Μπορεί οι αγοραστές να έκαναν το 4x4 στο Χ.Α., όμως στις τάξεις των επαγγελματιών του χώρου δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας θα είναι "ειδικών συνθηκών" και η τάση θα καθοριστεί αποκλειστικά και μόνο από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.
Η αγορά θα αποτιμήσει τα αποτελέσματα και πολλά θα κριθούν από το "προφίλ" των επενδυτών που θα εμφανισθούν στο Χ.Α. την ερχόμενη Δευτέρα.
Τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων του πρώτου τριμήνου θα ανακοινωθούν έως τα τέλη Μαΐου. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα έχουν τη σημασία τους μόνο στην περίπτωση που διατηρηθεί η ψυχραιμία στο ταμπλό του Χ.Α.
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η εικόνα στο πρώτο μισό και παραπάνω, έδειχνε ότι η Αγορά είχε προεξοφλήσει στον συντριπτικά μεγαλύτερο βαθμό την αναβάθμιση της Χώρας από την Fitch και ότι οι προηγούμενες τρεις ανοδικές συνεδριάσεις είχαν ενδείξεις "front running" από όσους είχαν "αυξημένη επενδυτική διαίσθηση" για την κίνηση του οίκου αξιολόγησης.
Όμως μετά τις 15.00 οι αγοραστές "ανέβασαν στροφές", με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., αλλά και δώδεκα από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους να κλείσουν στο υψηλό ημέρας, ενώ απόλυτα διιστάμενες παραμένουν οι απόψεις των εγχώριων παραγόντων της Αγοράς.
Σύμφωνα με την περισσότερο αισιόδοξη σχολή, το Χ.Α., δεν έδειξε να φοβάται το εκλογικό αποτέλεσμα.
Στην προσπάθεια δημιουργίας "μαξιλαριού", για την περίπτωση αρνητικής εκλογικής έκπληξης, αναφέρονται οι περισσότερο συντηρητικοί, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος για την "φούρια" των αγοραστών κατά τις τελευταίες δύο ώρες της συνεδρίασης, ούτε συνέβη κάτι διαφορετικό από αυτά που γνώριζε η Αγορά εξ αρχής!
Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά στοιχεία και παρά το -3,15% για τον Γενικό Δείκτη στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε πρόσθεσε 7,62% στον Γενικό Δείκτη και 10,22% για τον Τραπεζικό.
Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε θετικό πρόσημο (+0,73%), ενώ ο Τραπεζικός σημειώνει απώλειες 9,20%. Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών έφθασε τα 215 εκατ. μειωμένη κατά 13%, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εβδομαδιαία κέρδη 7,62% του Γενικού Δείκτη, είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος των τελευταίων 51 εβδομάδων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στο διάστημα από 10 έως και 17/5/2013 (+11,43%).
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Βαγγέλης Σιούτης
Πολύ καλά αντανακλαστικά έδειξε η Αγορά, την τρέχουσα εβδομάδα, αφού με την διάσπαση των 1100 μονάδων και φτάνοντας τις 1066 μονάδες αντέδρασε άμεσα και πειστικά πάνω από αυτό το όριο (μέσα στο όριο του φίλτρου τριών ημερών) με σημαντικούς τζίρους και παρόμοια με την αντίδραση από τα χαμηλά του Ιανουαρίου (29 και 30/1) όταν από τις 1115 μονάδες σε δέκα συνεδριάσεις ανέκαμψε ο Γενικός Δείκτης ως τις 1280 μονάδες, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Δύο είναι οι βασικές αντιστάσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο Γενικός Δείκτης. Ο ΚΜΟ 200 ημερών στη περιοχή των 1160 μονάδων και στη συνέχεια οι 1240 μονάδες.
Πολύ θετική είδηση και η αναβάθμιση, σήμερα, από τον οίκο Fitch της αξιολόγησης της Ελλάδος, η πρώτη μετά την έξοδο της Χώρας στις Αγορές.
