Η προχθεσινή παράλειψη (;) του ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρέν να αναφερθεί στο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας το 2014 και να επικεντρωθεί στη περίοδο 2015-2016 δεν πέρασε απαρατήρητη από κάποιους, έστω λίγους.
Η ερμηνεία που δόθηκε στην Ελλάδα για τα λεγόμενα του κ. Ρεν σε γερμανική εφημερίδα για το χρηματοδοτικό κενό του 2015-2016 και τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους από το καλοκαίρι ήταν η προφανής.
Όμως, η απόφαση του κ. Ρεν να μην αναφερθεί στο χρηματοδοτικό κενό του 2014 δεν πρέπει να είναι τυχαία.
Δυο εξηγήσεις μπορεί να δοθούν.
Πρώτον, η Κομισιόν και η ΕΚΤ, ίσως και το ΔΝΤ αλλά όχι απαραίτητα, έχουν συμφωνήσει πως θα καλυφθεί. Σ' αυτή την περίπτωση, το νέο δάνειο, που η Ελλάδα δεν επιθυμεί και θέλει να αποφύγει, είναι η λύση που προκρίνουν και δεν υπάρχει λόγος να βιάζονται.
Η μεγάλη δαπάνη αφορά τα ομόλογα του Μαΐου που μπορούν να καλυφθούν πλήρως από τις εκκρεμείς δόσεις του 2013 και την πρώτη δόση του 2014 όπως δήλωσε χθες ο κ. Στουρνάρας.
Όμως, υπάρχει μια ακόμη εξήγηση. Κατά την γνώμη μας λιγότερο πιθανή.
Η δεύτερη εξήγηση θέλει τον κ. Ρεν να στέλνει εμμέσως μήνυμα στην ΕΚΤ και όχι στην Ελλάδα, όπως ερμηνεύθηκε, να κανονίσει τι θα κάνει με τα ομόλογα του Μαΐου γιατί δεν θα πρέπει να περιμένει ότι η ΕΕ θα βάλλει όλα τα λεφτά.
Ποια από τις δυο είναι η πιο πιθανή εξήγηση;
Αν μας ρωτούσε κάποιος προχθές το βράδυ θα λέγαμε η δεύτερη. Όμως, μετά τα χθεσινοβραδινά, δίνουμε μεγαλύτερες πιθανότητες στη πρώτη.
Ιδωμεν.