Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία:Ανάκαμψη από Οκτώβρη και βλέπουμε

Γιατί ο «πάτος του βαρελιού» της ελληνικής οικονομίας δεν αναμένεται να έρθει πριν περάσουν τουλάχιστον 9 μήνες. Καυτά χρονοδιαγράμματα για τράπεζες, μεγάλα έργα, εξαγωγές και κρατική χρηματοδότηση.

Οικονομία:Ανάκαμψη από Οκτώβρη και βλέπουμε
Ο Γερμανός αξιωματούχος, επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα, κ. Ράιχενμπαχ προέβλεψε πως θα ξεκινήσουν να έρχονται επενδύσεις στη χώρα μας από το εξωτερικό όταν οι ξένοι πειστούν πως η εγχώρια οικονομία έχει πιάσει πάτο.

Ανάλογη άποψη έχουν και πολλοί παράγοντες της αγοράς. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο πως το σύνολο σχεδόν των χρηματιστηριακών αναλυτών αποφεύγει να προτείνει την αγορά ελληνικών μετοχών (εκτός λίγων εξαιρέσεων) πριν σταθεροποιηθεί η όλη κατάσταση.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η Citigroup έχει δώσει 25%-30% πιθανότητα για επιστροφή στη δραχμή και προτείνει την αγορά για το 2012 μόλις έξι ελληνικών μετοχών (Coca Cola Τρία Έψιλον, Frigoglass, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Folli Follie Group και METKA).

Η Citi δεν προτείνει καμιά τράπεζα λόγω του αυξημένου κινδύνου, το οποίο έκανε και η Merrill Lynch, η οποία επισήμανε για την Ελλάδα: «Περιμένουμε τα πράγματα να επιδεινωθούν πριν αρχίσουν να βελτιώνονται». Ακόμα σημειώνει ότι «το λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα δεν προβλέπεται να δείξει ουσιαστικά σημεία βελτίωσης τα επόμενα δύο τρίμηνα».

Όσο για την Εθνική Χρηματιστηριακή, από τις πέντε τράπεζες που καλύπτει, μόλις σε μία (Κύπρου) έδωσε outperform, για να συμπληρωθεί η λίστα με δύο ουδέτερες θέσεις (neutral) και με άλλες δύο προβλέψεις για πορεία κατώτερη της αγοράς (underperform).

Οι αναλυτές λοιπόν, αν και παραδέχονται πως οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι πολύ χαμηλές (κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. γύρω στο 15% του ΑΕΠ, ή δείκτες P/BV κοντά στο 0,2), θεωρούν πως ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος ώστε να τους αποτρέπει να προτείνουν την αγορά ελληνικών μετοχών.

Κοινό ζητούμενο λοιπόν για την έλευση ξένων επενδύσεων -και την εκκίνηση της ανάπτυξης- καθώς και την τοποθέτηση επενδυτών στο Χ.Α. είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης και η μείωση του κινδύνου της χώρας (country risk).

Πότε όμως θα μπορούσε να γίνει αυτό;

Καυτά χρονοδιαγράμματα

Με δεδομένο πως προϋπόθεση είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στα δημόσια οικονομικά της χώρας, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, και αυτό αν όλα πάνε καλά.  Γιατί:

Πρώτα απ’ όλα, θα χρειαστεί πιθανότατα να μπει ο Φεβρουάριος, μέχρις ότου δούμε οριστική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για το PSI+, δηλαδή για το «εθελοντικό κούρεμα» των ομολόγων της χώρας.

Μέχρι τον Φεβρουάριο επίσης η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει συμφωνήσει με την τρόικα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως και το 2015 (Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής). Αν όλα πάνε καλά, τον Φεβρουάριο η Ελλάδα θα λάβει και το δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Αρκούν όλα αυτά; Όχι. Επιπλέον, αφενός η χώρα θα πρέπει να καταφέρει να μπει σε τροχιά πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος, αφετέρου δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία αρνητική εξέλιξη γύρω από το ζήτημα του ευρώ γενικότερα. Και πέραν αυτών, θετικό θα ήταν να προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση από τις εκλογές που θα γίνουν(;) μέσα στην προσεχή άνοιξη.

