Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Οποιος φυλάει τα ρούχα του, έχει τα μισά. Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τους πολλούς και αρνητικά από λίγους έως ελάχιστους.

Η γκρίνια από κάποιους που πήραν το ομόλογο είναι κατανοητή, γιατί αγόρασαν κάτι που η αγορά έκρινε πως θα έπρεπε να φθηνύνει σε λιγότερο από 24 ώρες. Είναι λοιπόν λογικό να παραπονούνται, γιατί η Ελλάδα δεν άφησε περισσότερα σπόρια στο τραπέζι για να περιορίσει κάπως τη ζημιά τους, αν φυσικά τα ίδια επίπεδα τιμών-αποδόσεων διατηρηθούν.

Από την άλλη πλευρά, η πίεση στις τιμές των ομολόγων δεν οφείλετο στην Ελλάδα αλλά στο γενικότερο κλίμα που υπάρχει διεθνώς.

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια, λέει ο λαός.

Ομως, το ίδιο φαίνεται να ισχύει επίσης για κάποιους από τους αγοραστές του 7ετούς ομολόγου την Πέμπτη.

Αν και έχουν κάποιες μέρες ακόμη καθώς η εκκαθάριση της συναλλαγής πρόκειται να γίνει στις 15 του μήνα, οι πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα την Παρασκευή έχουν κάνει κάποιους ξένους fund managers να δυστροπούν.

Οι τελευταίοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πιο γενναιόδωρη στη τιμολόγηση του 7ετούς, αφήνοντας περισσότερα σπόρια (premium) στο τραπέζι για να απορροφούνται οι πιέσεις και να απορροφούνται οι απώλειες στη τιμή.

O Γκάνταλφ είναι ο μάγος και αρχηγός της Αδελφότητας του Δαχτυλιδιού, στη γνωστή ταινία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».

Όμως, Γκάνταλφ αποκαλείται χαϊδευτικά σήμερα στους επενδυτικούς κύκλους ο Marko Kolanovic της JP Morgan. Κι αυτό λόγω των ιδιαίτερων ικανοτήτων του στις στρατηγικές που ποντάρουν στη μεταβλητότητα, όπως volatility targeting, short volatility trades κ.τλ.

Όταν λοιπόν ο Kolanovic μίλησε για τη μεγάλη πτώση της Γουόλ Στριτ τη Δευτέρα, όλοι άκουσαν με προσοχή αυτά που είπε. Η εκτέλεση συστημικών συναλλαγών, όπως Index option gamma hedging και το κλείσιμο short volatility trades, προκάλεσαν τεχνικές εκροές που δεν αντισταθμίσθηκαν από εισροές αγοραστών που βασίζονται στα θεμελιώδη μεγέθη.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε θεωρείται πιθανή για το λανσάρισμα του νέου 7ετούς ομολόγου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ελληνικές αρχές θέλουν να είναι ομόλογο αναφοράς. Αυτό σημαίνει ότι η έκδοση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 2,5-3 δισ. ευρώ.    

Με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 3,677% και του 5ετούς στο 2,857% στο κλείσιμο της Παρασκευής, η καμπύλη δείχνει ότι η απόδοση του 7ετούς ομολόγου θα κυμανθεί μεταξύ 3,20% και 3,25%.

Όμως, η τιμολόγηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της και δύο άλλους παράγοντες. Το premium που δίνεται σε νέες εκδόσεις και κυμαίνεται μεταξύ μίας και εννέα μονάδων βάσης (θυμίζουμε ότι μία εκατοστιαία μονάδα ισούται με 100 μονάδες βάσης).

Αν η εικόνα από τους κύκλους των δανειστών είναι σωστή, η Ελλάδα θα επιχειρήσει, εκτός απροόπτου, να βγει στις αγορές με το 7ετές ομόλογο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Λίγο πάνω, λίγο κάτω, δεν κάνει μεγάλη διαφορά, αν δεν γυρίσουν αρνητικά οι αγορές ομολόγων.

Όμως, πιο ενδιαφέρον είναι κάτι άλλο.

Λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει για ομόλογα με υψηλές αποδόσεις, το 7ετές ομόλογο μπορεί να τιμολογηθεί για να προσφέρει απόδοση κοντά στο 3% και ίσως ελάχιστα πιο κάτω, ισχυρίζονται.

Με το 10ετές ομόλογο στο 3,67% και το 5ετές ομόλογο στο 2,85%, η απόδοση του 7ετούς βγαίνει κοντά στο 3,20% και ίσως λίγο πιο πάνω, για να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο για ράλι που θα ικανοποιήσει τους επενδυτές.

v