είναι οι Τράπεζες, μιας και το ξεκαθάρισμα των βιώσιμων Επιχειρήσεων και ο περαιτέρω δανεισμός και αναχρηματοδότησή τους, θα κάνει την διαφορά στην ανάπτυξη.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με απόλυτη κυριαρχία του "πράσινου" ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές (οι Αγορές στο Τόκιο παρέμειναν κλειστές, λόγω εθνικής εορτής), κέρδη (πλην Λονδίνου) και για την Ευρώπη, προς νέα ρεκόρ οδεύουν οι δείκτες στην Wall Street (το Αμερικανικό Χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό την Πέμπτη για τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών, που σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου στο Αμερικανικό Εμπόριο).
Ξεκινώντας από την Ασία, σε υψηλά που είχαν να δουν από τον Ιούνιο του 2013 βρέθηκαν οι Αγορές της Κίνας, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει το βασικό της επιτόκιο την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας μείωσε τα επιτόκια ήταν τον Ιούλιο του 2012. H Πολιτική Ηγεσία και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας βρίσκονται σε ετοιμότητα για νέα μείωση των επιτοκίων καθώς και πρόσθετη χαλάρωση των δανειστικών στάνταρ, γιατί φοβούνται ότι οι πτώσεις τιμών θα προκαλέσουν εκτίναξη στα χρεοστάσια, λουκέτα και απολύσεις, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Έκθεση της Fitch που δημοσιεύτηκε και αναφέρει ότι η Αγορά ακινήτων στην Κίνα δε θα ανακάμψει σημαντικά κατά το επόμενο έτος, δεν φάνηκε να επηρεάζει τους αγοραστές. Ο οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο ότι οι εγχώριες πωλήσεις κατοικιών θα κυμανθούν μεταξύ -5% και +5% το 2015, η οποία μεταβολή δεν είναι σημαντική σε σχέση με το 2014. Η Fitch προβλέπει 10% πτώση στις πωλήσεις κατοικιών για το σύνολο του 2014.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo ενισχύθηκε στο 104,7 από 103,2 τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η μέση πρόβλεψη ήταν στο 103 και η πιο αισιόδοξη εκτίμηση που διατυπώθηκε ήταν στο 104,3. Προσπαθεί να αντιδράσει το ευρώ από τα χαμηλά έτους.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ανάπτυξη της Αμερικανικής Οικονομίας επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας του Σικάγο. Ο δείκτης Chicago Fed υποχώρησε στο 0,14 από 0,29 τον Σεπτέμβριο. Ο μέσος όρος τριών μηνών υποχώρησε στο -0,01 από 0,12 τον προηγούμενο μήνα.
Οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης για τις ΗΠΑ και την διεθνή οικονομία μειώθηκαν έντονα στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρία ερευνών Markit. Ο δείκτης ψυχολογίας των Αμερικανών επιχειρηματιών έδειξε ότι 31,2% των ανώτατων στελεχών περιμένουν βελτίωση της δραστηριότητας για το ερχόμενο 12μηνο τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με 51,4% στην έρευνα του Ιουνίου. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το 2009 που ξεκίνησε η έρευνα. Στην διεθνή έρευνα, εμφανίστηκε ποσοστό 28% που προβλέπει βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από 39% τον Ιούνιο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα 5 ετών. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης για την Ευρωζώνη διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο 2013 και ο Ρωσικός δείκτης σε ιστορικό χαμηλό.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, μία νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) προειδοποιεί ότι η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με παρατεταμένη Κοινωνική κρίση, αν δεν ληφθούν μέτρα για την ανάσχεσή της.
Από την άλλη, οι τεχνικές προσφορές που κατέθεσαν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τα τρία κοινοπρακτικά σχήματα (Corporacion America –ΜΕΤΚΑ, Vinci - Άκτωρ Παραχωρήσεις και Fraport-Slentel), ήταν σύμφωνες με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων. Οι τρεις κοινοπραξίες προχωρούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που περιλαμβάνει την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών αύριο Τρίτη στις 11:00.
Ικανοποιητικά εκτιμά η IBG πως θα είναι τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η ΔΕΗ για το γ' τρίμηνο, ενώ στρέφει την προσοχή της στις ταμειακές ροές της Επιχείρησης.
