Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Μεγάλο ράλι έχουν πραγματοποιήσει οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών τους τελευταίους τρεις μήνες, καταγράφοντας κέρδη άνω του 20% από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. 

Τεχνικοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτό αντιπροσωπεύει σημείο καμπής και επισημαίνουν πως αυτό έχει συμβεί σε μονοψήφιο αριθμό περιπτώσεων τα τελευταία 35 χρόνια.  

Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη και στις ανεπτυγμένες χώρες με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα. Όμως, το Χρηματιστήριο Αθηνών ανήκει στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών. Ίσως, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο που ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 19% περίπου το τελευταίο τρίμηνο, όσο και οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.  

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το αμερικανικό νόμισμα σκαρφάλωσε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο δεκαετιών και άνω αλλά από τότε το αμερικανικό νόμισμα διολισθαίνει. Πολλοί αποδίδουν τη διολίσθηση στις προσδοκίες για επιβράδυνση της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed και τη βελτίωση των προοπτικών του ευρώ καθώς η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκιά της, περιορίζοντας την επιτοκιακή διαφορά ευρώ-δολαρίου.

Ενδεικτική της αλλαγής ψυχολογίας εναντίον του δολαρίου είναι η στάση των hedge funds. Τα στοιχήματα εναντίον του δολαρίου (συμβόλαια) έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη CFTC

Η πτώση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο -σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της αγοράς- έκανε πολλούς να ανασάνουν με ανακούφιση. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε σε 9,2% τον τελευταίο μήνα από 9,5% που ήθελαν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς και 10,1% τον Νοέμβριο.

Η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας και η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Ομως, δεν είναι όλα καλά στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, ακολούθησε αντίθετη πορεία. Για την ακρίβεια, ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός ανέβηκε στο 5,2% τον Δεκέμβριο του 2022 απο 5% που τον ήθελαν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις. Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός βρισκόταν στο 5% τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο.

Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, οι ελληνικές τράπεζες ήταν γενναιόδωρες. Διαθέτοντας μεγάλη ρευστότητα και ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες -ασχέτως αν αργότερα αποδείχθηκαν ισχνοί- και την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς μέχρι και το 2007, οι τράπεζες έδιναν χαμηλότοκα δάνεια για σπίτια, διακοπές κ.λπ.

Όλα αυτά γύρισαν μπούμερανγκ όταν ήλθε η οικονομική κρίση.

Πολλοί όμως που πήραν στεγαστικά δάνεια την καλή εποχή συνέχισαν να τα εξυπηρετούν, αν και ζορίστηκαν, μέχρι σήμερα. Τα περισσότερα από εκείνα τα δάνεια αρχίζουν να λήγουν από φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου έκλεισε στο 1,07 την τελευταία μέρα του 2022. Το ευρώ είχε πέσει σε χαμηλά επίπεδα, κοντά στο 0,96 τον Σεπτέμβριο.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα συνέχισε την ανοδική του πορεία την Πρωτοχρονιά, σκαρφαλώνοντας στο 1,08 αλλά διολισθαίνει από τότε, υποχωρώντας στο 1,05 σήμερα. Είναι λοιπόν επόμενο μερικοί στην αγορά να προβληματίζονται για την πορεία του.

Ομως, δεν είναι όλοι στο ίδιο στρατόπεδο. Τεχνικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το ευρώ βρίσκεται στον λεγόμενο "χρυσό σταυρό" όπου ο βραχυπρόθεσμος μέσος όρος έχει περάσει πάνω από τον μακροπρόθεσμο. Για όσους πιστεύουν στη τεχνική ανάλυση, αυτό είναι σημάδι πως έρχεται μεγάλο ράλι.

v