Όλοι οι δανειολήπτες με στεγαστικό στις χώρες της ευρωζώνης δεν είναι το ίδιο εκτεθειμένοι σε ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.
Το θέμα ήλθε στην επικαιρότητα μετά την ενίσχυση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη το τελευταίο δίμηνο του 2016 και την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, που δημιούργησαν σε αρκετούς την εντύπωση ότι αργά ή γρήγορα τα επιτόκια του ευρώ θα αρχίσουν να ανεβαίνουν.
Οι περισσότεροι ίσως το θεωρήσουν πρώιμο, γιατί η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου μετά το ντιλ ΟΠΕΚ και άλλων χωρών για τον περιορισμό της παραγωγής.
Όμως, κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι το ντιλ θα γίνει σεβαστό από όλους τους εμπλεκόμενους. Επομένως, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανέβουν ή να κατέβουν τους επόμενους μήνες, επηρεάζοντας τον πληθωρισμό.
Αν όμως τα επιτόκια του ευρώ πάρουν την ανηφόρα, οι δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα λεφτά για τόκους. Αντίθετα, όσοι έχουν σταθερό επιτόκιο δεν θα επηρεασθούν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Credit Suisse και του πρακτορείου Reuters, το 55% των δανειοληπτών στην ευρωζώνη έχουν στεγαστικό με σταθερό επιτόκιο κατά μέσο όρο. Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν το υψηλότερο ποσοστό, με κάπου 80% και 70% αντίστοιχα.
Οι εκτιμήσεις θέλουν την Ελλάδα να είναι λίγο κάτω από τον μέσο όρο, κοντά στο 50%.