Πως ”διάβασαν” τα αποτελέσματα 6μήνου οι ΑΧΕ

Την άποψη πως η αγορά φαίνεται να πιάνει ”πάτο” εκφράζουν οι αναλυτές της Marfin, ενώ η Π&Κ θεωρεί πως ο Γενικός Δείκτης έχει μπροστά του ”χειρότερες ημέρες”. Εξάλλου, η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ κάνει ειδικές παρατηρήσεις για τους τίτλους, που απαρτίζουν τους FTSE-20 και FTSE 40.

Πως ”διάβασαν” τα αποτελέσματα 6μήνου οι ΑΧΕ
Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2002 δεν αποτέλεσαν έκπληξη για τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, οι οποίοι- στις περισσότερες των περιπτώσεων- είχαν προδικάσει με σχετική ακρίβεια την πορεία για την πλειονότητα των εισηγμένων. *

Οι συνολικές διαφορές σε σχέση με το (ομολογουμένως κακό) α΄ τρίμηνο κρίνονται μάλλον ”αμελητέες” με ”κλίση” όμως προς το… χειρότερο και όχι προς το καλύτερο, τουλάχιστον για κλάδους, όπως οι χρηματοοικονομικές εταιρείες, οι κατασκευαστικές και- εν μέρει- οι τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ), ενώ θετική επίδραση στο σύνολο είχε η βελτίωση της κερδοφορίας της ΔΕΗ.

Από εκεί και πέρα αρχίζουν και πάλι οι ”προϋπολογιστικές εκτιμήσεις”. Δύο μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες που φαίνεται να κατέληξαν στα συμπεράσματά τους εμφανίζουν ολίγον... διαφορετικό βαθμό αισιοδοξίας. Από την πλευρά των αναλυτών της Marfin, για παράδειγμα, επισημαίνεται σε σχετική έκθεση (με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου), ότι η αγορά ακόμη και από πλευράς κερδοφορίας των εισηγμένων φαίνεται να ”πιάνει πάτο” με το τέλος του εξαμήνου.

Η άποψη αυτή αιτιολογείται με βάση και τα στοιχεία που δείχνουν ότι τρίμηνο με τρίμηνο η μείωση στα καθαρά προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη περιορίστηκε στο 3% (στο universe που παρακολουθεί η εταιρεία και αντιπροσωπεύει το 65% της συνολικής κεφαλαιοποίησης), κυρίως λόγω συναλλαγματικών διαφορών, ενώ το EBITDA, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, αυξήθηκε κατά 16%.

Ως εκ τούτου, οι αναλυτές της εταιρείας αναμένουν καλύτερες επιδόσεις από τις εισηγμένες στα επόμενα δύο τρίμηνα και υποστηρίζουν, ότι η μειωμένη λειτουργική απόδοση των εισηγμένων έχει εν πολλοίς ενσωματωθεί ήδη στις τιμές των μετοχών.

Από την πλευρά του το τμήμα αναλύσεων της Π&Κ Χρηματιστηριακής κάνει λόγω για ”αμελητέα βελτίωση” των αποτελεσμάτων στο εξάμηνο, οι οποία όμως σε δεύτερη ανάγνωση δείχνει περισσότερες και πιο σημαντικές αναθεωρήσεις προς τα κάτω.

Μεγάλη σημασία δίδεται και στην αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων των αναλυτών της για τον ΟΤΕ που έχει, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ως αποτέλεσμα την πρότασή της για μείωση των θέσεων στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και αποτελεί καταλύτη για τη μείωση της τιμής στόχου που θέτει η εταιρεία για τον Γενικό Δείκτη στο τέλος του έτους, κατά 3,5%, δηλαδή στις 2.315 μονάδες.

Σημειωτέον, ότι η Π&Κ περιόρισε τις προτάσεις αγοράς μετοχών, συνεπεία των αποτελεσμάτων εξαμήνου από 23 σε 17 (εκτός οι ΟΤΕ, Μαΐλλης, Frigoglass και Jumbo).

Eιδικές παρατηρήσεις για τις μετοχές που απαρτίζουν τους δείκτες FTSE-20 και FTSE-MID-40 κάνει η ΦΑΣΜΑ ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνοντας ότι στη πρώτη περίπτωση εξαιρουμένων των τραπεζών, παρουσιάζεται αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4,18% και βελτίωση των λειτουργικών κερδών κατά 6,4%, σε σχέση με πέρσι, αλλά και αύξηση κατά 5,5% των κερδών προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας.

Στη περίπτωση του FTSE-40 οι αναλυτές της εταιρείας επισημαίνουν την ενίσχυση των λειτουργικών κερδών (ΕΒΙΤ - προ φόρων και τόκων) κατά 13,95% αλλά και την αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων και των αρνητικών εκτάκτων αποτελεσμάτων, η οποία οδήγησε τελικά σε μείωση των καθαρών κερδών κατά 2,97%.

