Στις συζητήσεις που κάνουμε για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ξεχνάμε κάτι πολύ βασικό. Δεν είναι μόνο η Γερμανία που έχει δανείσει λεφτά στην Ελλάδα, αλλά κι άλλες, μικρότερες χώρες.
Όταν λοιπόν μιλάμε για κούρεμα του ελληνικού χρέους, δηλαδή μερικό χάρισμα, σε ονομαστικούς ή όρους τωρινής αξίας, η μπάλα παίρνει κι αυτές τις χώρες. Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, καθηγητής Εντουαρντ Σικλούνα, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μας το υπενθύμισε χθες.
«Η Μάλτα έχει συνεισφέρει περισσότερο από τη Γερμανία, δίνοντας 3,3% του ΑΕΠ της, δανειζόμενη μάλιστα με υψηλό επιτόκιο για να δανείσει στη συνέχεια την Ελλάδα», τόνισε.
Ο ίδιος δήλωσε ότι το κούρεμα δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τους φορολογούμενους της χώρας του.
«Κανένας Γερμανός ή Μαλτέζος δεν πρόκειται να δείξει κατανόηση στο θέμα του κουρέματος», πρόσθεσε, δείχνοντας πόσο αβάσιμη ήταν η σχετική συζήτηση περί κουρέματος στην Ελλάδα.
Φυσικά, δεν ήταν ο πρώτος υπουργός μικρής χώρας που έχει αναφερθεί στο θέμα. Πρωτοπόρος ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, που έφερε αντιρρήσεις από πολύ νωρίς στην εποχή των μνημονίων.
Το επιχείρημα ήταν ότι οι μισθοί και οι συντάξεις στη Σλοβακία ήταν πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με εκείνες της Ελλάδας και καλείτο η χώρα του να δανεισθεί λεφτά για να τα δώσει στην Ελλάδα, ώστε να διατηρήσει το υψηλότερο επίπεδο μισθών και συντάξεων.
Αύριο-μεθαύριο μπορεί να εμφανισθεί κάποιος υπουργός Οικονομικών μιας άλλης μικρής χώρας, με παρόμοια επιχειρήματα.
Δεν είναι λοιπόν μόνο οι Γερμανοί. Είναι κι άλλοι. Είναι μια κατάσταση που πολλοί στην Ελλάδα είτε αγνοούν, είτε δεν της δίνουν την πρέπουσα σημασία.