One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Ο Γάλλος φιλόσοφος Βολταίρος φέρεται να έχει πει, αν και κάποιοι το αμφισβητούν, «διαφωνώ με αυτό που λες αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες».

Η φράση μάς ήρθε στο νου βλέποντας τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού κ. Ξυδάκη για τη δραχμή.

Ακόμη κι αν διαφωνεί κάποιος με τον κ. Ξυδάκη ή οποιονδήποτε άλλο πολιτικό ή μη σε κάποια θέματα, οφείλει να υπερασπισθεί το δικαίωμά του να εκφράζει την άποψή του. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι ευρεία, ήρεμη συζήτηση επί της ουσίας για τα συν και πλην του ευρώ ή της δραχμής δεν έχει γίνει, εκτός από λίγες φορές.

Στα 95 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το κράτος στα τέλη του 2016, εκ των οποίων 13,9 δισ. δημιουργήθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Όμως, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν είναι μόνο το κεφάλαιο που οφείλει κάποιος. Συμπεριλαμβάνονται επίσης τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις.

Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν αλλά το 30% έως 60% των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πρόστιμα και προσαυξήσεις που μπαίνουν για να τιμωρήσουν όσους δεν πληρώνουν. Αν εξαιρέσει κάποιος εκείνους που έχουν αλλά δεν πληρώνουν, οι υπόλοιποι, που πρέπει να είναι η μεγάλη έως συντριπτική πλειοψηφία, δεν μπορούν.

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης συγκαταλέγονται στους κορυφαίους φορολογικούς παραδείσους για τις επιχειρήσεις στον κόσμο.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έκθεση της Oxfam, με βάση μια σειρά από κριτήρια.

Ο φορολογικός  συντελεστής επί των επιχειρηματικών κερδών είναι ένα από τα κριτήρια και ακολουθούν τα φορολογικά κίνητρα και η έλλειψη συνεργασίας για την εφαρμογή διεθνών διαδικασιών για την αποφυγή φορολογίας.

Η Ολλανδία εμφανίζεται στην 3η θέση του πίνακα, η Ιρλανδία στην 7η, το Λουξεμβούργο στην 8η και η Κύπρος στη 10η.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ με ποσοστό 17,46%  ή  83 δισ. σε ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα (SDRs).

Αυτό μεταφράζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου, π.χ. για την χρηματοδότηση προγραμμάτων διάσωσης χωρών όπως η Ελλάδα. Η Ιαπωνία έρχεται δεύτερη με 6,48% και η Κίνα βρίσκεται στη τρίτη θέση με ποσοστό 6,41% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ.

Το ποσοστό της Γερμανίας ανέρχεται σε 5,6%.

Σε γενικές γραμμές, το ειδικό βάρος των αναδυομένων και των  αναπτυσσομένων χωρών  στο μετοχικό κεφάλαιο (quota) του Ταμείου βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας το 49% του συνόλου.

Το παρελθόν ίσως δεν είναι ο καλύτερος forecaster του μέλλοντος, όταν αναφερόμαστε στις χρηματιστηριακές αγορές. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ενδιαφέρον και χρήσιμο ταυτόχρονα να ξέρουμε πώς συμπεριφέρονται οι αγορές μετά από μεγάλα γεγονότα όπως η αλλαγή προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρόσφατη ορκωμοσία Τραμπ είναι ένα τέτοιο γεγονός.

Πώς λοιπόν θα μπορούσε να αντιδράσει ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 με βάση την ιστορία από την ορκωμοσία του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ στις 20 Ιανουαρίου του 1953 μέχρι και την τελευταία ορκωμοσία Ομπάμα στις 21 Ιανουαρίου του 2013;

v