Και οι αναλυτές της ΦΑΣΜΑ θεωρούν τα αποτελέσματα εν πολλοίς αναμενόμενα, προσθέτοντας ότι η γενικότερη εικόνα είναι πως ”η επίδρασή τους έχει ήδη αποτυπωθεί στις τρέχουσες τιμές , κυρίως για τις αποκαλούμενες ’αρνητικές εκπλήξεις’ ενώ λιγότερο ή και καθόλου για τις θετικές”.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Κατόπιν των αποτελεσμάτων εξαμήνου το τμήμα αναλύσεων της Π & Κ θεωρεί ότι οι θετικές ”εκπλήξεις” σε σχέση με τις προσδοκίες των αναλυτών της ήταν περισσότερες από τις αρνητικές. Ωστόσο στις θετικές αναθεωρήσεις τους οι αναλυτές της εταιρείας εντάσσουν πρωτίστως τις εταιρείες ΑΚΤΩΡ, ΗΥΑΤΤ, ΓΕΡΜΑΝΟΣ και ΙΑΣΩ, ενώ στις ”αρνητικές” εντάσσουν τις εταιρείες ΟΤΕ, CHIPITA, INTRACOM και ΜΑΪΛΛΗΣ.

Στη λίστα αγορών της η Π&Κ εντάσσει πλέον 17 εταιρείες: EFG Eurobank, Cosmote, Panafon, Coca Cola HBC, Παπαστράτος, Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης , HYATT, ΟΠΑΠ, Intralot, ΔΕΗ, ΑΚΤΩΡ, Inform-Λύκος, ΤΙΤΑΝ, Γερμανός, Τηλέτυπος, ΙΑΣΩ και ΑutoHellas.

Ωστόσο, οι κυριότερες μεταξύ αυτών των επιλογών, περιλαμβάνουν τις ίδιες εταιρείες που είχαν επιλεγεί και στην αρχή του εξαμήνου, ήτοι τις Τιτάν και Coca Cola HBC, ΔΕΗ, Intralot και ΟΠΑΠ με υπόλοιπους ”υποψηφίους” τις Panafon, HYATT, ΑΚΤΩΡ και Παπαστράτος.

Από πλευράς MARFIN Ελληνικής, η μοναδική εταιρία που υποβαθμίστηκε ως τώρα συνεπεία των αποτελεσμάτων εξαμήνου είναι η Εμπορική Τράπεζα (από σύσταση διακράτησης σε σύσταση μείωσης θέσεων) ενώ μειώθηκαν οι εκτιμήσεις κερδοφορίας για τις εταιρίες Εμπορική, Αλουμίνιον της Ελλάδος, ΕΥΔΑΠ, Chipita και Ρόκας. Στον αντίποδα, αυξήθηκαν οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία της εταιρίας HYATT.

Tο τμήμα αναλύσεων της ίδιας εταιρίας, προτείνει αγορά (BUY) για τις εταιρίες Cosmote, Έβερεστ, Γερμανός, ΗΥΑΤΤ, Inform Λύκος, Εθνική Ασφαλιστική, Παπαστράτος, ΔΕΗ και PANAFON, ενώ πρόταση ”συσσώρευσης” υπάρχει για εταιρίες, όπως η Ελληνική Τεχνοδομική, η Folli-Follie, η ΔΕΛΤΑ, η Δέλτα Singular, η Αutohellas, η Τηλέτυπος και η Τεχνική Ολυμπιακή.

Στις αρνητικές εκπλήξεις οι αναλυτές της ΦΑΣΜΑ εντάσσουν τις εταιρίες Chipita και Intracom, ενώ στις θετικές τις εταιρίες Γερμανός και Πλαίσιο. Στις προτάσεις αγοράς της ΦΑΣΜΑ, περιλαμβάνονται οι εταιρίες Παπαστράτος, ΤΙΤΑΝ, Cosmote, Coca Cola HBC, OTE, Iντραλότ, Γερμανός, Μαΐλλης, Folli-Follie και από τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση Betanet και Γαλαξίδι.

H EFG Eurobank Securities δεν έχει προχωρήσει ακόμη στη συγκεντρωτική παράθεση των εκτιμήσεών της και του ”απολογισμού” για το εξάμηνο ή σε τυχόν αναδιάρθρωση των επιλογών - προτάσεών της. Εν τούτοις, από τα σχόλια του τμήματος ανάλυσης προκύπτει, ότι οι μετοχές των εταιριών ΟΠΑΠ, Coca Cola ΗΒC, Cosmote, OTE, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ και J-P ABAΞ θεωρείται ότι θα έχουν απόδοση καλύτερη από τις αγοράς.

Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι ανάμεσα στις μετοχές που προτιμούν οι ανωτέρω χρηματιστηριακές δεν συγκαταλέγονται οι τράπεζες, με μόνη εξαίρεση την Eurobank (πρόταση αγοράς από Π&Κ). Μεταξύ των τραπεζών δεν ικανοποίησαν κανέναν αναλυτή, τα αποτελέσματα της Εμπορικής της Κύπρου και της Αγροτικής, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θετικά- πλην όμως αισθητά μειωμένα σε σχέση με το 2001- ήταν αυτά της Alpha και της Eθνικής (άνω των προσδοκιών πάντως των αναλυτών της Π&Κ).

Ικανοποιητικά (τουλάχιστον δεδομένων των συνθηκών στον κλάδο) κρίθηκαν τα αποτελέσματα της Eurobank, ενώ θετική έκπληξη, κι αυτό για ορισμένους αναλυτές, αποτέλεσε μόνο η Πειραιώς.

* Αναδημοσίευση από το φύλο του ”Μετόχου” που κυκλοφόρησε στις 06/09/2002

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v