ΧΑ: H προσοχή σε τράπεζες και τρίμηνα

Μετά από 5 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις το χρηματιστήριο επανακάμπτει προς τις 1.200 μονάδες. Βαρόμετρο ο τραπεζικός κλάδος και κυρίως αιχμή η Εθνική που «απειλεί» την κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank. Το ενδιαφέρον και στα κέρδη των εισηγμένων.

Με θεαματική ανοδική αντίδραση προς την ευρύτερη περιοχή των 1.200 μονάδων υποδέχθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών τα αποτελέσματα της Κυριακής.

Στις 1.197,71 μονάδες ο Γενικός Δείκτης κατά 2,27% υψηλότερα, με +2,43% ο FTSE 25 στις 386,24, επαναφορά στις 170 για τον Τραπεζικό και άνετη υπέρβαση των 1.100 μονάδων (στις 1.121,29) για τον FTSEM.

Με την αξία των συναλλαγών στα 177,1 εκατ. ευρώ από τα οποία 66,4 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής και 41,3 εκατ. ευρώ στη Eurobank. Συνοπτικά στη χθεσινή συνεδρίαση, που θα θυμίσω πως ουσιαστικά είναι η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική, είχαμε εικόνα ενός βραχύβιου κυματισμού επαναφοράς μετά την καταγραφή του «τοπικού χαμηλού» των 1.066,54 μονάδων τη Δευτέρα 19 Μαΐου και της βάσης των 1.119.30 μονάδων που σημειώθηκε σε κλείσιμο την αμέσως επόμενη (20/5).

Την υπενθύμιση αυτή θεώρησα απαραίτητη να κάνω και εχθές -στο προσυνεδριακό σχόλιο του euro2day.gr- καθώς πρόκειται για ένα μίνι ράλι προεξόφλησης, ένα ποντάρισμα όσων εκτιμούσαν πως μετά την Κυριακή της 25ης/5 δεν θα δρομολογηθούν ά μ ε σ α πολιτικές εξελίξεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στη χθεσινή ανοδική αντίδραση, εκτός από το «νέο χρήμα» που εισέρρευσε για να εκμεταλλευτεί την τάση, υπήρξαν απόλυτα φυσιολογικές ρευστοποιήσεις κυρίως βραχυπρόθεσμων θέσεων προκειμένου να κατοχυρωθούν σημαντικές υπεραξίες. Σε επίπεδο 25άρη η απόδοση ανά ΣΜΕ από τα χαμηλά της 19ης/5 φθάνει τις 45 μονάδες, θυμίζοντας πως το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της προηγούμενης Δευτέρας είχε σημειωθεί στις 341,34 μονάδες.

Για όσους κινούμεθα κυρίως βραχυπρόθεσμα τρεις παράμετροι συνεκτιμώνται ιδιαίτερα:
- το κλίμα στα ευρωχρηματιστήρια (στα υπ΄ όψιν το χθεσινό νέο υψηλό για τον DAX στις 9.893 μονάδες),
- τα οικονομικά αποτελέσματα (βαρύνουσα η σημασία του ΟΠΑΠ στη σημερινή συνεδρίαση)
- οι πολιτικές εξελίξεις.

Ο Θανάσης Σταυρόπουλος μέτρησε ποιες μετοχές «ψήφισαν» οι επενδυτές, ενώ σε σχετικό θέμα αναλύονται οι προσδοκίες και τα ρίσκα μετά τις κάλπες στο οποίο αναφέρεται: «Η οπτική των βραχυπρόθεσμων επενδύσεων χαρτοφυλακίου στο Χ.Α. κρύβει ευκαιρίες αφού επίκειται η έναρξη ισχύος των αλλαγών στους δείκτες MSCI. Δεν είναι τυχαίο ότι τα hedge funds ήταν οι βασικοί αγοραστές στο Χ.Α. κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 συνεδριάσεων, εστιάζοντας τις αγορές τους στους τίτλους της Eurobank και της Εθνικής, η βαρύτητα των οποίων ενισχύεται στον νέο MSCI».

Στον χθεσινό Εκηβόλο ανεβάσαμε αρχικά το διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη εκτιμώντας πως η διαφορά θα μπορούσε να έλθει κυρίως από τον δεικτοβαρή -πλέον- κλάδο με αιχμή την Εθνική. Στη συνέχεια, και μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, διάγραμμα του ημερήσιου FTSE 25 που δείχνει τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου που διακρίνονται για τον δείκτη.

Αφενός στις τράπεζες οι εξελίξεις θα κρίνουν (και) τη βραχυπρόθεσμη τάση, ενώ από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αναφερόμαστε στο σημαντικό... στοίχημα αυτής της φάσης που σχετίζεται με το αν η Εθνική θα ξεπεράσει την Alpha Bank, σε όρους αποτίμησης. Με βάση τη χθεσινή τελική τιμή η Εθνική αποτιμάται στα 8,55 δισ. ευρώ -εβδομαδιαία απόδοση 13,08%-, πλησιάζοντας την Alpha Bank των 8,68 δισ. ευρώ (απόδοση 7,94% το ίδιο διάστημα).

Αφετέρου οι εξελίξεις επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα και μετοχές εισηγμένων με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ενδεικτικό από τη μία το -7,14% στα 8,58 ευρώ για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ κι οι εύλογες πιέσεις στον τίτλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και από την άλλη πλευρά η υπεραπόδοση μετοχών όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, MIG, Frigoglass, Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΧΑΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αλλά και Υγεία, Χαλκόρ, Intracom αλλά και της MLS που σημείωσε νέο υψηλό στα 4,37 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v