Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Οι πιο πολλοί ίσως δεν το πήραν είδηση. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε πρόσφατα πως η Σερβία εξήλθε από το 3ετές πρόγραμμα που είχε με το Ταμείο, ύψους 1,32 δισ. δολαρίων, επιτυγχάνοντας καλύτερες επιδόσεις από αυτές που είχαν τεθεί σε διάφορα μακροοικονομικά μεγέθη.

Η οικονομία της Σερβίας ήταν σε δύσκολη κατάσταση το 2014, που πήγε στο ΔΝΤ, έχοντας το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα ως προς το ΑΕΠ στην Ευρώπη. Όμως, κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να μετατρέψει το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα σε πλεόνασμα, να επαναφέρει την ανάπτυξη με αύξηση των επενδύσεων και μείωση της ανεργίας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μέσω μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, παρατηρεί το ΔΝΤ.

Ως γνωστόν, το Eurogroup αποφάσισε να μη δώσει το πράσινο φως για την υποδόση των 5,7 δισ. ευρώ, επικαλούμενο τα δύο προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που δεν είχαν εκπληρωθεί, δηλαδή το Ελληνικό και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Εχει επίσης αναφερθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τα λεφτά της υποδόσης κι αυτό μετράει.

Ομως, υπάρχει κάτι ακόμη που μέτρησε στην απόφαση του Eurogroup και μάλιστα περισσότερο από τους άλλους δύο παράγοντες, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες, και φυσικά δεν γνωστοποιήθηκε.

Η τουριστική βιομηχανία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 και στην ανάσχεση της ύφεσης το 2016. Η συμβολή της είναι τόσο άμεση όσο και έμμεση, για έναν κλάδο που εκτιμάται  πως αντιπροσωπεύει το 18% του ΑΕΠ.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς θέλουν τη φετινή χρονιά να είναι επίσης πολύ καλή, με ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων, με θετική συνεισφορά στον ρυθμό ανάπτυξης. Όμως, την ίδια στιγμή, οι ίδιοι άνθρωποι προβλέπουν μείωση των εισπράξεων το 2019.

Οπως σωστά αναφέρει σήμερα ο Χρήστος Κολώνας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) συμμετέχει στο κοινοπρακτικό σχήμα της ισπανικής Regasificadora del Noroeste S.A.-Reganosa και της ρουμανικής Transgaz που διεκδικεί το πλειοψηφικό πακέτο του ΔΕΣΦΑ.

Ομως, η συμμετοχή της EBRD στο ανωτέρω σχήμα την έφερε αντιμέτωπη με τις παθογένειες της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα.

Η γραφειοκρατία και κάποιες απίστευτες -για τη δική τους εμπειρία- πτυχές της διαδικασίας δεν τους έκαναν καθόλου καλή εντύπωση όπως πληροφορούμαστε.

Η πτώση της Γουόλ Στριτ την προηγούμενη εβδομάδα συνδέθηκε και με την απότομη αύξηση της μεταβλητότητας (volatility), ενεργοποιώντας πωλήσεις που πίεσαν τη χρηματιστηριακή αγορά.

Δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει, από τη στιγμή που πολλοί έβγαλαν λεφτά τα τελευταία 8 σχεδόν χρόνια, σορτάροντας τον δείκτη μεταβλητότητας ή «δείκτη φόβου», όπως κάποιοι αποκαλούν τον VIX.

Επρόκειτο για μια κερδοφόρα στρατηγική. Ιδιαίτερα το 2017 ήταν μια εξαιρετική χρονιά. Ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 δεν υποχώρησε περισσότερο από 3% κατά μέσο όρο.

v