Στα 15,7 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη της Μυτιληναίος, το γ' τρίμηνο, από 8,4 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, προβλέπει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί στόχο στα 7,5 ευρώ και σύσταση "buy", ενώ σημειώνει ότι οι ισχυρές τιμές Αλουμινίου αναμένεται να στηρίξουν τα αποτελέσματα της εισηγμένης.
Όσον αφορά στη Μέτκα, η χρηματιστηριακή προβλέπει τζίρο κοντά στα περυσινά επίπεδα το γ' τρίμηνο, στα 115,5 εκατ. ευρώ και οριακή υποχώρηση των EBITDA κατά 3% στα 18,4 εκατ. ευρώ. Προβλέπει εκτίναξη των EBITDA του κλάδου Αλουμινίου στα 25 εκατ. ευρώ, με αύξηση τζίρου 11%, στα 128 εκατ. ευρώ.
Ερχόμενοι, εκ νέου, στα της σημερινής συνεδρίασης, από σήμερα οι μετοχές του "Ιασώ" ήταν διαπραγματεύσιμες στο ΧΑ χωρίς το καθαρό ποσό € 0,019 ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από τη διανομή αφορολόγητων αποθεματικών.
Επίσης από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της "ΕΛΒΕ" ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,30 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,03 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών.
Όλες οι μετοχές του FTSE25 "είδαν" και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, πλην της ΕΕΕ που κινήθηκε μόνιμα στο "κόκκινο". Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.
Ο τζίρος περιορίστηκε στα 78,1 εκατ. από τα οποία τα 10,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑΤΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΚΛΕΜ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ).
Έμεινε πίσω η ΕΕΕ στην "σειρά αφίξεως" για τις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α.: Πειραιώς (7,383 δισ), Alpha Bank (7,138 δισ), Εθνική (6,996 δισ) και ΕΕΕ (6,741 δισ).
Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, δεν μπορεί νε περάσει απαρατήρητη η όγδοη συνεχόμενη αν οδική συνεδρίαση για τα Ελ. Πετρέλαια, με τον τίτλο να προσπαθεί να "αποδράσει" από τα πολυετή χαμηλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρεκόρ "ever" του τίτλου είναι 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που σημειώθηκαν από τις 20/12/2012 έως και 10/11/2013, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec. Τεχνικά, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 5,35 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 4,00 ευρώ.
Χαμηλότερα του 25αρη, ασφαλώς και δεν μπορεί να αγνοηθεί το +4,05% για την Kleeman, που ανακοίνωσε την ίδρυση γραφείου πωλήσεων και στο Παρίσι. Εκτός των προσυμφωνημένων συναλλαγών (150000 τεμ. στα 1,79 ευρώ και 150000 τεμ. στα 1,80 ευρώ), άλλαξαν χέρια και 110160 τεμ. στα 1,80 ευρώ, όχι υπό μορφή "πακέτου".
Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Frigoglass που προσπαθεί να αντιδράσει από τα χαμηλά 10ετίας και πλέον.
Παρά ταύτα το απόλυτα βραχυπρόθεσμο "bet" δείχνει να είναι οι Αεροπορία Αιγαίου και Lamda Development. Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές των δύο εταιρειών εντάσσονται στον δείκτη MSCI Global Small Cap. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 25ης Νοεμβρίου.
--ΧΠΑ
Συνεδρίαση σχετικής μεταβλητότητας που κατέληξε σε ελεγχόμενη διόρθωση, στην Αγορά Παραγώγων και είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό την βύθιση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.170 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.285, 4.194 για τον Δεκέμβριο, 91 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 318) κινήθηκε μεταξύ 316 και 326,5 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση στο 0,9%.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (15.000 Πειραιώς, 10.000 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.164), ΔΕΗ (1.110), Alpha Bank (5.515), Εθνική (8.766), Πειραιώς (5.304), Eurobank (1.706), Μυτιληναίο (585), ΟΠΑΠ (304), Ελ. Πετρέλαια (150), ΓΕΚ (195), MIG (915), Jumbo (144), Μέτκα (116), ΕΥΔΑΠ (100).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά των δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα σκαρφάλωσε στα επίπεδα του 41%, ενώ ο όγκος συναλλαγών μειώθηκε στα 973 δικαιώματα, (862 δικαιώματα αγοράς και 111 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (85.972.065 τεμ.), Πειραιώς (20.195.822 τεμ.), Eurobank (28.178.330 τεμ.), ΔΕΗ (2.314.785 τεμ.).