Την επόμενη εβδομάδα εκτός από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, στο οποίο αρκετοί βραχυπρόθεσμοι επενδυτές ποντάρουν για αποκόμιση γρήγορων κερδών τη Δευτέρα, σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων (27/5 ΕΛΠΕ , ΟΠΑΠ , ΑΡΑΙΓ , 29/5 ΔΕΗ ΦΦΓΚΡΠ ) αλλά κυρίως το rebalancing των δεικτών MSCI και FTSE με το κλείσιμο της Παρασκευής (με πρωταγωνίστρια την μετοχή της ΕΥΡΩΒ). Γενικότερα με την αλλαγή των σταθμίσεων οι Τράπεζες θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στη πορεία των δεικτών.
Σε περίπτωση πολιτικής αναταραχής, όπως είναι φυσικό θα υπάρχουν ισχυρές βραχυχρόνιες πιέσεις που μπορεί να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη ακόμη και κάτω από τις 1000 μονάδες, εκτιμά ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.
Στρατής Πολυχρονέας
Καίτοι ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε χαμηλό 7μήνου στην πρώτη συνεδρίαση μετά τα αποτελέσματα των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, κατέγραψε σωρευτική άνοδο σχεδόν 8% στις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις, "προεξοφλώντας" άμβλυνση της πολιτικής αβεβαιότητας, σύμφωνα με την άποψη του Στρατή Πολυχρονέα.
Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και για τα εγχώρια Κρατικά χρεόγραφα (μειώθηκε κατά 8% περίπου το spread του 10ετούς με το αντίστοιχο Γερμανικό).
Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, με την ΕΚΤ να καραδοκεί για να λάβει πιο άμεση δράση (στα βήματα της FED) προκειμένου να αντιμετωπίσει τον επικίνδυνα χαμηλά πληθωρισμό και παράλληλα να τονώσει και την ανάπτυξη.
Ο προφανής τρόπος, βέβαια, θα είναι μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, αν και δε μπορεί να αποκλεισθεί μια νέα μείωση επιτοκίων στις 5 Ιουνίου.
"Όσον αφορά την Ελλάδα, το ζητούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα, προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή πορεία της Χώρας. Τα πάντα όμως θα κριθούν από την ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού, ο οποίος θα κρίνει το Κυβερνητικό έργο μέσω της ψήφου των Ευρωεκλογών", αναφέρει ο αναλυτής της Solidus Sec.
Μάνος Χατζηδάκης
Χωρίς εκπλήξεις από πλευράς τάσης, η προεκλογική εβδομάδα κύλησε σε αναμενόμενα πλαίσια, αφού το αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών δεν έδωσε κάποιο ισχυρό μήνυμα ανατροπής ή μεταβολής των ισορροπιών για να αλλάξει καταλυτικά το πολιτικό τοπίο, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Η Αγορά αντέδρασε με δύναμη από τα νέα χαμηλά έτους βοηθούμενη και από την θετικότερη οπτική της Fitch για την Ελληνική οικονομία, η οποία εκτός από τον πολιτικό παράγοντα επεσήμανε και τις βελτιώσεις που έχουν συντελεσθεί σε διάφορους οικονομικούς τομείς.
Σαφώς το αποτέλεσμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής θα έχει πιο "καθαρές αναγνώσεις", αφού η ψήφος για την Ευρωβουλή μπορεί να έχει μεν "χαλαρό" χαρακτήρα δεν παύει ωστόσο να αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη των τάσεων που επικρατούν στο εκλογικό σώμα.
Πέρα από την συζήτηση των εκλογών, άλλα θέματα που απασχόλησαν την Αγορά αφορούσαν την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας με την είσοδο των μετοχών στην κύρια Αγορά και η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών από την Τράπεζα Πειραιώς.
Τα αποτελέσματα των εταιρειών, με εξαίρεση την ΜΕΤΚΑ, κινούνται μέχρι στιγμής στην περιοχή του αναμενόμενου, ενώ υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος για γενικές διαπιστώσεις και συμπεράσματα αφού μόλις το 14% των εταιρειών έχει δημοσιεύσει μεγέθη α' τριμήνου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το τέλος της εβδομάδας βρήκε την Ελληνική Αγορά σε ένα ιδιαιτέρως κομβικό σημείο: Η μέση απόδοση των μετοχών επέστρεψε σχεδόν στο μηδέν, δηλαδή στην αρχή της χρονιάς σε επίπεδο Γενικού Δείκ,η κλείνοντας οριακά κάτω από την χρονοσειρά των 200 ημερών, μια ιδιαίτερα δημοφιλής τεχνική ένδειξη που παρακολουθεί μεγάλο μέρος της επενδυτικής κοινότητας.
Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο οι επενδυτές δείχνουν με αυτό τον τρόπο ότι είναι προετοιμασμένοι για όποιο ενδεχόμενο προκύψει μεθαύριο. Αν το αποτέλεσμα των εκλογών κινηθεί στα επίπεδα του πρώτου γύρου των Δημοτικών εκλογών, η Αγορά θα συνεχίσει την ανάκαμψη της με εντονότερο ρυθμό, η εστίαση θα έχει ως επίκεντρο τον Τραπεζικό κλάδο, "χαρτιά" που είναι σε προχωρημένη φάση αποκρατικοποίησης (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ), αλλά και σε μετοχές με καλά θεμελιώδη που λόγω της γρήγορης διόρθωσης βρέθηκαν σε ελκυστικότερα σημεία εισόδου.
Σε αντίθετη περίπτωση η τάση θα είναι πτωτική και η "ταλαιπωρία" της Αγοράς θα παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις, αφού ο βαθμός αβεβαιότητας θα επιστρέψει αυξάνοντας την μεταβλητότητα.
Τεχνικά η Αγορά έχει γυρίσει ανοδική, ξεκινώντας την ανηφορική προσπάθεια από το νέο χαμηλό έτους και από υποτιμημένες ζώνες τιμών. Οι ενδείξεις είναι πολύ θετικές καθώς οι πρόσφατες αντιστάσεις στις 1.100 και 1.120 μονάδες έχουν διασπαστεί με δύναμη, ενώ ο τερματισμός των τεσσάρων συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων έγινε στο υψηλό εβδομάδας.
Το σενάριο επέκτασης της ανόδου είναι η επικρατέστερη εκδοχή για την συνέχεια, απομονώνοντας τα εκλογικά δεδομένα, καθώς οι διαγραμματικές προοπτικές ανόδου του Γενικού Δείκτη μετά την υπέρβαση του απλού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών έχουν βελτιωθεί θεαματικά.
"Πέρα από τις μετεκλογικές αναγνώσεις, η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι ισχυρά φορτισμένη από τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών κυρίως του MSCI και δευτερευόντως του FTSE. Θυμίζουμε την προσθήκη της Eurobank και στους δύο δείκτες, την διαγραφή των Ελληνικών Πετρελαίων από το δείκτη MSCI, την είσοδο της Βιοχάλκο στο δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και την διαγραφή των Frigoglass και Σωληνουργία Κορίνθου" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Το "πράσινο" επικράτησε στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,31% για τον δείκτη Sensex 30, ενώ μάλλον επιφυλακτικά κινούνται Ευρώπη (με τους επενδυτές να αποφεύγουν να αναλάβουν μεγάλα ρίσκα ενόψει των Ευρωεκλογών αλλά και των Προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία την Κυριακή) και Wall Street.
Ξεκινώντας από την Ασία, σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων αναρριχήθηκε ο Ιαπωνικός Nikkei, μετά τα στοιχεία για την εργοστασιακή παραγωγή στην Κίνα τα οποία έδειξαν την καλύτερη επίδοση σε διάστημα πέντε μηνών για τον μήνα Μάιο.
"H Kίνα είναι αντιμέτωπη με μια γιγαντιαία πιστωτική φούσκα", δήλωσε ο Mark Faber στο Bloomberg. Ο κ. Faber υποστήριξε πως κανείς δεν πιστεύει αυτήν την στιγμή ότι η Κίνα αναπτύσσεται με ρυθμό 7%. Ο ίδιος τόνισε πως μια προσεκτική ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι η Κίνα αναπτύσσεται αυτήν την στιγμή με 4%.
