ΧΑ: Δυνατά “πονταρίσματα” σε “χρώματα”

Εντονη μεταβλητότητα στην αγορά προσφέρει χρυσές ευκαιρίες για αποδοτικό trading αλλά και πολλές παγίδες εγκλωβισμού. Στο επίκεντρο τα εκτιμώμενα ως "πράσινα χαρτιά” και μετοχές media. Απώλειες 4,5% στην εβδομάδα.

Το ταμπλό του Χ.Α. δείχνει να εξελίσσεται σε “πεδίον δόξης λαμπρόν” για τους traders, καθώς όσοι έσπευσαν να τοποθετηθούν στα πρόσφατα χαμηλά αν μη τι άλλο σημειώνουν αξιοπρόσεκτες και γρήγορες αποδόσεις.

Επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα εκτιμώμενα σαν “πράσινα χαρτιά” που δεν αφορούν βέβαια εταιρείες ΑΠΕ, αλλά μάλλον αναφέρονται σε πολιτικές αποχρώσεις.

Χρυσές ευκαιρίες για αποδοτικό trading αλλά και πολλές παγίδες εγκλωβισμού, καθώς η μεταβλητότητα εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί μέχρι τις εκλογές και οι διακυμάνσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη, εντοπίζουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, ενώ επισημαίνουν ότι στην σχετική βελτίωση του κλίματος θετικό ρόλο παίζει και η ικανοποιητική εικόνα των διεθνών Αγορών.

Σημαντική παράμετρο θα συνεχίσει να αποτελεί η στάση των ξένων, αλλά και πιθανές σταθεροποιητικές παρεμβάσεις εγχώριων επενδυτικών χαρτοφυλακίων με τους ξένους διαχειριστές να εκτιμούν ότι το ρίσκο έχει αυξηθεί στις μετοχές εταιρειών το μέλλον αλλά και ο κύκλος εργασιών των οποίων εξαρτάται από Κυβερνητικές αποφάσεις.

Αυτό το τελευταίο μπορεί να επιτείνει την εικόνα χρηματιστηριακής αστάθειες στους εν λόγω τίτλους, καθώς η ακινησία σε ό,τι αφορά τις καίριες αποφάσεις που αφορούν την οικονομία, δείχνει σαν επικρατέστερο σενάριο.

Αρκετοί παράγοντες της Αγοράς κρίνουν ότι στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα να εξασφαλίζει αυτοδυναμία, οπότε μάλλον η χώρα θα συρθεί σε ταλαιπωρία αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Όλο αυτό το πιθανολογούμενο σκηνικό μόνο ευνοϊκά δεν επιδρά στην αγορά, η οποία θέλει αν μη τι άλλο σταθερότητα.

Σημαντικές οι ανακατατάξεις και στην πρώτη πεντάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. όπου στην πρώτη θέση παραμένει μακράν η Εθνική (13,24 δισ). Από εκεί και χαμηλότερα οι αμέσως επόμενες θέσεις καταλαμβάνονται από Coca-Cola (5,7 δισ), ΟΤΕ (5,39 δισ), ΟΠΑΠ (5,36 δισ) και Eurobank (5,19 δισ).

Στο ταμπλό του FTSE με πωλητές έκλεισαν μόνο οι Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Πειραιώς, MIG, Eurobank.

Λίγοι και οι Δεικτοβαρείς τίτλοι με αρνητικό πρόσημο και συγκεκριμένα οι Alpha Bank (-3,2%), Coca-Cola (-0,45%), Πειραιώς (-0,10%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-0,21%) και Εθνική (-1,76%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΤΕ (+4,36%), Βιοχάλκο (+3,35%) και Intralot (+5,83%). Με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν οι Τιτάν, Eurobank, MIG και με αξιοσημείωτα κέρδη οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, MPB, Motor Oil. Απλά θετική μεταβολή για Μυτιληναίο, Αγροτική και Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 46 μονάδων (υψηλό ημέρας 2450,51μονάδες (10.36) και χαμηλό ημέρας 2404,68 μονάδες (13,33) και έκλεισε τελικά στις 2425,23 μονάδες με μικρά κέρδη 0,46%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος έφθασε τα 196 εκατ. από τα οποία τα 11,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Καλύτερη της αμέσως προηγούμενης η τελική εικόνα με 154 ανοδικές μετοχές έναντι 62 πτωτικών και 21 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 6 έως 22,94%.

