Η εβδομάδα που ξεκίνησε θεωρείται πιθανή για το λανσάρισμα του νέου 7ετούς ομολόγου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ελληνικές αρχές θέλουν να είναι ομόλογο αναφοράς. Αυτό σημαίνει ότι η έκδοση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 2,5-3 δισ. ευρώ.
Με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 3,677% και του 5ετούς στο 2,857% στο κλείσιμο της Παρασκευής, η καμπύλη δείχνει ότι η απόδοση του 7ετούς ομολόγου θα κυμανθεί μεταξύ 3,20% και 3,25%.
Όμως, η τιμολόγηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της και δύο άλλους παράγοντες. Το premium που δίνεται σε νέες εκδόσεις και κυμαίνεται μεταξύ μίας και εννέα μονάδων βάσης (θυμίζουμε ότι μία εκατοστιαία μονάδα ισούται με 100 μονάδες βάσης).
Στην απόδοση που προκύπτει, θα πρέπει να προστεθεί ένα επιπλέον περιθώριο για κάποιο μίνι ράλι που θα ικανοποιήσει τους υποψήφιους αγοραστές. Κι αυτό γιατί η χώρα θα θέλει να δείξουν ενδιαφέρον στην επόμενη έκδοση ή τουλάχιστον να είναι «κράχτες» για άλλους.
Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις οι συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές. Αν λοιπόν το interpolation της καμπύλης συνεχίσει να δείχνει 3,20%-3,25%, η τιμολόγηση θα πρέπει να το βγάλει κάπου μεταξύ 3,35% και 3,45%, εκτός απροόπτου.
Κάποιος μπορεί εύλογα να αντιπαραβάλει το ανωτέρω εύρος με το 3% περίπου στο οποίο αναφέρονταν κύκλοι των δανειστών και να ρωτήσει γιατί τόση απόσταση. Η απάντηση ίσως βρίσκεται στο κουπόνι του 7ετούς ομολόγου. Πιθανόν το «κοντά στο 3%» αναφερόταν στο κουπόνι και όχι στην απόδοση, αφού τα δύο διαφέρουν συχνά.
Δεν μπορέσαμε να το επιβεβαιώσουμε εντός του Σαββατοκύριακου, αλλά θεωρούμε πιθανή αυτή την εξήγηση.