Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά στην αβεβαιότητα των εκλογών

Εντείνονται οι πιέσεις, με αυξημένες συναλλαγές, καθώς οι ρευστοποιήσεις επιθετικού χαρακτήρα από εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια καταλαμβάνουν όλο σχεδόν το εύρος του ταμπλό. Στο -4% ο ΓΔ, στο -5% οι τράπεζες.

Την ώρα που οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές «βασανίζονται» πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, η Σοφοκλέους βυθίζεται στην αβεβαιότητα του εκλογικού αποτελέσματος.

Δεκαπέντε λεπτά πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης, η αναλογία ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο 1 προς 12, ενώ σε περισσότερους από 40 τίτλους οι απώλειες ξεπερνούν το 7%.

Εκείνο το οποίο δημιουργεί ιδιαίτερες ανησυχίες στους επαγγελματίες του χώρου, είναι ότι εκτός από τις εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πιέζονται και εταιρίες ιδιωτικών συμφερόντων του 20άρη, που αποδεδειγμένα έχουν θέσει ξένα χαρτοφυλάκια, κάτι που αποτελεί σαφέστατη ένδειξη ότι οι ξένοι αποφάσισαν να μειώσουν τις θέσεις τους στο ΧΑ, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας.

Σημαντικότατες πιέσεις δέχεται και ο τίτλος της ΕΥΑΘ, που πλησιάζουν το 17%, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η διάθεση πακέτου της εισηγμένης οδηγείται προς τις καλένδες.

Ούτε ένας τίτλος από τον 20άρη διασώζεται με θετικό πρόσημο, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (-6,88%), ΔΕΗ (-6,21%), Μυτιληναίος (-6,02%), Πειραιώς (-6,08%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 5% κινούνται Alpha Bank, Αγροτική Τράπεζα και Εθνική Τράπεζα.

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούν ότι η οικονομία της χώρας μπαίνει σε ένα τέλμα τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, όπως και οι δημοπρατήσεις μεγάλων έργων τόσο στον κατασκευαστικό όσο και στον ενεργειακό κλάδο.

Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, τόσο για την οικονομία της χώρας όσο και για τα μεγέθη των εισηγμένων.

Από την άλλη, υπάρχει και η άποψη ότι η σημερινή πίεση έχει δόσεις υπερβολής και ότι σταδιακά οι πιέσεις θα αμβλυνθούν και θα επικεντρωθούν περισσότερο σε εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και σε εταιρίες που παίρνουν μέρος στη δημοπράτηση δημοσίων έργων.

Τεχνικά η σημερινή συνεδρίαση αν μη τι άλλο, ακυρώνει το δεύτερο ανοδικό κύμα που ξεκίνησε από τον Ιούλιο, ενώ η εικόνα θα επιβαρυνθεί έτι περαιτέρω, σε περίπτωση που ο Γ.Δ. υποχωρήσει και κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2.300 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v