Ερχόμενο στην Ευρώπη, σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's κάνοντας λόγο για βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Χώρας. Συγκεκριμένα, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας αναθεωρήθηκε σε "ΒΒΒ/Α-2" από "ΒΒΒ/Α-3".
Στο χαμηλότερο επίπεδο έτους υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στη Γερμανία κατά το Μάιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στο 110,4 από 111,2 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν κατά μέσο όρο μικρότερη υποχώρηση στο 110,9.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις των νεόδμητων κατοικιών ενισχύθηκαν τον Απρίλιο κατά 6,4%, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 433.000 συμβολαίων το δωδεκάμηνο. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις νεόδμητων θα αυξηθούν στο μέγεθος των 426.000 συμβολαίων.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, η Fitch επιβεβαίωσε τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει στην Αγορά, κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, προχωρώντας σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε "Β" από "Β-" προχώρησε η Fitch, με σταθερό outlook. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της Χώρας βρίσκεται πλέον πέντε βαθμίδες κάτω από την κατηγορία "investment grade".
Επόμενος σταθμός από το "μέτωπο" των ξένων οίκων είναι η αξιολόγηση από τη Moody's την 1η Αυγούστου αλλά και από τη Standard & Poor's στις 12 Σεπτεμβρίου.
Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank είναι οι κορυφαίες επιλογές της JP Morgan, μετά την ολοκλήρωση 21 συναντήσεων σε Ελλάδα, Τουρκία και Πολωνία. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι οι τρεις αυτές Αγορές έχουν τις υψηλότερες πιθανότητες να υπεραποδώσουν το 2014.
Υπενθυμίζεται ότι στην αμέσως προηγούμενη έκθεση (δεν έχει προλάβει να "στεγνώσει το μελάνι") ο οίκος ανέφερε: "Τα top picks είναι η Τράπεζα Πειραιώς (οverweight), η Alpha Bank (οverweight) και η ΔΕΗ (δεν καλύπτεται), ενώ θα απέφευγε την Εθνική καθώς θεωρεί ότι είναι η λιγότερο ελκυστική από τις εισηγμένες τράπεζες" (!!!)
Καθαρά κέρδη ύψους 46 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, εκτιμά η Alpha Finance ότι θα εμφανίσει ο ΟΠΑΠ το α' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.
Σε ξεχωριστή της έκθεση, η Alpha Finance, προβλέπει ότι η Ελληνικά Χρηματιστήρια θα ανακοινώσει θετικό αποτέλεσμα για το α' τρίμηνο, χάρη στις εύρωστες συναλλακτικές δραστηριότητες και τον περιορισμό του κόστους.
Βελτίωση στις οικονομικές επιδόσεις των ΕΛΠΕ και Motor Oil αναμένει για το α' τρίμηνο η IBG, σημειώνοντας ωστόσο πως θα παραμείνουν αδύναμες.
Σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, στα 10,3 από 10 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy". Η IBG παραμένει αισιόδοξη λόγω της δυναμικής της κερδοφορίας της, της ισχυρής παραγωγής ταμειακών ροών αλλά και της αναμενόμενης γενναιόδωρης μερισματικής πολιτικής (με μερισματική απόδοση άνω του 4% έως το 2018).
Στα "top picks" της Eurobank Εquities συγκαταλέγεται η Μέτκα, τονίζει η χρηματιστηριακή σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τιμή-στόχο στα 15 ευρώ και σύσταση "buy". Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η εταιρεία ανακοίνωσε ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο λόγω της προόδου στις συμβάσεις που εκτελεί, ενώ και τα περιθώρια της εταιρείας παρέμειναν ισχυρά, ενώ επισημαίνει τις προοπτικές υψηλών ταμειακών ροών και υψηλού μερίσματος. Τονίζει ακόμη ότι η Μέτκα διαπραγματεύεται σε υψηλό discount, της τάξεως του 40-50% σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές της.
Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ελεγχόμενης διόρθωσης (παρά την είδηση της Fitch), υποχωρώντας μέχρι τις 1146,87 μονάδες (-0,36%), όμως μετά τις 11.29 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1163,67 (+1,10%) μονάδες, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών εκτοξεύτηκε στις 1171,15 μονάδες (+1,75%), κλείνοντας στο υψηλό ημέρας.
