Η Ελλάδα δεν προλαβαίνει να αποπληρώσει το ακριβό κομμάτι του δανείου από το ΔΝΤ μέχρι τα μέσα του μήνα κι αυτό σημαίνει πως το υπόλοιπο του δανείου θα διαμορφωθεί κάτω από τα 9 δισ. ευρώ, καθότι θα πρέπει να κάνει μια ακόμη πληρωμή στις 16 Μαΐου.
Θυμίζουμε ότι τα δάνεια του ΔΝΤ λήγουν την περίοδο 2023-2024.
Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δήλωσε στη ΔΕΘ πως η χώρα θα εξοικονομήσει 75 εκατ. ευρώ από την πρόωρη επαναγορά του ακριβού δανείου, που φέρει επιτόκιο 5,13% και θα είναι ύψους 2,9 δισ. ευρώ περίπου.
Η κίνηση έχει την έγκριση των δανειστών. Φυσικά, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει άδεια από τους Ευρωπαίους δανειστές, για να μην αξιώσει ο ESM να πληρωθεί το ισόποσο του ποσού που θα δοθεί στο ΔΝΤ. Ομως, οι Ευρωπαίοι δανειστές είναι είτε θετικοί είτε ουδέτεροι, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Euroworking Group στην ενημέρωση των δημοσιογράφων την προηγούμενη εβδομάδα.
Η χώρα εμφανίζεται να ακολουθεί τα βήματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας σ' αυτό το θέμα. Δεν θέτει λοιπόν θέμα αποπληρωμής του δανείου από το ΔΝΤ για μεγαλύτερο ποσό, καθώς θα έβρισκε απέναντί της τη Γερμανία και άλλες χώρες, που θέλουν το ΔΝΤ πιο ενεργό στην Ελλάδα.
Ομως, έχετε αναρωτηθεί πόσα λεφτά θα εξοικονομούσε η Ελλάδα, αν αποπλήρωνε το σύνολο των 9 δισ. ευρώ περίπου; Κοντά στο μισό δισ. ευρώ και βάλε είναι η απάντηση, αν δεχθούμε πως ένα μέρος του αποθέματος ρευστότητας που έχει η Ελλάδα «κάθεται»και περιμένει άτοκο (επιτόκιο 0%) ενώ το μεσοσταθμικό επιτόκιο στο συνολικό δάνειο του ΔΝΤ υπολογίζεται τώρα κοντά στο 3,2%.
'Ομως, οι δανειστές δεν θα συμφωνήσουν και θα ισχυρισθούν πως το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας φέτος, δηλ. για τα 7 δισ. ευρώ, είναι κοντά στο 3,1% περίπου, οπότε το όφελος είναι μηδαμινό.
Το επιχείρημα είναι πως το ελληνικό απόθεμα ρευστότητας προέρχεται εξ ολοκλήρου από δικά τους δανεικά και ως εκ τούτου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το 3,1%.
Φυσικά, ο λόγος που χρησιμοποιούν το ανωτέρω επιχείρημα είναι γιατί θέλουν το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα.