One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 18 2017

Τερέζα Μέι εναντίον Μάργκαρετ Θάτσερ

Τι  ειρωνεία! 

H Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε χθες, μιλώντας σε διπλωμάτες στο Lancaster House,  την έξοδο της χώρας της από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Η πρωθυπουργός τόνισε ότι ήθελε μια ισχυρή και «παγκόσμια Βρετανία», που προφανώς οι κανόνες της ΕΕ δεν ευνοούσαν.

Η ομιλία της κ. Μέι θα πρέπει να ενθουσίασε τους σκληρούς των συντηρητικών, που είναι υπέρμαχοι του Brexit αλλά και θαυμαστές της αειμνήστου πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ.

Κατά σύμπτωση, το Lancaster House είχε χρησιμοποιήσει η Θάτσερ το 1988, για να μιλήσει υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς μπροστά σε ένα κοινό που αποτελείτο από επιχειρηματίες.

Η Θάτσερ είχε αναφερθεί τότε στις θετικές προοπτικές που ανοίγονταν για τις βρετανικές επιχειρήσεις καθώς θα αποκτούσαν πρόσβαση σε μια αγορά 300 εκατ. καταναλωτών και πλέον.

H  διαφορά στη στάση μεταξύ των δύο Βρετανίδων πρωθυπουργών είναι μέρας με νύχτα, αλλά πολλοί οπαδοί του Brexit δεν δείχνουν να την κατανοούν. Αυτοί που την κατανοούν, μιλάνε για δύο διαφορετικές εποχές.

Τη δεκαετία του 1980, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία είχαν μεγαλύτερη σημασία για τους Βρετανούς εξαγωγείς, που αναζητούσαν ευκολότερη πρόσβαση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όπως τότε ονομαζόταν η ΕΕ.

Σήμερα, οι  βρετανικές εταιρείες έχουν πιο στενούς δεσμούς με την ΕΕ. Όμως, η  πραγματικότητα δεν αλλάζει. 29 χρόνια μετά την ιστορική ομιλία της κ. Θάτσερ, που έπαιξε ρόλο στην εγκαθίδρυση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, η συντηρητική κ. Μέι προανήγγειλε από τον ίδιο χώρο το αποκαλούμενο “hard” Brexit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v