One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 21 2013

Όπου λαλούν πολλοί πολιτικοί αργεί να ξημερώσει

Δεν χρειάστηκε να περάσει παρά ένας χρόνος για να νιώσουν οι Έλληνες στο πετσί τους τα θετικά και τα αρνητικά της συγκατοίκησης περισσότερων από ενός κομμάτων στην εξουσία.

Ένα μόλις χρόνο από τότε που η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν να συνεργαστούν, η τρικομματική κυβέρνηση που σχημάτισαν μοιάζει παρελθόν.

Όλα έδειχναν χθες το βράδυ ότι ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, θα απέσυρε σήμερα τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, ενώ ανοικτό παρέμενε το ενδεχόμενο παροχής ψήφου ανοχής προς τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματισθεί από το κόμμα του.

Προφανώς, ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ δεν θέλουν να χρεωθούν το κόστος των πρόωρων εκλογών, αλλά ούτε και το πολιτικό κόστος του εξορθολογισμού του δημοσίου που εμπεριέχει απολύσεις.

Εκτός απροόπτου, η νέα κυβέρνηση θα απαρτίζεται από υπουργούς προερχόμενους από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έδωσε το στίγμα του στο χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό διάγγελμά του, λέγοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές, αλλά ούτε κι ακυβερνησία.

Από τη σκοπιά του, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για υπεύθυνη στάση και την ανάγκη αποφυγής πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Καλά και άγια όλα αυτά.

Όμως σημαντικό ρόλο στο διαφαινόμενο σχηματισμό δικομματικής κυβέρνησης έπαιξαν επίσης αφενός οι προειδοποιήσεις των εταίρων μας στην ευρωζώνη και αφετέρου το ένστικτο επιβίωσης μέρους του πολιτικού κόσμου που κινδύνευε να μείνει εκτός Βουλής.

Όλα αυτά συνιστούν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τον μέσο Έλληνα πολίτη, που είχε εθιστεί στις μονοκομματικές κυβερνήσεις από τα δύο μεγάλα, πολυσυλλεκτικά κόμματα τις τελευταίες δεκαετίες.

Επίσης διαπιστώνει ότι απέναντι στα θετικά της απόκτησης μιας κυβέρνησης ευρύτερης πολιτικής αποδοχής, που δεν διακατέχεται από μεγάλη αλαζονεία, αντιπαρατίθενται κκαι άποια αρνητικά.

Η λήψη σημαντικών αποφάσεων με καθυστέρηση και οι εμφανείς δυσλειτουργίες της κυβέρνησης αφού δεν υπήρχε επαρκής συνεργασία και επαφή μεταξύ υπουργών που προέρχονταν από διαφορετικά κόμματα.

Όλα αυτά περνούν σε δεύτερη μοίρα σε αυτήν τη φάση.

Αν όμως η νέα κυβέρνηση εμφανίσει φαινόμενα παράλυσης σε μερικούς μήνες από σήμερα και αναγκαστεί να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές, το ερώτημα θα τεθεί.

Είναι καλύτερες οι κυβερνήσεις συνεργασίας ή οι μονοκομματικές;

Οι αγορές θα φροντίσουν να το κάνουν πιο σαφές, αποτιμώντας και τιμολογώντας την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα με ακραίο καμία φορά τρόπο, που θα έχει αναπόφευκτα επιπτώσεις στην οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v