Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κάνουν παιχνίδι τα «ισχυρά χέρια»

Ολική επαναφορά στη σημερινή συνεδρίαση. Αφού κινήθηκε προς τις 1.190 μονάδες, ο ΓΔ γύρισε πάνω και από τις 1.230. Σε ρόλο οδηγού ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Alpha Bank και Τέρνα Ενεργειακή. Πολυετές υψηλό για Jumbo.

Είδε και τις 1.230 μονάδες το χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες να αντιδρούν προς σημαντικές περιοχές αντίστασης. Συνολικότερη η επαναφορά της αγοράς προς τα επίπεδα τιμών του Ιουνίου - Ιουλίου 2011, με αρκετές μετοχές (κυρίως του FTSE) να επιστρέφουν σε υψηλά 2009-2010 και με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει σε υψηλό 2,5 ετών.

Είναι προφανές πως τα «ισχυρά χέρια» επιχειρούν να επαναλάβουν το περυσινό... ξεκίνημα της αγοράς, ενισχύοντας την εκτίμηση πως θα στηρίξουν το στοίχημα της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου. Μέχρι πού θα φανεί, καθώς η ανοδική διάσπαση των 409 μονάδων για τον 25άρη θα άνοιγε τον δρόμο για ακόμη ανώτερη κίνηση.

Κατά 2,35% ενισχυόταν προ ολίγου περνώντας και τις 1.230 μονάδες, άνετα πάνω από τις 400 ο FTSE, με τις τράπεζες προς τις 188 και τον FT Mid να... απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις 1.200 μονάδες.

Σε μία εξαρχής πονηρή συνεδρίαση, σε μία φάση της αγοράς όπου η πλειονότητα των παικτών δεν περίμενε άμεση συνέχιση της ανοδικής κίνησης και οι μέτριες συναλλαγές εκλαμβάνονταν ως... μειονέκτημα τα «ισχυρά χέρια» συνεχίζουν το τράβηγμα βασικών δεικτών και κύριων μετοχών σε πολυετή ή και ακόμη ιστορικά υψηλά.

Σε ένα από τα τελευταία σχόλια του Euro2day.gr αναγνώστης μας αναφερόμενος στον μέτριο τζίρο θύμιζε την προηγούμενη «κενή» ανοδική κίνηση της αγοράς εκτιμώντας πως προοιωνίζεται άμεση επαναπροσέγγιση των υψηλών. Κερδίζει πόντους η υπέρβαση των 409 μονάδων, σημειώναμε στον Εκηβόλο (3/1), με τον 25άρη να βλέπει τα υψηλά του Μαΐου 2013.

Το ενδιαφέρον είναι πως η άνοδος επιτυγχάνεται με μέτριο τζίρο και χωρίς την ανταπόκριση μετοχών της χαμηλότερης κατηγορίας.

Σε μετοχές του FTSE δευτερευόντως του FT Mid και ορισμένων επιλεγμένων εταιρειών επικεντρώνεται το παιχνίδι, ενδεικτικό του ποιος έχει το πάνω χέρι στην αγορά αυτήν την περίοδο.

Με τη συνδρομή και πακέτων η μετοχή της Jumbo γράφει νέο ιστορικό υψηλό στα 12,65 ευρώ (αποτίμηση 1,63 δισ. ευρώ), ενώ καθολική είναι η αντίδραση των μετοχών του δείκτη. Εικόνα εντελώς διαφορετική από αυτήν της αρχής, οπότε δοκιμάστηκαν οι στηρίξεις των βασικών δεικτών και με τις 392 μονάδες να αποδεικνύονται ανθεκτικές (σαφής η αναφορά στο προσυνεδριακό σχόλιο του Euro2day.gr).

Η προσφορά μαζεύτηκε μεθοδικά στα πρώτα 30΄-45΄της συνεδρίασης, στη συνέχεια διερευνήθηκαν οι διαθέσεις και ξένων παικτών που μπήκαν στο παιχνίδι, με τα πακέτα σε συγκεκριμένες μετοχές να δίνουν το έναυσμα για τα περαιτέρω.

Μετοχή-κλειδί ο ΟΤΕ πολύ γρήγορα ενισχύθηκε έως τα 10,44 από τα χαμηλά ημέρας των 10,06 ευρώ για να ακολουθήσουν ΔΕΗ, CC/HBC και μετά τις 12.00-12.45 μετοχές- σηματωροί όπως θεωρούνται ο Μυτιληναίος, η Τέρνα Ενεργειακή, η Ελλάκτωρ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Motor Oil, η ΜΕΤΚΑ κι η ΓΕΚ Τέρνα.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκαν εντολές αγορές, που θεωρούνται κλειδιά αυτής της φάσης, όπως για παράδειγμα είναι ο Fourlis, η Autohellas, η ΕΒΖ αλλά και τίτλοι εκτός των δεικτών FTSE και FT Mid, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Αεροπορίας Αιγαίου.

Το πόσο μπορεί να διατηρηθεί το βραχυπρόθεσμα ανοδικό momentum εξαρτάται βεβαίως (και) από τις διεθνείς αγορές, κυρίως όμως από τις εξελίξεις στο εσωτερικό και τη διάθεση των «ισχυρών χεριών» να στηρίξουν την αγορά.

Τεχνικά η τρέχουσα κίνηση του 25άρη όπως εκτυλίσσεται από τα τελευταία... χαμηλά του (368,7 μονάδες στις 23/12) φτάνει μέχρι τα όρια του «υψηλού» των 409 μονάδων. Μόνο πειστική ανοδική διάσπαση αυτής της σημαντικής περιοχής αντίστασης θα ενεργοποιούσε νέες αγορές και περαιτέρω κίνηση προς τις 420-425 μονάδες που είναι και ο πρώτος από τους βασικούς στόχους μας για την περίοδο του... January effect.

Για να δούμε, καθώς νωρίτερα ο 25άρης έφτασε έως τις 405,76 μονάδες, όπου έγιναν κάποιες πρώτες ρευστοποιήσεις, που αποδίδονται σχεδόν αποκλειστικά σε φυσιολογική κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v