Στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης μίλησε πριν λίγο καιρό ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Μουρμούρας.
Ο υποδιοικητής ήταν προσκεκλημένος του Κοσμήτορα του Business School, kαθηγητή Glenn Hubbard, πρώην επικεφαλής των Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου επί προεδρίας George W. Bush.
Κεντρικό θέμα της ομιλίας του ήταν οι επιπτώσεις του Brexit στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, όμως ο κ. Μουρμούρας αναφέρθηκε επίσης στο ελληνικό χρέος όπως προκύπτει από αναφορές και αναρτήσεις στο Columbia.
Ο υποδιοικητής φέρεται να υποστηρίζει την αποτίμηση του χρέους σε όρους πραγματικής αξίας και όχι ονομαστικής.
Εξυπακούεται ότι σ' αυτή την περίπτωση, το χρέος θα ήταν αρκετά μικρότερο σε σύγκριση με τα 310-315 δισ. ευρώ περίπου, που είναι σε ονομαστικούς όρους.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις του Brexit, o κ. Μουρμούρας τόνισε ότι ενισχύει και παρατείνει την περίοδο των χαμηλών, ενίοτε και αρνητικών, βασικών και μακροπρόθεσμων επιτοκίων της τελευταίας περιόδου. Αυτό οφείλεται αφενός στις μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων (flight to safety) και αφετέρου, σε μια ακόμη πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από τις 4 μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Η δεύτερη επίπτωση του Brexit θα είναι η αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επί τα χείρω.
Η τρίτη επίπτωση θα είναι η αύξηση του πολιτικού κινδύνου στην Ευρωζώνη, με τη σηματοδότηση παρόμοιων δημοψηφισμάτων και σε άλλες χώρες της ΕΕ ή/και της Ευρωζώνης.
«Britain out, bear in», τόνισε ο υποδιοικητής.