Λαϊκή Τράπεζα: Μια φωτογραφία… χίλιες λέξεις!

Το γκρεμισμένο σήμα της Λαϊκής και τα αλληλοκαρφώματα στην επιτροπή της Βουλής. Οι διγλωσσίες, η εκτόξευση του ELA και η αδράνεια των αρχών. Πώς "εξηγούν" το δράμα της Κύπρου οι εμπλεκόμενοι.

Λαϊκή Τράπεζα: Μια φωτογραφία… χίλιες λέξεις!
Η παρατιθέμενη φωτογραφία και ο τίτλος του κειμένου προέρχονται από την κυπριακή ιστοσελίδα www.24h.com.cy και δείχνει το σήμα της Λαϊκής Τράπεζας γκρεμισμένο, να κείτεται στο γκαζόν των μέχρι πρότινος κεντρικών γραφείων του Συγκροτήματος στα «φώτα Καλησπέρα» της Λευκωσίας.

Το ζήτημα είναι πως ακόμη και σήμερα, οι Κύπριοι πολίτες δεν έχουν κατανοήσει το τι ακριβώς έγινε και απλά και ακούνε αυτές τις μέρες διάφορους αξιωματούχους στην αρμόδια Διερευνητική Επιτροπή της Βουλής, να πετάνε ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών στους άλλους.


Η μία ή και οι δύο τράπεζες;

Αρχικά, κάποιοι υποστήριζαν πως έφταιγε μόνο ο τραπεζικός τομέας και ειδικότερα η κακοδιοίκηση της ομάδας του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου στη Λαϊκή.

Στη συνέχεια όμως προέκυψε πως μετά από 16 μήνες λειτουργίας της Λαϊκής από κρατική διοίκηση, πολλαπλασιάστηκαν τόσο οι επισφάλειες, όσο και το άνοιγμα προς το ELA!

Και στη συνέχεια, μπήκε στο κάδρο των προβλημάτων και η Τράπεζα Κύπρου. Ενδεικτικά για τα όσα πίστευαν οι Ευρωπαίοι στο ιστορικό Eurogroup της 18ης Μαρτίου ήταν τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε: «Σας συμβουλεύουμε να κάνετε μια νέα αρχή, καθώς το μοντέλο του τραπεζικού σας συστήματος τελείωσε. Οι τράπεζές σας (προσοχή, όχι η τράπεζά σας) είναι αφερέγγυες».


Κεραυνοί κατά Κεντρικής Τράπεζας

Μπαράζ ευθυνών αποδίδονται κυρίως στον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Αθανάσιο Ορφανίδη, όσο και στο σημερινό διοικητή κ. Πανίκο Δημητριάδη.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης δεν αποδέχεται προσωπικές ευθύνες και θεωρεί βασικό υπεύθυνο τον κ. Ορφανίδη: «κατά την παρουσία μου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών την 1η-7-2011 οι τράπεζες είχαν καλούς κεφαλαιακούς δείκτες, ωστόσο εκ του αποτελέσματος φαίνεται να μην είχαν».

Για διγλωσσία, μεροληψία και ανικανότητα έχει κατηγορήσει τον κ. Ορφανίδη και ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, ενώ έχει αποδειχτεί πως δεν έκανε το παραμικρό για να εμποδίσει την χωρίς όρους συμφωνία της Κύπρου για το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Εναντίον του σημερινού διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκου Δημητριάδη έχουν βάλει κατά διαστήματα τόσο ο τέως CEO της Τράπεζας Κύπρου κ. Ανδρέας Ηλιάδης, όσο και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ. Ο κ. Ηλιάδης -μέσα από αρθρογραφία του- υποστηρίζει πως ήταν θέμα λίγου χρόνου και περιορισμένων κεφαλαίων προκειμένου να επανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως η Τράπεζα Κύπρου, αφήνοντας σκιές για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του κεντρικού τραπεζίτη.


Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα

Η πλειονότητα των Κυπρίων πολιτών αποδίδει σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση του κ. Δημήτρη Χριστόφια, επειδή:

α) άργησε να λάβει σταθεροποιητικά μέτρα στην οικονομία
β) καθυστέρησε να καταφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και
γ) δεν πολυκατάλαβε τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία που θα επέφερε το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Ο τέως υπουργός Οικονομικών και τέως διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας (αποπεμφθείς και από τις δύο θέσεις) κ. Μιχάλης Σαρρής μιλώντας στην Διερευνητική Επιτροπή της Βουλής δήλωσε πως ήταν λάθος η λήψη δανείου από τη Ρωσία το 2011 και πως θα έπρεπε να είχε προσφύγει νωρίτερα η Κύπρος στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Ο υπουργός Οικονομικών κατά τη θητεία του οποίου αποφασίστηκε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (ο κ. Κίκης Καζαμίας) ανέφερε πως «η απομείωση των ελληνικών ομολόγων ήταν το μη χείρον βέλτιστον υπό τις περιστάσεις. Η απόφαση για απομείωση ελήφθη με στόχο να αποφευχθούν τα χειρότερα, που ήταν η άτακτη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους και η κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών».

Ωστόσο σε άλλο ερώτημα που του ετέθη σχετικά με το αν είχε δοθεί κάποια συμβουλή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν το σχετικό Eurogroup, παραδέχτηκε ότι «στο σχετικό σημείωμα που δόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν είχε κάτι που να σχετίζεται με το θέμα της απομείωσης ελληνικών ομολόγων».

Με άλλα λόγια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε στο Eurogroup το σχετικό «κούρεμα» χωρίς να έχει προειδοποιηθεί ούτε από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (δεν του έβγαινε στο τηλέφωνο…) αλλά ούτε (στο βαθμό τουλάχιστον που θα έπρεπε) και από το Υπουργείο Οικονομικών.

Όσο για τον επόμενο υπουργό Οικονομικών της Κύπρου κ. Βάσω Σιαρλή (ανέλαβε καθήκοντα μετά την υπογραφή του κουρέματος), άξια λόγου είναι η παρατήρησή του πως «δεν έγινε έρευνα ούτε πριν, ούτε μετά για τις επιπτώσεις του κουρέματος των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
 

Έγιναν μόνο κάποιες παρατηρήσεις»…

Τέλος, ενδιαφέρον έχει και η άποψη του αποπεμφθέντος από την Λαϊκή Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή πως η Λαϊκή Τράπεζα θα είχε σωθεί, αν τα πολιτικά κόμματα ενέκριναν στη Βουλή την πρώτη πρόταση του Eurogroup.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v