Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η επαναφορά της οικονομίας της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης, που υποφέρουν από τον κορωνοϊό, στην κανονικότητα συνδέεται ευθέως με την άρση της καραντίνας στην οποία βρίσκονται. Ολοι κατανοούν ότι η διαδικασία θα είναι σταδιακή και πως πρόκειται για κινούμενη άμμο.

Ποια ήταν η κυρίαρχη εκτίμηση στις Βρυξέλλες πριν από μία εβδομάδα; Η σταδιακή άρση της καραντίνας εκτιμάτο πως θα ξεκινούσε γύρω στα μέσα Ιουνίου. Όμως, στο διάστημα που μεσολάβησε, μερικές χώρες αναθεώρησαν τις δικές τους ημερομηνίες και τις μετέθεσαν προς την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση των τεκταινομένων.

Η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, ύψους 750 δισ. ευρώ, δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Στην περίπτωση της Ελλάδας, η ονομαστική αξία των ανωτέρω ομολόγων που είναι επιλέξιμα εκτιμάται πως ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ

Αν όμως αφαιρεθούν εκείνα που διακρατεί το ευρωσύστημα, τα παλιά ομόλογα που δεν έλαβαν μέρος στο PSI το 2012, τα νέα ομόλογα που δόθηκαν στην ανταλλαγή με τα παλιά και άλλα, η αξία των ελληνικών ομολόγων που θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΚΤ υπολείπεται κατά πολύ των 60-70 δισ. ευρώ.

Η ελληνική οικονομία εκτιμάται πως θα έχει  ύφεση 1%-3% με βάση τα σημερινά δεδομένα ενώ το βασικό σενάριο της ΕΚΤ προβλέπει ύφεση 5% στην ευρωζώνη το 2020, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Όμως, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ιταλογερμανικής τράπεζας UniCredit εκτιμά πως είναι πιθανή μια πτώση του ΑΕΠ της ευρωζώνης μεταξύ 10% και 15%, ξεπερνώντας κατά δύο με τρεις φορές τη μείωση του ΑΕΠ από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008-2009.

Σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα είναι πιθανόν αρκετά μεγαλύτερη από 3% φέτος. 

Οι δαπάνες μπορεί να ελεγχθούν, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τα έσοδα και γι’ αυτό η πορεία τους είναι σημαντική για τον κρατικό προϋπολογισμό, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ την Παρασκευή και απαντώντας σε ερώτηση αν τον προβληματίζει η αδύναμη κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα, που επισημαίνουν διεθνείς οργανισμοί, με δεδομένη την κρίση του κορωνοϊού, ο ίδιος έδωσε μια θετική νότα.

Φαίνεται πως η παρατεταμένη οικονομική κρίση που περάσαμε, βοήθησε να αλλάξουν κάποιες συμπεριφορές, ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, συμπληρώνοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις.

Αν αναρωτιέστε γιατί υποχώρησαν αρκετά χθες οι αποδόσεις των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων, την απάντηση θα πρέπει να την αναζητήσετε στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Κι αυτό γιατί η ΕΚΤ παρενέβη στην αγορά αγοράζοντας ελληνικά και ιταλικά ομόλογα (πιθανόν κι άλλων χωρών), με αποτέλεσμα να μειωθούν τα spreads των δύο χωρών έναντι της Γερμανίας.

Η παρέμβαση έγινε, ως είθισται, μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ελλάδας και της Ιταλίας. Οι αγορές ελληνικών ομολόγων ανήλθαν σε 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με άτομο που δεν προέρχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

v