H επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας το 2008, όταν το γαλλικό δημόσιο έφθασε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον μεγαλοεπιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί μετά από πολύχρονη διαμάχη, καταβάλλοντας 400 εκατ. ευρώ.
Η κ. Λαγκάρντ κατηγορείται ότι επέδειξε αμέλεια που οδήγησε σε κατάχρηση δημόσιου χρήματος, με την ίδια να αρνείται τις κατηγορίες. Βρίσκεται λοιπόν στο Παρίσι για να υπερασπισθεί τον εαυτό της και είναι απασχολημένη με τη δίκη.
Είναι λοιπόν φυσιολογικό να έχει το μυαλό της εκεί και λιγότερο στην Ουάσινγκτον αυτό το διάστημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ενημερώνεται για τα θέματα του Ταμείου.
Αυτό το γεγονός έχει δημιουργήσει σε μερικούς την υποψία ότι στελέχη του ΔΝΤ έχουν εκμεταλλευθεί το «κενό» που υπάρχει στην κορυφή, για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα.
Θα μπορούσε ο Πόουλ Τόμσεν να είναι ένα από αυτά; Δεν το γνωρίζουμε.
Από την άλλη πλευρά, θεωρούμε βέβαιο ότι δεν κινήθηκε μόνος του, όταν δημοσιοποίησε το γνωστό άρθρο για την ελληνική οικονομία. Όμως, η κ. Λαγκάρντ, η οποία είναι πολιτικό ον, θα μπορούσε να μην ήταν πλήρως ενημερωμένη, υποστηρίζουν οι υποψιασμένοι.
Τα ίδια άτομα υποστηρίζουν ότι η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Τόμσεν είχαν διαφωνήσει για τη χρηματοδοτική συνδρομή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Τόμσεν ήταν στο Eurogroup και η κ. Λαγκάρντ στο Καζακστάν και χρειάστηκε να γίνουν αρκετά τηλεφωνήματα για να καταλήξουν, με την ισχυρή κυρία του ΔΝΤ να επιβάλλει τη γνώμη της.
Μια απόφαση που δεν φαίνεται να χαροποίησε τον κ. Τόμσεν, σύμφωνα με την εικόνα που εμφάνισε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το πέρας του Eurogroup.
Όμως, όλα αυτά είναι εύλογες εικασίες. Η αυτοψία θα δείξει.