Αν όμως η αβεβαιότητα χρηματοδότησης του Δημοσίου μας απασχολήσει το λιγότερο μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, ακόμη πιο μακριά… πηγαίνει η βαλίτσα της υπόθεσης των ελληνικών τραπεζών. «Μέχρι να καθαρίσουν οι ισολογισμοί, αναμένουμε πως η χρηματοδότηση των τραπεζών θα παραμείνει προβληματική, καθώς σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το ευρωπαϊκό σύστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Εθνική Χρηματιστηριακή. Και φυσικά, αν δεν ξεκαθαρίσει το ζήτημα της χρηματοδότησης των τραπεζών, δεν μπορεί να ελπίζει σε καλύτερη χρηματοδότηση η οικονομία της χώρας γενικότερα…

Τι αναμένεται στις τράπεζες: Μέσα στον Ιανουάριο, η BlackRock θα δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της για τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών ομίλων και μετά το κλείσιμο του PSI+ (Φεβρουάριο;) η Τράπεζα της Ελλάδος θα καθορίσει το ποσό με το οποίο θα πρέπει να επανακεφαλαιοποιηθεί κάθε τράπεζα.

Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν τα σχέδια ενίσχυσης των κεφαλαίων τους και να προσπαθήσουν μόνες τους να τακτοποιήσουν όσο είναι δυνατόν το ζήτημα. Άρα, τράπεζες με επαρκή κεφάλαια δεν αναμένεται να έχουμε πριν από το καλοκαίρι…

«Με δεδομένο το μέγεθος των αναγκών επανακεφαλαιοποίησης, οι περισσότερες θα αιτηθούν κρατική βοήθεια», προβλέπει η Εθνική Χρηματιστηριακή. Και είναι ίσως... συντηρητική!

Μεγάλα έργα - εξαγωγές

Η πραγματική οικονομία, ωστόσο, εκτός από χρηματοδότηση, ζητάει τη δρομολόγηση των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων έργων και την περαιτέρω τόνωση των εξαγωγών.

Σε ό,τι αφορά τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα που «σέρνονται» από την άνοιξη του 2010, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει εκτιμήσει πως οι εκκρεμότητες θα έχουν επιλυθεί μέχρι τις προσεχείς εκλογές (άνοιξη). Ωστόσο, οι παράγοντες του κλάδου θεωρούν τις εκτιμήσεις αυτές υπεραισιόδοξες. Άρα το πιθανότερο σενάριο είναι πως δεν αναμένεται να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα πριν τουλάχιστον μπει το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Όσο για την πορεία των εξαγωγών, αυτή θα επηρεαστεί και από την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ενώ πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν προχωρήσει στη λήψη αυστηρών μέτρων λιτότητας, αλλά και με τη γενικότερη αβεβαιότητα γύρω από το ευρώ και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όλα δείχνουν πως η Γηραιά Ήπειρος έχει μπει σε τροχιά ύφεσης.

Αυτήν την υφεσιακή κατάσταση μόνο σταδιακά μέσα στο 2012 θα καταφέρει να την ξεπεράσει, δηλώνει ο (κατ’ επάγγελμα αισιόδοξος) διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μ. Ντράγκι (εξέφρασε την αισιοδοξία του για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του 2012).

Συμπερασματικά, λοιπόν, όλα δείχνουν πως ο κατά Ράιχενμπαχ «πάτος του βαρελιού», ή αλλιώς η αρχή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας δεν θα μπορούσε να έρθει πριν από το φθινόπωρο του 2012, και μάλιστα κάτω από τις καλύτερες προϋποθέσεις…


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v