Η φτώχεια φέρνει γκρίνια, λέει ο λαός.
Ομως, το ίδιο φαίνεται να ισχύει επίσης για κάποιους από τους αγοραστές του 7ετούς ομολόγου την Πέμπτη.
Αν και έχουν κάποιες μέρες ακόμη καθώς η εκκαθάριση της συναλλαγής πρόκειται να γίνει στις 15 του μήνα, οι πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα την Παρασκευή έχουν κάνει κάποιους ξένους fund managers να δυστροπούν.
Οι τελευταίοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πιο γενναιόδωρη στη τιμολόγηση του 7ετούς, αφήνοντας περισσότερα σπόρια (premium) στο τραπέζι για να απορροφούνται οι πιέσεις και να απορροφούνται οι απώλειες στη τιμή.
Κοινώς, λένε, ότι το 7ετές ομόλογο θα έπρεπε να προσφέρει υψηλότερη απόδοση, π.χ. κοντά στο 3,55% από 3,50% στην έκδοση.
Η απόδοση του 7ετούς είχε ανέβει στο 3,7% περίπου το απόγευμα της Παρασκευής καθώς η τιμή υποχωρεί.
Υπό άλλες συνθήκες, κάποιοι ίσως θα πανηγύριζαν στην Αθήνα γιατί πούλησαν το 7ετές ομόλογο πιο ακριβά και τους έπιασαν κώτσους.
Ομως, αυτό δεν είναι σοφό γιατί ο καλός πωλητής, π.χ. Ελλάδα στη προκειμένη περίπτωση, που θα ξαναβγεί στις αγορές θέλει να έχει τους πελάτες του ικανοποιημένους για να εκδηλώσουν εκ νέου ενδιαφέρον στην επόμενη πώληση.
Απο την άλλη πλευρά, ακόμη κι αν το 7ετές ομόλογο πρόσφερε απόδοση μεγαλύτερη, π.χ. 3,55%, η Ελλάδα θα εισέπραττε λιγότερα αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο οι απώλειες στη τιμή θα ήταν μικρότερες και η απόδοση δεν θα πήγαινε στο 3,7%.