Η Κομισιόν δεν πρόκειται να συμπεριλάβει την ελληνική πρόταση των υπουργών Οικονομίας και Ενέργειας για την κοινή αντιμετώπιση των ακραίων καταστάσεων που δημιουργούν οι μεταβολές τιμών του φυσικού αερίου, καθώς η Γερμανία έφερε αντιρρήσεις όπως μαθαίνουμε.
Η ελληνική πρόταση συνίστατο στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού αντισταθμιστικού μηχανισμού με πόρους από τον ETS, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εμπορίας Εκπομπών CO2.
Η Γερμανία θεώρησε -μάλλον ορθά- ότι ορισμένες χώρες όπως η Πολωνία και άλλες θα το εκμεταλλευθούν για να βάλουν περισσότερα ρυπογόνα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος σε λειτουργία και δεν θα είναι ανάμεσα στις προτάσεις μέτρων που θα προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Αντίθετα, ανάμεσα στα μέτρα που θα προταθούν, μάλλον θα είναι η πρόταση της Ισπανίας για τη δημιουργία κοινού αποθέματος. Οι λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές. Αποθήκευση, ως γνωστόν, μπορεί να γίνει και στους αγωγούς που μεταφέρουν το φυσικό αέριο, αν και το πιθανότερο είναι να αφορά τις αποθήκες των εταιρειών κάθε χώρας.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν στην εργαλειοθήκη της ΕΕ θα συμπεριληφθεί ο φόρος που θέλει να επιβάλει η Ισπανία στις μονάδες παραγωγής ΑΠΕ και στα υδροηλεκτρικά, με επίκληση των μεγάλων κερδών που βγάζουν αυτή την περίοδο. Μεγάλες ισπανικές εταιρείες όπως η Iberdrola έχουν αντιδράσει έντονα.