Για απόλυτα "τεχνική" άνοδο μιλάνε πολλοί επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας την "νηνεμία" η οποία επικράτησε στην Αγορά Παραγώγων. Πιο συγκεκριμένα, η αναβάθμιση της Χώρας από την Fitch δεν οδήγησε σε κάποια αξιόλογη μεταβολή στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της Κυριακής.
Αντιθέτως, υποχώρησαν οι αποδόσεις των Ισπανικών και Ιταλικών ομολόγων, εν μέσω εκτιμήσεων περί χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Ιούνιο, μετά την μεγαλύτερη του αναμενόμενου υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία αυτόν τον μήνα.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ακούμπησαν το θετικό πρόσημο οι Intralot, Frigoglass, ενώ αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι Εθνική, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Motor Oil.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν τα Ελ. Πετρέλαια (οι "υποχρεωτικές" πωλήσεις από ξένα funds, λόγω εξόδου του τίτλου από τον δείκτη MSCI Global Standard Index, διατηρούν την μετοχή σε χαμηλά 18 μηνών), ενώ στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν.
Ο τζίρος στα 161,9 εκατ. από τα οποία τα 6,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΦΦΓΚΡΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΟΠΑΠ). Ο τίτλος της Εθνικής απέσπασε το 36,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ αν προστεθούν και οι Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, οι παραπάνω τίτλοι "απασχόλησαν" το 80,5% τους συνολικού τζίρου.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, παρέμειναν υψηλότερα από τις τιμές των πρόσφατων ΑΜΚ οι Alpha Bank (+0,76%) και Εθνική (+2,23%), ενώ έπιασε την τιμή της ΑΜΚ η Πειραιώς (+4,29%).
Παρουσίας των αγοραστών συνέχεια και στα Τραπεζικά warrants.
Ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank έκλεισε στα 1,63 ευρώ (+3,16%) με συναλλαγές 1955822 τεμ. της Εθνικής στα 0,8200 ευρώ (+3,27%) με όγκο 1740193 τεμ. και αυτός της Πειραιώς έκλεισε στα 0,9900 ευρώ ενισχυμένος κατά 5,10%, έχοντας διακινήσει 1767187 τεμ.
Χαμηλότερα του 25αρη, κινητικότητα σημειώθηκε στον τίτλο της Αεροπορίας Αιγαίου. Υπενθυμίζεται ότι από τις 27 Ιουνίου οι μετοχές της Aegean θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία 0,65 ευρώ ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου 1 ευρώ.
Προς νέα χαμηλά 17 μηνών πιέζεται η μετοχή του Δρομέα, νέα υψηλά 54 μηνών για την FG Europe, παραμένει ερωτηματικό αν τελείωσε ο πωλητής στον Fourli, ενώ για όσους αρέσκονται σε "συγκινήσεις" υπάρχει και η Προοδευτική (!)
--ΧΠΑ
Συνεδρίαση που ξεκίνησε επιφυλακτικά και τελείωσε κοντά στα υψηλά ημέρας, με τις συναλλαγές να δείχνουν αυξητικές τάσεις τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.157 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.576, 11.210 για τον Ιούνιο, 139 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 227 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 375) κινήθηκε μεταξύ 368,25 και 376,75 μονάδων και αιφνιδιασμένο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,35%.
Διατηρήθηκε ο δανεισμός τίτλων (539.800 Alpha Bank, 75.000 Εθνική, 39.800 ΔΕΗ, 60.000 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (4.086), ΔΕΗ (1.096),Alpha Bank (1.253), Εθνική (1.434), Πειραιώς (3.218), ΟΠΑΠ (352), MIG (1.315), Eurobank (2.479), Μυτιληναίο (466), Ελ. Πετρέλαια (153), ΓΕΚ (448), Μέτκα (214).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 45% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν πολύ χαμηλή στα 358 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (337 δικαιώματα αγοράς και 21 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(126.988.907 τεμ.), Εθνική (10.413.612 τεμ.), Πειραιώς (20.941.836 τεμ.), Eurobank (1.297.532 τεμ.).
Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ.