Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Ισως δεν έγινε ευρύτερα αντιληπτό αλλά το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ήταν το καλύτερο για το δολάριο από το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Ο σύνθετος δείκτης DXY του δολαρίου ανατιμήθηκε κατά 5,2% περίπου το δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας κέρδη για τρείς μήνες στη σειρά.

Πιο αναλυτικά, το δολάριο ανατιμήθηκε κατά 4% έναντι του γιεν, 6% περίπου έναντι της στερλίνας,3,7% έναντι του ελβετικού φράγκου και 5% περίπου έναντι του ευρώ.

Ομως, η ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος ήταν μεγαλύτερη έναντι των νομισμάτων των αναδυομένων αγορών. Το δολάριο κέρδισε 30% έναντι του αργεντίνικου πέσο και 15% περίπου έναντι του βραζιλιάνικου ρεάλ, 14% περίπου έναντι της τουρκικής λίρας και 10% έναντι του νομίσματος της Ουγγαρίας.

Η αναμενόμενη επαναγορά μέρους του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα μειώσει δραστικά το επιτόκιο που χρεώνει τη χώρα.

Για την ακρίβεια, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το επιτόκιο θα έπεφτε στο 1,9% έναντι 3,6% περίπου, που είναι το μεσοσταθμικό επιτόκιο που πληρώνει η χώρα για το σύνολο του δανείου, ύψους 11 δισ. περίπου.

Αυτό θα συμβεί γιατί θα αφαιρεθεί το ακριβό κομμάτι του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 4 δισ. ευρώ περίπου, για το οποίο η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο 4,9%.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο χρεώνει επιτόκιο που είναι ίσο με το τρίμηνο επιτόκιο SDR (Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα) συν 100 μονάδες βάσης, δηλαδή 1,9% περίπου σήμερα, για δάνεια προς χώρες-μέλη το ύψος των οποίων δεν υπερβαίνει την ποσόστωση κάθε χώρας επί τρία. H ποσόστωση της Ελλάδας ανέρχεται σε 2,95 δισ. ευρώ.

Η απειλή ενός εμπορικού πολέμου προκαλεί ήδη τριγμούς στις αναδυόμενες αγορές και τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο δείκτης MSCI EM index υποχωρεί πάνω από 20% από τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου ενώ σημαντικές απώλειες άνω του 16% καταγράφει επίσης ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600.

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να μαζέψει κάπως με δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Μνουτσιν τις διαρροές της Κυριακής για την επιβολή περιορισμών στη συμμετοχή Κινέζων σε αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Οταν η αμερικανική κυβέρνηση διαπίστωσε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να κατευνάσουν τις αγορές, έσπευσε χθες να ανακοινώσει ότι θα υιοθετήσει μια πιο ήπια στάση.

Οι επενδύσεις σε πάγια στην περιοχή της πρωτεύουσας πλησιάζουν το ποσό του 1 δισ. ευρώ, εκτιμά ο Αντώνης Καμάρας, εισηγητής της ενότητας «Η φιλανθρωπία της διασποράς: Ευκαιρίες και περιορισμοί», στο συνέδριο για την ελληνική διασπορά που διοργανώθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στο ερευνητικό κέντρο South East European Studies at Oxford (Seesox), στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις έλκουν την καταγωγή τους από Ελληνες της διασποράς, κυρίως από τον κλάδο της ναυτιλίας, π.χ. Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ιδρυμα Γουλανδρή, Ιδρυμα Ωνάση, Ιδρυμα Λάτση κ.τ.λ.

Σύμφωνα με τη χθεσινή τοποθέτηση του Eurogroup, η Ελλάδα θα φύγει από το τρίτο πρόγραμμα με «μαξιλάρι» ρευστότητας 24,1 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τους επόμενους 22 μήνες.

Στα 24,1 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται τόσο το ποσό που έχει αντλήσει η χώρα από τις αγορές από την πώληση του 7ετούς ομολόγου τον περασμένο Φεβρουάριο και του 5ετούς ομολόγου το καλοκαίρι του 2017, συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ περίπου, το 1,9 δισ. της προηγούμενης δόσης και τα 15 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης που εγκρίθηκε χθες.

v