Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η προσαρμοστικότητα των εταιρειών και των φυσικών προσώπων στο νέο περιβάλλον της μειωμένης κινητικότητας λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος, διαπιστώνει μελέτη της ιταλογερμανικής τράπεζας UniCredit.

Κοινώς, οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει πλέον περισσότερο να ψωνίζουν online το 4ο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με την αρχή της πανδημίας, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν εξ αποστάσεως και οι επιχειρήσεις να λειτουργούν πιο ψηφιακά.

Η μελέτη, στην οποία ελήφθησαν υπόψη τα στοιχεία 13 χωρών, δείχνει ότι οι οικονομίες τους ήταν λιγότερο «ευαίσθητες» στα μέτρα περιορισμού της κινητικότητας όπως οι καραντίνες, η κοινωνική απόσταση, το 4ο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το πρώτο μισό της περσινής χρονιάς. Η βελτίωση έφθασε το 50%.

Η πτώση εκατοντάδων δένδρων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας δημιούργησε αρκετά θέματα όπως καταστροφές σε μάντρες, αυτοκίνητα, διπλανά σπίτια και φυσικά στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού.

Οι υπεύθυνοι πετάνε ο ένας το μπαλάκι στον άλλο για να αποσείσουν τις ευθύνες τους και άκρη συχνά δεν βρίσκεται. Γι’ αυτό τον λόγο, μερικοί ισχυρίζονται πως χρειάζονται δραστικά μέτρα από την πολιτεία.

Όπως λοιπόν παρατηρούσε ένας εξ αυτών, στο μητροπολιτικό Λονδίνο δεν επιτρέπεται τα κτίρια να έχουν δένδρα στην μπροστινή αυλή, όπως συμβαίνει κατά κόρον στην Ελλάδα, αλλά στο πίσω μέρος. Έτσι, δεν κινδυνεύουν ούτε περιουσίες ούτε άνθρωποι.

Δεν είναι καθόλου νορμάλ σε μια χώρα, μέλος της Ευρωζώνης, να υπάρχουν περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσάς της που έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό και νερό μέσα στο κρύο για πάνω από 10 και ενίοτε 48 ώρες, επειδή χιόνιζε από τη Δευτέρα το βράδυ μέχρι την Τρίτη το απόγευμα.

Δεν είναι καθόλου λογικό να παραλύει ο κυριότερος αυτοκινητόδρομος της χώρας και να κόβεται στα δύο επειδή χιόνισε και όλοι το γνώριζαν.

Επειδή από δικαιολογίες, π.χ. πόσο βαρύς ήταν ο χιονιάς, έχουμε χορτάσει τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα, το ερώτημα που τίθεται είναι σαφές.

Αυξημένη κινητικότητα εμφανίζει η αγορά ακινήτων στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας. Αυτό έχει δώσει την ευκαιρία σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης να πουλήσουν μερικά από αυτά που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους από πλειστηριασμούς. 

Άνθρωποι του χώρου που έχουν γνώση του θέματος ισχυρίζονται ότι έχουν γίνει αρκετές αγοραπωλησίες ακινήτων «από το Μαρούσι και πάνω».

Πρόκειται για μερικά από τα χιλιάδες ακίνητα ανά την επικράτεια, στα οποία είχαν επενδύσει οι τράπεζες για να τα «καθαρίσουν» από τυχόν πολεοδομικές και άλλες αυθαιρεσίες και να τα φτιάξουν ώστε να είναι έτοιμα προς πώληση.

Η είδηση ότι ο G. Osborne, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, εγκατέλειψε τις θέσεις που κατείχε στην BlackRock και στη βρετανική εφημερίδα Evening Standard, για να πάει στη συμβουλευτική εταιρεία μπουτίκ Robey Warshaw ως εταίρος έκανε αίσθηση. Η τελευταία ήταν σύμβουλος σε μερικά από τα μεγαλύτερα ντιλ στη Βρετανία από το 2013 που ιδρύθηκε.

Ο Osborne θα γίνει εταίρος, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η Robey Warshaw κάνει κάτι τέτοιο για κάποιον άλλο μετά τα τρία ιδρυτικά μέλη της, τον Sir Simon Robey, τον Simon Warshaw και τον Έλληνα Φίλιππο Αποστολίδη.

v