Μεταξύ των ημερήσιων πρωταγωνιστών και οι ΔΟΛ, Altec, Ναυτεμπορική, Λιβάνη, Δομική Κρήτης, Τεγόπουλος, Κρι Κρι, Δρομέας, Πήγασος, Πλ. Κρήτης, Κυριακούλης, Revoil, Sato κ.λπ.

Όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία η εβδομάδα που μόλις έληξε είχε τρεις θετικές και δύο αρνητικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,53% (τόσο μεγάλες εβδομαδιαίες απώλειες η Σοφοκλέους είχε να “δει” από την εβδομάδα 3/7 – 10/7/2009), ενώ τα κέρδη του Δείκτη από την αρχή του χρόνου περιορίστηκαν στο +35,75%


Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Την άποψη ότι λόγω των ειδικών συνθηκών η Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα υποαποδόσει το προσεχές διάστημα έναντι των ξένων αγορών εκφράζουν οι αναλυτές της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Ως εκ τούτου – τονίζουν - μια ανοδική κίνηση θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία αύξησης ρευστότητας ενώ σε ότι αφορά την προσέγγιση κάποιων πιο αξιόπιστων σημείων στήριξης θα αναμένουν ως πρώτο πεδίο εξέτασης ενδεχόμενων τοποθετήσεων την περιοχή των 2.270 μονάδων. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι και τεχνικά από χθες η Αγορά έχει ενεργοποιήσει τα πρώτα σήματα πώλησης των βραχυπρόθεσμων δεικτών MACD, και των κινητών μέσων των 9 και 15 ημερών.

Διεθνές κλίμα και δημοσκοπήσεις θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν διαθέσεις στην Σοφοκλέους σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα. Ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank θεωρεί ενισχυμένη την πιθανότητα αυτοδύναμης Κυβέρνησης από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση και εκτιμά ότι κάτι τέτοιο έδειξε σήμερα το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Συσσώρευση μετά το πρώτο “σοκ” εντοπίζει ο Αντώνης Χριστοφίδης. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec. θεωρεί ότι η Αγορά θα προσπαθήσει να απορροφήσει τους “κραδασμούς” ιδιαίτερα αν έχει την θετική συμβολή των διεθνών Αγορών. Οι Τράπεζες συνεχίζουν να κινούνται σε υπεραγορασμένο επίπεδο, ενώ σύμφωνα με τον κ.. Χριστοφίδη το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό παραμένει στο περιθώριο του ενδιαφέροντος.

Σαν θετική έκπληξη θεωρεί την σημερινή εικόνα της Αγοράς το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec, καθώς οι “κραδασμοί” της προκήρυξης των εκλογών απορροφήθηκαν σε μία μόνο συνεδρίαση.

Η ΑΧΕ εκτιμά ότι η περίοδος της έντονης μεταβλητότητας μόλις ξεκίνησε, κάτι που μπορεί να υποβοηθηθεί από την επικείμενη αργία την Δευτέρα στην Wall Street (Labor Day).

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (77500 Εθνική, 1076000 Alpha Bank, 14700 Eurobank, 52500 MPB, 24900 Πειραιώς, 48600 MIG, 8300 Ελ. Πετρέλαια, 23600 ΔΕΗ, 11400 Κύπρου, 14000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 96000 Alapis), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1780), Alpha Bank (720), ΟΤΕ (3635), Ταχ. Ταμιευτήριο (653), ΟΠΑΠ (1443), MPB (1619), Ιντρακόμ (3871), Eurobank (573), Πειραιώς (712), ΓΕΚ (1162), Μυτιληναίος (252), Αγροτική (268), ΔΕΗ (623), MIG (665), Ελλάκτωρ (272), Intralot (879).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 4/9 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 60480 τεμ., Εθνική 50000 τεμ., Κύπρου 247480 τεμ.

Αντίθετα δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v