Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Είναι περισσότερο σημειολογικό αλλά έχει τη σημασία του.

Ως γνωστόν, αντιπροσωπείες των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ βρίσκονται στην Αθήνα την τελευταία περίοδο, για επαφές με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο των αποστολών τους.

Το ΔΝΤ «τρέχει» βασικά δύο αξιολογήσεις. Η μία αξιολόγηση αφορά το περιβόητο άρθρο 4 και η άλλη τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που είναι απόρροια των δανείων που έχει δώσει το Ταμείο στην Ελλάδα.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως το ΔΝΤ «τρέχει» και τρίτη αξιολόγηση, γιατί παρευρίσκεται στις συναντήσεις της αντιπροσωπείας των ευρωπαϊκών θεσμών με την Ελλάδα.

Τα προβλήματα που οδήγησαν στην κατάρρευση του Thomas Cook, του παλαιότερου και δεύτερου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού στην Ευρώπη, δεν είναι καινούργια. Αυτό είναι ο λόγος που οι Ισπανοί ξενοδόχοι επέβαλαν πιο αυστηρούς όρους πληρωμής στον βρετανικό ταξιδιωτικό οργανισμό τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια, περιόρισαν το διάστημα πληρωμής σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τους επαΐοντες.

Αντίθετα, οι Ελληνες και οι Τούρκοι πελάτες της Thomas Cook αποδείχθηκαν πιο ριψοκίνδυνοι και γαλαντόμοι, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων πελατών του οργανισμού. Η Thomas Cook θα μπορούσε να τους πληρώνει μέσα σε 60 με 90 μέρες κι αυτό ήταν ισχυρό δέλεαρ, μαζί με άλλα, για να μετακινήσει τουρίστες από την Ιβηρική στην Ελλάδα και την Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Στις αρχές του αιώνα, η Πορτογαλία αγωνιζόταν να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξής της χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ο όρος «Πορτογαλοποίηση» χαρακτήριζε την κατάσταση μιας οικονομίας που είχε μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα, π.χ. χαμηλή παραγωγικότητα εργασίας, χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και συγκριτικά υψηλότερο ποσοστό ανεργίας.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που η Ελλάδα είχε υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε σύγκριση με τη χώρα της Ιβηρικής, την πρώτη δεκαετία του 2000.

Όμως, όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Η Πορτογαλία μάς έχει ξεπεράσει τόσο σε κατά κεφαλή εισόδημα όσο σε Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Το 2018, το πορτογαλικό ΑΕΠ ανερχόταν σε 238 δισ. δολάρια ενώ το αντίστοιχο ελληνικό σε 218 δισ. δολάρια.

O Σπύρος Λάτσης ζει με την οικογένειά του στο εξωτερικό.

Αν όμως ισχύει αυτό που δήλωσε σημαντικός υπουργός σε φιλική ομήγυρη πριν από λίγο καιρό, τότε ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Λάτση, 73 ετών πλέον, θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα, αν το πρότζεκτ του Ελληνικού ξεκινήσει για τα καλά, ώστε να το επιβλέπει από κοντά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ελληνικό είναι πολύ μεγάλο και εμβληματικό πρότζεκτ και θα αναπτυχθεί σε βάθος χρόνου και θα αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα (κληρονομιά) του κ. Λάτση στην Ελλάδα.

Δεν γνωρίζουμε αν ισχύει κάτι τέτοιο καθώς άλλοι, που δεν είναι πολιτικοί και έχουν επαφές με το περιβάλλον Λάτση, ισχυρίζονται πως αυτό δεν θα συμβεί. Ο Σπύρος Λάτσης είναι παντρεμένος με Αμερικανίδα, την Ντόροθι Μπράντλεϊ, τα παιδιά του εργάζονται στο εξωτερικό και δεν μιλάνε πολύ καλά ελληνικά και επομένως δεν βλέπουν γιατί θα αποφάσιζε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, από τη στιγμή που μπορεί να έρχεται όποτε θέλει και να παρακολουθεί το έργο εκ του μακρόθεν.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών μπορεί να έχουν πιάσει δουλειά και οι επικεφαλής αναμένονται λίγο αργότερα, όμως όλα δείχνουν πως υπάρχει ένα προαπαιτούμενο που δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί.

Ούτε στην τέταρτη αξιολόγηση ενισχυμένης εποπτείας ούτε στην πέμπτη.

Θα πρέπει λοιπόν κάτι να γίνει γι’ αυτό καθώς η λέξη «πρόοδος» δεν μπορεί να χρησιμοποιείται συνεχώς ως δικαιολογία.

Αναφερόμαστε στα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες.

Ως γνωστόν, η χώρα έλαβε δάνεια από τον ESM για να εξοφλήσει τις οφειλές της και να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμα μέχρι το τέλος του τρίτου μνημονίου.

v