Για… τολμηρούς και… γνώστες

Για… τολμηρούς και… γνώστες

Για… τολμηρούς και… γνώστες
Προφανώς ακόμη και στη χειρότερη δυνατή συγκυρία υπάρχουν λύσεις που ”υπόσχονται” υψηλή απόδοση, εμπεριέχοντας όμως και σημαντικά αυξημένο ”ρίσκο” ή μεγαλύτερη εξοικείωση του ίδιου του επενδυτή με τα οικονομικά στοιχεία, την παρακολούθηση των οικονομικών εξελίξεων και της ειδησεογραφίας στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο.

Εν τούτοις, ορισμένες επιλογές που επιφανειακά εμπεριέχουν μεγάλο βαθμό κινδύνου μπορούν να ενσωματωθούν και σε ένα συνολικά ”αμυντικό” χαρτοφυλάκιο, εφόσον αναληφθούν με κριτήριο τη διασπορά και την αρνητική συσχέτισή τους με άλλα είδη επενδύσεων ( π.χ.: συνδυασμός δύο τοποθετήσεων που κατά κανόνα κινούνται αντιδιαμετρικά, δηλαδή όταν η μίαανεβαίνει, η άλλη ιστορικά κινείται πτωτικά).

Αγοράζοντας μετοχές με … ”εκπτώσεις”

Για εκείνους που αρέσκονται να αγοράζουν με… ”εκπτώσεις” μία ευκαιρία που εμφανίζεται στο ελληνικό χρηματιστήριο αφορά στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, οι μετοχές των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, διαπραγματεύονται στη πλειονότητά τους με σημαντικό discount (έκπτωση) έναντι της εσωτερικής τους αξίας, δηλαδή έναντι της τρέχουσας αξίας που έχει το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεών τους.



Λιγότερο αντιληπτό είναι το γεγονός ότι σε περιπτώσεις που οι εταιρείες αυτές έχουν ταυτόχρονα και σχετικά περιορισμένο ποσοστό επένδυσης σε μετοχές (με το υπόλοιπο του χαρτοφυλακίου τους να αφορά κυρίως σε ομόλογα χαμηλού ρίσκου και διαθέσιμα) στην ουσία οι μετοχές του χαρτοφυλακίου τους αποτιμούνται έως και σε εξευτελιστικές τιμές.

Ένα απλό παράδειγμα. Αν μια εταιρεία διαπραγματεύεται με discount 30% έναντι της εσωτερικής της αξίας, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο επενδυτής ”αγοράζει” χαρτοφυλάκιο αξίας τρέχουσας αξίας 100 δρχ. πληρώνοντας… 70 δρχ. Αν τώρα το χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνει μετοχές σε ποσοστό 50% και μετρητά (καταθέσεις κ.λ.π.) επίσης 50% αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτής αυτός αγοράζει μετοχές τρέχουσας αξίας 50 δρχ. με… 20 δρχ. (έκπτωση… 60%!) αφού τα μετρητά των 50 δρχ., είναι σίγουρα αξίας …50 δρχ., από τις 70 που έδωσε.

Συνήθως οι εταιρείες εκτός από μετοχές έχουν ομόλογα (με σχετικά χαμηλό κίνδυνο) και μετρητά. Στον πίνακα 4 παρουσιάζεται το ποσοστό επενδύσεων σε μετοχές των εισηγμένων ΑΕΕΧ και το discount που παρουσιάζουν σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Προφανώς όσο μικρότερη είναι η τοποθέτηση σε μετοχές και όσο μεγαλύτερο είναι το discount τόσο πιο μεγάλη είναι η τελική έκπτωση με την οποία αγοράζει τις μετοχές ο επενδυτής.

Προσοχή όμως, το ”φθηνό” συχνά γίνεται… φθηνότερο στο χρηματιστήριο, οπότε η διεύρυνση των discounts δεν αποκλείεται να συνεχιστεί . Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει να διαπιστωθούν και οι επενδυτικές επιλογές (στις μετοχές) που έχει κάνει η κάθε ΑΕΕΧ, καθώς και η συμπεριφορά της από πλευράς αποδόσεων τα τελευταία χρόνια ώστε να διαπιστωθεί και η ποιότητα της διαχείρισης.

Πάντως αν το χαρτοφυλάκιο είναι ”υγιές” και ο επενδυτής θεωρεί ότι μπορεί να κρατήσει τις μετοχές των ΑΕΕΧ που θα αγοράσει για αρκετό διάστημα, η ιστορία των χρηματιστηρίων δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα έχει την ευκαιρία να τις πουλήσει κάποια στιγμή είτε στην πραγματική τους αξία, είτε και με premium.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v