Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: To παιχνίδι προεξόφλησης στις τράπεζες

Ένα μεγάλο… παίγνιο εκτυλίχθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο ΧΑ με κέρδη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Οι τριψήφιες αποδόσεις των τραπεζών και η συνέχεια. Η επιλεκτική ενημέρωση για Blackrock, κούρεμα. Τα στατιστικά.

Και μετά το ράλι προεξόφλησης τι; Πέρα από τα όσα διαδραματίστηκαν στο παρασκήνιο & το προσκήνιο το ερώτημα είναι εύλογο, καθώς ο τραπεζικός κλάδος μετρά μέχρι και τριψήφιες αποδόσεις σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν, πως σε μεγάλο βαθμό τόσο τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία των ελέγχων της Black Rock όσο η εδραίωση της εκτίμησης πως οι αναπόφευκτες αυξήσεις κεφαλαίου ΔΕΝ θα είναι σε βάρος των υφιστάμενων μετόχων αποτυπώθηκαν στο…ταμπλώ. Βέβαια… εκκρεμεί το PSI Plus και τα όσα επιπλέον θα προκύψουν για τις τράπεζες αλλά αυτό, που μετρά σε αυτή τη φάση είναι η συμφωνία των εμπλεκόμενων πλευρών.

Με τη μέχρι τώρα απόδοση του το ΧΑ περιλαμβάνεται στο περίοπτο Top 5 των αποδόσεων των αγορών του πλανήτη μέχρι στιγμής στο έτος. Σε σχετικό θέμα του euro2day διαβάζουμε πως "...ανάμεσα στα 78 χρηματιστήρια που παρακολουθεί η Bespoke Investment Group, το Χρηματιστήριο Αθηνών καταλαμβάνει την τέταρτη καλύτερη θέση, με απόδοση 12,6%. Την πρώτη θέση κατέχει η Αργεντινή, με άνοδο 18,1% στον βασικό χρηματιστηριακό της δείκτη και ακολουθεί η Ρωσία (+13,7%) και η Ουγγαρία 12,8%, ενώ μετά την Ελλάδα έρχεται η Αυστρία με άνοδο 11,2%.". Δεν είναι και λίγο μετά από δύο χρόνια έντονης απαξίωσης & περιθωριοποίησης της αγοράς μας.

Το αν υπάρχει περιθώριο για άμεση συνέχιση της ανοδικής κίνησης προφανώς θα εξαρτηθεί από τις διεργασίες για το PSI, τις εξελίξεις στην ΕΕ (μόνο αμελητέα δεν είναι η στοχοθέτηση πλέον της Πορτογαλίας) και τις διαθέσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών από τη στιγμή, που αποκόμισαν σημαντικότατες υπεραξίες και αρκετά μετοχοδάνεια καλύφθηκαν. Από τεχνικής πλευράς η ανοδική διάσπαση των 320 μονάδων για τον Ftse20 (έστω και ενδοσυνεδριακά) αφήνει υποσχέσεις για τη συνέχεια, με την προυπόθεση πως άμεσα θα επιβεβαιωθεί η ζώνη στήριξης των 290-295 μονάδων.

Στην περίπτωση, που επανέλθουν άμεσα οι αγοραστές ζητούμενη είναι- αυτή τη φορά- η επαναπροσέγγιση των 350 μονάδων. Σημειωτέον, πως ενδεχόμενη κίνηση του 20άρη πάνω από τις 400 μονάδες θα επιβεβαίωνε την αναστροφή της καθοδικής κίνησης

Προσώρας μετράμε την ενίσχυση της αποτίμησης του σχήματος Alpha-Eurobank (έφθασε μέχρι τα 1,2 δισ. ευρώ στα υψηλά της 17/1) που σε κλείσιμο κυμάνθηκε στα 1,073 δισ. ευρώ, την πειστική κίνηση της ΕΤΕ, την αντίδραση των Κύπρου, Marfin Popular, το "δίπλωμα" της Πειραιώς, την επιβεβαίωση της τεχνικότητας μη τραπεζικών τίτλων (λ.χ. Μυτιληναίος, Τιτάν ).

Θα εμμείνουμε λίγο περισσότερο στην Εθνική, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση αντέδρασε έως τα 2,71 ευρώ κλείνοντας τελικά στα 2,33 ευρώ δηλαδή εντός του κρίσιμου εύρους των 2,20-2,40 ευρώ.

Όμως πέραν αυτών, κατά την εκτίμησή μου, τις τελευταίες δυο εβδομάδες εκτυλίχθηκε ενα μεγάλο… παίγνιο προεξόφλησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών με κέρδη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Μόνο η ενίσχυση της αποτίμησης των πέντε ισχυρότερων τραπεζικών ομίλων ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικό μέρος μετοχοδανείων φέρεται να καλύφθηκε ανέξοδα μέσω της εκρηκτικής αντίδρασης.

Ακραίας κίνησης, που ώθησε τον FTSE 20 έως τις 330 μονάδες (υψηλότερα των κρίσιμων 320 μον.) με μοχλό τις τράπεζες και αιχμή (κυρίως ) τις Alpha-Eurobank. Η απόδοση του FTSE 20 έφθασε το 15,7% από την αρχή του έτους και 9,86% για τον Γενικό Δείκτη. Του τραπεζικού κόντεψε να πιάσει… τριψήφιο ποσοστό!

Οι αποδόσεις, που “μετρούν” από την αρχή του μήνα (κυρίως) οι τραπεζικές μετοχές είναι ιλιγγιώδεις (όπως και η δραματική απαξίωση, που συντελείται τους τελευταίους μήνες) με ενδεικτικό το 113% για την Alpha Bank ή το 107% για την Eurobank έναντι απόδοσης 44% της Εθνικής Τράπεζας.

Θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε όσο πιο νηφάλια μπορούμε τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες συνεδριάσεις με επίκεντρο τις τράπεζες. Εξ΄ αρχής εκτιμούσαμε, πως η επιλεκτική ενημέρωση μικρής μερίδας τραπεζιτών από την ΤτΕ για τα ακριβή στοιχεία της BlackRock θα μπορούσε να είναι μία καλή αφορμή για ένα βραχυπρόθεσμο παιχνίδι προεξόφλησης.

Όμως παράλληλα κάτι τέτοιο συνιστά εκ των πραγμάτων ενημέρωση ολίγων, επιλεκτική πληροφόρηση βασικών μετόχων σε αντίθεση με την επενδυτική μαρίδα που ελάχιστα γνώριζε για το ακριβές ποσό που θα κληθούν να καλύψουν οι τράπεζες.

Πρακτικά όσο το ευρύτερο επενδυτικό κοινό ενημερωνόταν δεξιά και αριστερά πως η B.R γράφει επισφάλειες της τάξης των 17-18 δις. ευρώ ορισμένοι γνώριζαν ήδη πως το βάρος δεν ξεπερνούσε τα 5 δις. ευρώ. Μεγάλη διαφορά, όταν μάλιστα για την ΕΤΕ φέρεται να περιορίζονται σε 1,4 δις. ευρώ. Πολύ μεγάλη διαφορά.

Πράγματι η ολοκλήρωση των ελέγχων της B.R αίρει μία πολύ βασική εκκρεμότητα και λόγο πίεσης-αμφισβήτησης των τραπεζών. Η έτερη- και σοβαρότερη κατά την εκτίμηση μας- είναι το τελικό ύψος του κόστους από την υλοποίηση του PSI Plus. Αν και για αυτό μία σημαντική λεπτομέρεια φαίνεται να λύνεται, καθώς οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα γίνουν χωρίς να βλάπτονται ανεπανόρθωτα οι μέτοχοι.

Όλα καλά και άγια. Και όσοι πρόλαβαν και πήδηξαν έγκαιρα στο… τραινάκι του τρόμου έβγαλαν μερικά από τα σπασμένα των προηγούμενων μηνών. Ωστόσο επιμένουμε, πως η επιλεκτική ενημέρωση και γνώση τόσο κρίσιμων στοιχείων δεν ήταν ορθή κίνηση.

Αντιθέτως, πάντα κατά την ταπεινή άποψη μας και την ελάχιστη εμπειρία που έχουμε μετά από περίπου 25 χρόνια ενασχόλησης με το μαγαζί, κάτι τέτοιο θα συνιστούσε υπόνοια χρήσης επιλεκτικής (και γιατί όχι) εσωτερικής πληροφόρησης.

Μάλιστα αυτό εκτιμώ αλλά δεν έχω τις αποδείξεις για να βγω και να το στηρίξω γνωρίζοντας τις συνέπειες και την ευθύνη των λόγων μου. Ένα καλοστημένο παίγνιο, πράγματι από τα καλύτερα που έχουμε δει από την εποχή των… parties του ΄99, με ανεπανάληπτα σερί που βασίσθηκε στο ότι κάποιοι, ελάχιστοι γνώριζαν αυτό που αγνοούσε η πλειονότητα ή φημολογούνταν στην αγορά.

Ποια θα μπορούσαν να ήταν εκτός των προφανών τα οφέλη από ένα τέτοιο παίγνιο; Κάλυψη σε μεγάλο βαθμό ανοιχτών μετοχοδανείων και κόκκινων κωδικών. Ένα μέρος του Συστήματος, που γνώριζε έγκαιρα και για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζικών ομίλων «έβγαλε τα ρέστα» του.

Αναμφίβολα, θα υπάρξουν και αιτιάσεις από εκείνους που εκ των πραγμάτων έχασαν την άνοδο, πιθανολογώ ωστόσο ότι σε αυτή ειδικά τη συγκυρία, ουδείς αρμόδιος θα "ψάξει" τους πρωταγωνιστές της ... προεξόφλησης

Αυτό που έχει όμως σημασία ττώρα είναι να αποδειχθεί η άνοδος διαχειρίσιμη.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 745,67 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 5,29%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 10,46%, ο Mid 30 με κέρδη 7,65% και ο Small Cap 80 με άνοδο 3,03%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε η πλειοψηφία των κλάδων του ΧΑ, εκ των οποίων: Τράπεζες (+36,34%), Χημικά (+9,05%), Βιομηχανικά Προιόντα-Υπηρεσίες (+8,3%), και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (+7,6%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν οι κλάδοι: Μέσα Ενημέρωσης (-7,83%), Τρόφιμα-Ποτά (-7,46%) και Εμπόριο (-6,85%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ιλυδα (131,80%), Νάκας Μουσική (123,91%), CPI (103,13%), Eurobank (79,02%), Alpha Bank (75,94%), Τράπεζα Πειραιώς (72,41%), Κούμπας (66,6%), Τηλέτυπος (65%), Εδραση (56,06%), Κρέκα (49,33%)

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ελληνικές Ιχθ/γειες (-39,76%), Ηλεκτρονική Αθηνών (-38,27%), Αττικές Εκδόσεις (-30%), Βις (-28,91%), Προοδευτική (-26,62%), ΑΧΟΝ Συμμετοχική (-21,31%), Ακρίτας (-21,18%), Σέλμαν (-20%), Ελφίκο (-19,91%) και Δούρος(-19,57%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v