Εντύπωση έχουν προκαλέσει οι δουλειές που παίρνει η Goldman Sachs (GS) στην Ελλάδα, από τότε που ανέλαβε η ΝΔ. Ένας ξένος επενδυτικός οίκος για τον οποίο έχουν ακουστεί ή γραφτεί τα μύρια όσα στη Βουλή κι αλλού για τα ντιλ που είχε κάνει στην Ελλάδα στο παρελθόν, εμφανίζεται «να έχει πάρει αγκαζέ τη ΔΕΗ (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=85">ΔΕΗ» -για να χρησιμοποιήσουμε τη φράση ενός τραπεζίτη- και να συμμετέχει σ’ άλλες δουλειές σε τράπεζες, εκδόσεις χρέους κ.λπ.
Το γεγονός δεν έχει μείνει ασχολίαστο στην πιάτσα, όπου ακούγονται διάφορα, π.χ. σχέση με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος λόγω κόρης. Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι το τοπίο στη διεθνή επενδυτική τραπεζική σκηνή έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες όπως οι Deutsche Bank, UBS και Credit Suisse δεν έχουν την ισχυρή παρουσία που είχαν κάποτε στην επενδυτική τραπεζική. Αυτό αφήνει ανοικτό το έδαφος στους μεγάλους αμερικανικούς οίκους, όπου κι εκεί παρατηρούνται μεταβολές, π.χ. έχει φύγει κόσμος από τη Morgan Stanley. Αυτό σημαίνει ότι μένουν Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, BofA και Morgan Stanley.
Όμως, η GS έχει προϊστορία στην Ελλάδα, όπως με το περιβόητο swap όταν μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ και το οποίο πληρώσαμε χρυσό τα επόμενα χρόνια, ενώ η ίδια εκτιμάται πως έβγαλε κέρδος μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
Προϊστορία έχει επίσης η GS στη ΔEΗ. Αναφερόμαστε στην αποτυχημένη προσπάθεια σταθεροποίησης της τιμής της μετοχής της ΔΕH μετά την είσοδό της στο Χρηματιστήριο στις αρχές του 21ου αιώνα, που πολλοί ίσως έχουν ξεχάσει.
Φυσικά, άλλα τα άτομα της GS που χειρίστηκαν εκείνο το ζήτημα τότε κι άλλα τα σημερινά.