One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Το σημερινό θέμα είναι μακάβριο αλλά έχει οικονομικό ενδιαφέρον. Δεν το ευχόμαστε σε κανέναν, αλλά οι άνθρωποι έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής και σε κάποιο σημείο έρχεται το τέλος για όλους.

Αυτό το τέλος έχει οικονομικό κόστος. Τα γραφεία κηδειών ζητούν από 2.000 ως 4.000 ευρώ για στάνταρ πράγματα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, όπως μαθαίνουμε.

Σ’ αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται ο καφές της παρηγοριάς κ.τλ.

Δυστυχώς, κάποιος θα πρέπει να κάνει μια μικρή έρευνα αγοράς, αν θέλει να μην πληρώσει ένα ποσό που βρίσκεται πιο κοντά προς το ανώτατο όριο του εύρους των 2.000-4.000 ευρώ.  Σύμφωνα με άτομα που βίωσαν τη διαδικασία, ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ήταν ότι τα γραφεία κηδειών που χρησιμοποίησαν δεν δέχονταν να χρεώσουν όλο το ποσό σε κάποια πιστωτική ή/και χρεωστική κάρτα.

Αύξηση της τάξης του 40% καταγράφουν οι κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον μεγάλο τουρ οπερέιτορ Thomas Cook.

Δεν είναι ο πρώτος και ασφαλώς δεν θα είναι ο τελευταίος τουρ οπερέιτορ που κάνει τις ίδιες διαπιστώσεις. Είχε προηγηθεί η γερμανική ΤUI.

Αυτά είναι τα καλά νέα για τη νέα τουριστική σεζόν, βοηθούσης της μείωσης των τουριστών από τη Δυτική Ευρώπη που πάνε Τουρκία.

Όμως, υπάρχουν επίσης κάποια άσχημα νέα.

Πρώτον, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την άρνηση της Κομισιόν να θεωρούνται ξένα διαβατήρια στα ελληνικά λιμάνια αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αφίξεις των Τούρκων τουριστών.

Στη τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε η τρόικα στην Αθήνα επί κυβερνήσεως ΓΑΠ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, δήλωσε αυτοσαρκαζόμενος «Εμείς είμαστε γραφειοκράτες…», θέλοντας να δικαιολογήσει την καθυστερημένη έναρξη της συνέντευξης.

Είχε δίκιο.

Για τους γραφειοκράτες, είτε της Κομισιόν με τα μεγάλα προνόμια, είτε του ΔΝΤ, η ανέλιξη στην ιεραρχία του οργανισμού για τον οποίο δουλεύουν είναι ο σκοπός.

Συνήθως, η καλή πορεία ενός προγράμματος προσαρμογής βοηθάει την καριέρα των γραφειοκρατών που εμπλέκονται και ιδίως του επικεφαλής.

Εχει γίνει πλέον συνήθεια.

Ιανουάριος-Φεβρουάριος με μπλόκα, αποκλεισμούς εθνικών οδών, τελωνείων, από αγρότες που διεκδικούν διάφορα.

Κατά σύμπτωση, η αγωνιστική διάθεση της αγροτιάς εξαντλείται στις αρχές Μαρτίου, που πρέπει να επιστρέψουν στα χωράφια και δεν υπάρχει τους επόμενους μήνες του χρόνου.  

Πέρυσι, τέτοια εποχή περίπου, ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης είχε δηλώσει ότι το 88% των αγροτών δηλώνουν εισόδημα μικρότερο από 5.000 ευρώ (εισοδήματα του 2014).

Η κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν ότι οι αγρότες δικαιούνται το αφορολόγητο των μισθωτών, που φθάνει τις 8.900 ευρώ περίπου. Το αποτέλεσμα είναι να μην πληρώσει η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών ούτε ένα ευρώ σε φόρο εισοδήματος για τα περσινά εισοδήματα.

Τα τουίτ του προέδρου Τραμπ απειλούν συμμαχίες δεκαετιών, ήταν ο τίτλος χθεσινού άρθρου στο πρακτορείο Bloomberg.

Εχουν προηγηθεί αρκετά ακόμη επικριτικά άρθρα σε άλλα διεθνή ΜΜΕ για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, που συνεχίζει να εκπλήσσει.

Όμως, τι ακριβώς είναι ο πρώην δημοκρατικός που μετατράπηκε σε λαϊκιστή και πήρε  το χρίσμα των ρεπουμπλικανών, για να κερδίσει εν συνεχεία την προεδρία της ισχυρότερης χώρας στον κόσμο;

Για τους δημοκρατικούς και ένα μέρος του κατεστημένου του ρεπουμπλικανικού κόμματος, είναι κάποιος που δεν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί.

v