Οι αγγελίες για ακίνητα έχουν μειωθεί αισθητά αλλά συνεχίζουν να μπαίνουν. Περισσότερο στο διαδίκτυο πλέον. Όμως, τα τηλέφωνα στα εναπομείναντα κτηματομεσιτικά γραφεία δεν χτυπάνε πλέον ή χτυπάνε σε πολύ αραιά διαστήματα αφού ελάχιστοι πελάτες ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτι.
Οι λόγοι πολλοί και γνωστοί.
Όμως τίποτε δεν αποτυπώνει πιο πιστά την κατάσταση από τον αριθμό των ατόμων που ασκούς σήμερα το επάγγελμα του κτηματομεσίτη στην Αττική. Σύμφωνα με άτομο που είναι σε θέση να γνωρίζει, ο αριθμός των κτηματομεσιτών έχει περιορισθεί στους 800 περίπου στην Αττική από 2000 που ήταν πριν ενσκήψει η κρίση.
Αν μάλιστα κάποιος ρίξει μια ματιά στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τις συναλλαγές στα οικιστικά ακίνητα από το α’ τρίμηνο του 2010 μέχρι σήμερα θα διαπιστώσει ότι πιθανόν τα κτηματομεσιτικά γραφεία να έχουν την τύχη των πάλαι ποτέ ΕΛΔΕ την ένδοξη εποχή του χρηματιστηρίου.
Είναι αυτό που λέμε: Κάθε χρόνο και χειρότερα.
Συγκρίνοντας το α’ τρίμηνο τη φετινής χρονιάς με το αντίστοιχο περσινό διαπιστώνει πτώση της τάξης του 25% από τις 6.500 πράξεις πέρυσι στις 5.000 περίπου φέτος. Αν πάει ακόμη πιο πίσω θα διαπιστώσει ότι η βουτιά ήταν ακόμη μεγαλύτερη, της τάξης του 50%, μεταξύ του α’ τριμήνου του 2012 και του 2011 που οι συναλλαγές ανήλθαν σε 12.800. Άλλο τόσο έπεσαν οι συναλλαγές σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2010 που είχαν ανέλθει σε 24.000 περίπου.
Τα πραγματικά νούμερα είναι χειρότερα αφού τα παραπάνω προέρχονται από τράπεζες και αρκετά δεν αναφέρονται σε αγοραπωλησίες ακινήτων, αλλά αφορούν εκτιμήσεις για εγγραφή εξασφαλίσεων επί ακινήτων για άλλα δάνεια, επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων δανείων και μεταφορά οφειλών πελατών από την μια τράπεζα στην άλλη.