Συνομιλίες και διαπραγματεύσεις δεν γίνονται μόνο μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας και ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων.
Το ίδιο συμβαίνει μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας και κυβερνητικών στελεχών σε χαμηλότερο επίπεδο, π.χ. γενικοί γραμματείς, σύμβουλοι υπουργών κ.ά.
Σύμφωνα με τους δεύτερους, η στάση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στις θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι πολύ πιο soft (μαλακές) αυτήν τη φορά σε σχέση με πριν.
«Έχουν (οι τροϊκανοί) πάλι τους πίνακες με τα benchmarks και τσεκάρουν. Όμως, σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν τους πεις ότι αυτό το θέμα είναι του υπουργού ή του πρωθυπουργού το αποδέχονται», ανέφερε ένας εκ των συνομιλητών τους.
Στο παρελθόν, η αντίδραση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας ήταν τελείως διαφορετική. Δεν αποδέχονταν τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς και ζητούσαν να επιλυθεί το θέμα εκείνη τη στιγμή πριν πάει σε ανώτερο επίπεδο.
Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, π.χ. πολιτικοί, η ήρεμη στάση της τρόικας δείχνει συμφωνία, τουλάχιστον στη μεγάλη πλειονότητα των εκκρεμών θεμάτων, πριν από τις 10 Μαρτίου.