One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

«Η ελληνική κρίση: Μια αυτοψία» είναι ο τίτλος της μελέτης που συνέγραψαν οι καθηγητές Δημ. Βαγιανός του LSE, Pierre-Olivier Gourinchas του Berkeley και T. Philippon του NYU.

Γιατί ξεχωρίζει η συγκεκριμένη μελέτη;

Επειδή επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει την συνεισφορά των παραγόντων που θεωρούνται υπεύθυνοι για την μείωση του πραγματικού κατά κεφαλή εισοδήματος κατά 26% μεταξύ 2007 και 2013.

Από την εμπειρική ανάλυση συμπέραναν ότι η δημοσιονομική λιτότητα ήταν ο πιο σημαντικός λόγος για την συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας αλλά όχι ο μοναδικός. 

Πως θα έμοιαζε η κατάταξη των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην Ολυμπιάδα του Ρίο αν ο αριθμός των μεταλλίων προσαρμοζόταν για τον πληθυσμό κάθε μίας;

Σύμφωνα λοιπόν με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει με βάση την εικόνα από τα μετάλλια στις 15 Αυγούστου και ώρα 2:02 μ.μ. (ανατολικό χρόνο), η πρώτη θέση πάει στη Γρανάδα που έχει 1 μετάλλιο και πληθυσμό 107 χιλ. κατοίκους.

Η δεύτερη θέση πάει στις Μπαχάμες με 1 μετάλλιο και 389 χιλ. κατοίκους και η τρίτη στη Νέα Ζηλανδία με 9 μετάλλια και 4,6 εκατ. κατοίκους ή 1 μετάλλιο για κάθε 510,6 χιλ. κατοίκους.

Το σχέδιο νόμου για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων του υπουργείου οικονομικών, ανάπτυξης και ναυτιλίας έχει γίνει αντικείμενο διαξιφισμών ανάμεσα στη κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεν θα σταθούμε σ'αυτή την αντιπαράθεση αλλά σε κάτι άλλο.

Στη περίοδο της διαβούλευσης.

Η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου προβλέπεται να γίνει μέσα στον Αύγουστο και όπως ισχυρίζονται ορισμένοι επιχειρηματίες, αυτό δεν βοηθά. Κι αυτό γιατί ο Αύγουστος είναι μήνας ξεκούρασης και διακοπών για τους περισσότερους από αυτούς, όπως και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Η αυξανόμενη χρηματοδότηση των συνεχώς διογκούμενων ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό από τις αρχές του 2000 και νωρίτερα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που φθάσαμε στη κρίση χρέους και στα μνημόνια.

Το ελληνικό σύστημα έχει βασισθεί στην αρχή της αλληλεγγύης των γενεών.

Είναι ένας εύσχημος τρόπος για να περιγράψει κάποιος το γεγονός ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι πληρώνουν με τους φόρους και τις εισφορές τους τις συντάξεις των δικαιούχων. Όπως οι τελευταίοι πλήρωναν τις συντάξεις άλλων.

Πολλοί ίσως το αμφισβητήσουν. Ομως για άλλους, οι κυκλοφορίες καινούργιων αυτοκινήτων αποτελούν προπομπό της οικονομικής δραστηριότητας.

Γι' αυτό η αύξηση των καινούργιων αυτοκινήτων που μπήκαν σε κυκλοφορία στο 7μηνο θεωρείται ενθαρρυντικό σήμα για το ΑΕΠ. Ισως γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι της συνολικής ζήτησης που επηρεάζει το ΑΕΠ είναι η κατανάλωση και τα αυτοκίνητα είναι καταναλωτικό είδος διαρκείας και σχετικά μεγάλης αξίας.

Από την άλλη πλευρά, τα αυτοκίνητα είναι εισαγόμενα και επομένως επιβαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο, επιβαρύνοντας το ΑΕΠ. Πάντως, αν οι οπαδοί της θεωρίας έχουν δίκιο, είτε το ΑΕΠ θα αυξηθεί, είτε θα υποστεί ήπια μείωση στη χειρότερη των περιπτώσεων.

v