Portfolio με 7 μετοχές από Alpha Finance

Portfolio με 7 μετοχές από Alpha Finance
Πριν από περίπου 18 μήνες, επιλέγοντας μεταξύ των αρκετών δεκάδων εταιριών που παρακολουθεί συστηματικά (το λεγόμενο universe), το τμήμα ανάλυσης της Alpha Finance σχημάτισε ένα χαρτοφυλάκιο, το οποίο ονομάστηκε International Portfolio.

H απόδοση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, το οποίο προτείνεται στους πελάτες της εταιρίας παρακολουθείται συστηματικά σε σχέση με την απόδοση της αγοράς.

Αυτό το διάστημα στο συγκεκριμένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, περιλαμβάνονται επτά μετοχές, κάθε μία από τις οποίες έχει αξιολογηθεί από το επιτελείο της Alpha Finance με τον χαρακτηρισμό ”απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς”. Πρόκειται για τις μετοχές των εταιριών Folli-Follie, Coca Cola 3E, Chipita, Panafon, Επιχειρήσεις Αττικής, ΤΙΤΑΝ και Μαίλλης. Κάθε μετοχή δεν συμμετέχει ”ισότιμα” στο χαρτοφυλάκιο, αλλά με δική της στάθμιση, η οποία εξαρτάται μεταξύ άλλων και από την εξέλιξη της κεφαλαιοποίησης της εταιρίας, την οποία εκπροσωπεί.

Ενα άλλο κριτήριο επιλογής, αλλά και εξόδου από το χαρτοφυλάκιο αφορά στην εμπορευσιμότητα και στη ρευστότητα κάθε μετοχής, με βάση το οποίο εξαιρέθηκε για παράδειγμα η Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης, από τις αρχές του 2002.

Εντός του 2002 (με καταληκτική ημερομηνία την 20η Μαΐου) η απόδοση του συγκεκριμένου δυναμικού χαρτοφυλακίου, σταθμισμένη με βάση την κεφαλαιοποίηση των μετοχών που το απαρτίζουν ήταν -0,76%, σαφώς υψηλότερη από την αρνητική απόδοση του Γενικού Δείκτη της Σοφοκλέους, όπως άλλωστε συνέβη και το 2001.

Στα βασικά κριτήρια για την επιλογή των εταιριών για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, σύμφωνα με το τμήμα αναλύσεων της Alpha Finance, περιλαμβάνονται:

- Να έχει η εταιρία διεθνή προσανατολισμό στις δραστηριότητές της ή/ και να παρέχεται ευχέρεια σύγκρισης με ομοειδείς εταιρίες του εξωτερικού.

- Να απολαμβάνει συγκεκριμένων ”ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων” στις αγορές στις οποίες δρα.

- Να παρουσιάζει θετική διαφορά μεταξύ της απόδοσης των επενδεδυμένων κεφαλαίων και του μέσου κόστους ”χρήσης” των κεφαλαίων αυτών.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης, Δημοσθένης Ρέβελας, σε κλαδικό επίπεδο, ξεχωρίζει τον τομέα Ψυχαγωγίας-Διασκέδασης για τον οποίο εκτιμά ότι θα παραμείνει στο επίκεντρο. ”Ομοίως στους τομείς που ξεχωρίζουμε περιλαμβάνονται και οι κατασκευές, οι εταιρίες του κλάδου όμως θα πρέπει να γίνουν πιο ”εξωστρεφείς” και πιο ”φιλικές” προς τους επενδυτές. Για τα επόμενα 2-3 χρόνια αναμένουμε ότι θα έχουν καλές αποδόσεις και σημαντικό Growth” αναφέρει ο ίδιος, και προσθέτει:

”Σε ό,τι αφορά στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών θεωρούμε ότι θα είναι ”οδηγός της αγοράς” και φέτος, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι πέρυσι, ενώ αναφορικά με τις τράπεζες το ερώτημα είναι αν είδαμε ή όχι το τέλος της πτώσης.

Υπάρχει ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο θα πρέπει να κερδίσουν οι ελληνικές τράπεζες, που αφορά στο λειτουργικό τους κόστος. Όταν η αγορά αρχίσει να προεξοφλεί ουσιαστικές κινήσεις στο συγκεκριμένο ”μέτωπο”, θα υπάρξει διαφορά και στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών. Είναι σημαντικό πάντως ότι κάποια δείγματα γραφής σε αυτό τον τομέα υπάρχουν ήδη από όλες τις τράπεζες”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v