One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Μια είδηση που ήλθε στο φως την Τετάρτη προκάλεσε ερωτηματικά σχετικά με την εκ νέου χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ.

Κι αυτό γιατί το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο προς την Ελλάδα ύψους 30 δισ. ευρώ και πλέον το 2010, επειδή τυχόν χρεοκοπία της χώρας θα μπορούσε να προκαλέσει συστημική κρίση.

Το ποσό ήταν πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που δικαιολογούσε η ποσόστωση της Ελλάδας στο αποθεματικό του Ταμείου, προσαυξημένη στον μέγιστο επιτρεπτό βαθμό.

Η έγκριση από το ΔΝΤ βασίστηκε εκείνη την περίοδο στη συστημική εξαίρεση. Όμως, το ΔΣ του Ταμείου ενέκρινε προχθές την κατάργηση της συστημικής εξαίρεσης, δηλαδή την εξαίρεση από τους κανονισμούς του.

H μία επαγγελματική ομάδα μετά την άλλη σηκώνει μπαϊράκι απέναντι στο σχέδιο Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό, την ίδια στιγμή που οι θεσμοί εξετάζουν τις λεπτομέρειές του.

Διαδηλώσεις και επιθετικές δηλώσεις από εκπροσώπους φορέων αναγκάζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές για να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Όμως, όλες αυτές οι πυροσβεστικές παρεμβάσεις αναμένεται να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο το έργο της κυβέρνησης να πείσει τους θεσμούς και κυρίως το ΔΝΤ ότι το συγκεκριμένο σχέδιο αξίζει της έγκρισής τους.

O κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε μεγαλύτερα έσοδα από τον αναθεωρημένο στόχο κατά 1,9 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά σε ταμειακή βάση.

Eπίσης, οι δαπάνες ήταν χαμηλότερες έναντι του στόχου, αυξάνοντας μεν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες αλλά δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 θα είναι είτε ίσα βάρκα, ίσα νερά, είτε πλεονασματικό (έναντι στόχου για -0,25%).

Όμως, άτομα των θεσμών εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο το πρωτογενές αποτέλεσμα δεν θα είναι τελικά ελλειμματικό. «Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην ταμειακή βάση και στη δεδουλευμένη (accrual method).

Η πρώτη ομάδα των τεχνοκρατών των θεσμών θα επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα και θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής ελεγκτές αργότερα. Πιθανόν την πιο πάνω εβδομάδα.

Ατομο των δανειστών επιβεβαίωσε την πληροφορία. Νωρίτερα, είχαμε αναφέρει ότι ήταν πιθανή αλλά όχι σίγουρη η επιστροφή τους.

Κεντρικό θέμα στις συζητήσεις θα είναι το δημοσιονομικό που συνδέεται με το συνταξιοδοτικό.

Oι θεσμοί έχουν στα χέρια τους το ελληνικό προσχέδιο μεταφρασμένο από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και χρειάζονται κάποιο χρόνο για να το μελετήσουν.

Πιθανή μεν αλλά όχι βέβαιη είναι η κάθοδος των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για την αξιολόγηση του προγράμματος σύμφωνα με άτομο των δανειστών.

Η οριστικοποίηση των ημερομηνιών θα πρέπει να γίνει σύντομα και δεν είναι ευχάριστο που δεν έγινε από χθες.

Ολοι ελπίζουν ότι τα όποια εμπόδια, π.χ. στοιχεία και διευκρινίσεις κυρίως για το ασφαλιστικό, στα οποίο αναφέρθηκε χθες ο κ. Eurogroup θα υπερπηδηθούν.

Να θυμίσουμε ότι τα επιτελικά στελέχη των θεσμών θα αφιχθούν, όπως συνήθως συμβαίνει, μετά τα τεχνικά κλιμάκια.

v