Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο άγονος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ θα έχει επίπτωση στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ο φετινός στόχος για άντληση ποσού ύψους 2,6 δισ. ευρώ περίπου θεωρείται πιο δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά την κύρια ευθύνη γι’ αυτό φέρει η Ε.Ε. Ακόμη κι αν η προσφορά της αζέρικης Socar για τον ΔΕΣΦΑ αποδειχθεί ικανοποιητική, η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ ολοκληρωθεί αισίως και επαναληφθεί ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ μέσα στους επόμενους μήνες.
Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, οι τελευταίες εξελίξεις στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ έπιασαν πολλούς εξαπίνης μιας και περίμεναν να υποβάλουν προσφορές οι δύο ρώσικες εταιρίες, δηλαδή η Gazprom και η Sintez.
Όμως, οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι καθόλου τυχαίες.
Σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα ενέργειας Gunther Hermann Oettinger έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην έκβαση του διαγωνισμού.
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Oettinger προέρχεται από τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ και ανέλαβε καθήκοντα επιτρόπου τον Φεβρουάριο του 2010. Παλαιότερα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο ήθελαν η Α. Μέρκελ να τον κάνει επίτροπο για να τον ξεφορτωθεί, καθότι δεν θεωρούνταν ιδανικός για τη θέση του προέδρου στο κρατίδιο του Baden-Wurttemberg, που ψηφίζει συντηρητικά.
Ο Γερμανός επίτροπος φέρεται να διαμήνυσε σε υψηλόβαθμα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης την Παρασκευή που πέρασε ότι τυχόν προσφορά της Gazprom για τη ΔΕΠΑ δεν επρόκειτο να έχει τύχη και ασφαλώς δεν πήρε την πρωτοβουλία από μόνος του.
Προφανώς ήταν σε συνεννόηση με άλλους κοινοτικούς αξιωματούχους, όπως ο πρόεδρος της επιτροπής Χ. Μπαρόζο και ο επίτροπος ανταγωνισμού Χ. Αλμούνια.
Υπενθυμίζεται ότι οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές επρόκειτο να εξετάσουν την όποια προσφορά υποβάλετο για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ και θα έπρεπε να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για να ολοκληρωθεί η εξαγορά-εξαγορές.
Οι αντιρρήσεις γύρω από την εξαγορά της ΔΕΠΑ από την Gazprom είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό και εστιάζουν τόσο στη σχέση της με την ελληνική εταιρεία αερίου, αφού είναι ο βασικός προμηθευτής της, όσο και γενικότερα σε ευρύτερα οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα.
Με κάποιον τρόπο η ρωσική πλευρά (Gazprom) φέρεται να πληροφορήθηκε την τοποθέτηση του επιτρόπου και κατ’ επέκταση της Ε.Ε. και αποφάσισε να μην υποβάλει προσφορά.
Φυσικά, η επίσημη εξήγηση της Gazprom ότι δεν έλαβε τις εγγυήσεις που ήθελε είναι για το θεαθήναι, ισχυρίζονται όσοι γνωρίζουν.
Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον, που προέκυψε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και έχει σημασία για τον επόμενο διαγωνισμό.
Πιο συγκεκριμένα, η άλλη ρωσική εταιρεία, δηλαδή η Sintez, φέρεται να ζήτησε από την κυβέρνηση να παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού ώστε να της δώσει περισσότερο χρόνο για να μελετήσει τα δεδομένα και πιθανόν να υποβάλει προσφορά για τη ΔΕΠΑ.
Η Sintez θεωρείται ότι βρισκόταν σε κάποιου είδους συνεννόηση με την Gazprom.
Άτομα που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία και τα γεωπολιτικά συμφέροντα θεωρούν περίπου βέβαιο ότι η Sintez θα δώσει το "παρών" στον επόμενο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ με τις ευλογίες της Gazprom.
Όλα αυτά απομένουν να αποδειχθούν στην πράξη και ασφαλώς θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν αυτήν τη φορά θα υπάρξει προσφορά από άλλη δυτικοευρωπαική εταιρεία.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η έκβαση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ αντανακλά τις επιθυμίες των κοινοτικών αρχών, που θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη νέα, πιθανή αστοχία του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.