One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Την ίδια περίοδο που το αποκαλούμενο «πράσινο» ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή βρίσκεται στο προσκήνιο στην Ελλάδα, ένα συνέδριο για τις «πράσινες» χρηματοδοτήσεις λάμβανε χώρα στο κτίριο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, της Bundesbank ή Buba, στη Φρανκφούρτη, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Στο συνέδριο, το οποίο έγινε υπό την αιγίδα της BIS (Bank of International Settlements) και της Bundesbank, μίλησαν διάφοροι υψηλόβαθμοι τραπεζίτες, όπως ο Jens Weidmann, διοικητής της Buba, και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από διάφορες χώρες.

Στην Ελλάδα δεν είναι γνωστό αλλά η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εξέδωσε κρατικό «πράσινο» ομόλογο ήταν η Πολωνία. Η χώρα άντλησε 3,4 δισ. ζλότι ή 789 εκατ. ευρώ για περιβαλλοντικά πρότζεκτ.

Ακολούθησε η Γαλλία, με τη μεγαλύτερη έκδοση «πράσινων» ομολόγων, ύψους 7 δισ. ευρώ, που φέρουν επιτόκιο 1,75% και λήγουν τον Ιούνιο του 2039, δηλαδή σε 22 χρόνια.

Γαλλικά και ολλανδικά συνταξιοδοτικά ταμεία ήταν ανάμεσα σε αυτούς που αγόρασαν τα γαλλικά «πράσινα» ομόλογα.

Επειδή λοιπόν οι εκδόσεις κρατικών «πράσινων» τείνουν να γίνουν της μόδας, οι σύνεδροι στη Φρανκφούρτη συζήτησαν διάφορες προτάσεις, ιδέες και σκέψεις για τo «regulation» της συγκεκριμένης αγοράς.

Η σημερινή τιμολόγηση λαμβάνει κυρίως υπόψη τον κίνδυνο της χώρας όπως αναφέρθηκε.

Είναι πιθανό ότι η BIS και άλλοι θα υιοθετήσουν κάποιες από τις προτάσεις που ακούστηκαν στο συνέδριο.

Η Γερμανία και η Σουηδία είναι από τις πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη, με βιομηχανία, ισχυρό κοινωνικό κράτος και υψηλή φορολογία. Πώς όμως συγκρίνονται με τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ;

Καθόλου καλά, είναι η απάντηση σύμφωνα με μια μελέτη του Mises Institute, που συνέκρινε τόσο το κατά κεφαλή εισόδημα (GDP per capita) των δύο ευρωπαϊκών χωρών με το αντίστοιχο καθεμιάς απο τις 50 αμερικανικές πολιτείες, όσο και το διάμεσο εισόδημα (median income) των νοικοκυριών. To τελευταίο λαμβάνει υπόψη τα κοινωνικά επιδόματα όπως το επιχορηγούμενο σύστημα υγείας.

Πολλά έχουν γραφτεί για την ενδεχόμενη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με 5ετές ομόλογο. Μερικοί δεν αποκλείουν αυτό να συμβεί ακόμα και σήμερα.

Φυσικά, η αυτοψία θα δείξει.

Όμως, δεν μπορούμε να μην καταγράψουμε τι «ακούγεται» στους κύκλους των θεσμών για το πρόγραμμα των ενδεχόμενων εκδόσεων ομολόγων τους επόμενους μήνες, χωρίς φυσικά να μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως έχουν βάση.

Τι ακούγεται λοιπόν;

Η πρώτη δοκιμαστική έκδοση του 5ετούς ομολόγου θα γίνει στις 27 Ιουλίου και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο, με τις δύο ημερομηνίες που ακούγονται να είναι η 9η και η 19η Σεπτεμβρίου.

Σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις που είχε δώσει ο Ευρωπαίος επίτροπος Π. Μοσκοβί ανέφερε πως στην τρίτη αξιολόγηση θα εξετασθεί κατά πόσο έχουν υλοποιηθεί προηγούμενοι νόμοι.

Είχαμε λοιπόν την εντύπωση ότι θέματα που άπτονται του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων είχαν διευθετηθεί και η εκκρεμότητα αφορούσε στον εξορθολογισμό των επιδομάτων στα ειδικά μισθολόγια και των κινήτρων απόδοσης στον δημόσιο τομέα.

Ο εξορθολογισμός αφορά περικοπές δαπανών ύψους 7 και 33 εκατ. ευρώ αντίστοιχα από το 2018.

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη και την ΕΕ αφού υπερβαίνει το 175% του ΑΕΠ ενώ υπολείπεται του μέσου όρου της Ευρωζώνης στο ιδιωτικό χρέος ως προς το ΑΕΠ. Ομως, όλα δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης και μικρής μείωσης, αν συνεχίσει να παράγει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και η απομόχλευση στον ιδιωτικό τομέα συνεχισθεί.

Δεν συμβαίνει το ίδιο αλλού.

Θα περίμενε κανείς, μετά τη μεγάλη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και τη μεγάλη ύφεση που ακολούθησε, ότι οι χώρες θα έβαζαν μυαλό.

v