Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κίνημα αγανακτισμένων" και στο real estate…

Οδηγός για το πώς εξοντώνεται ένας ολόκληρος κλάδος από οικονομική κρίση, κυβέρνηση και τράπεζες - "Το τέλος των ακινήτων θα εισπραχθεί, αλλά χρήματα στο κρατικό ταμείο δεν θα μπούνε"…

Κίνημα αγανακτισμένων και στο real estate…
Οδηγός για το πώς εξοντώνεται ένας ολόκληρος κλάδος από την οικονομική κρίση, την κυβέρνηση και τις τράπεζες - «Το τέλος των ακινήτων θα εισπραχθεί, αλλά χρήματα στο κρατικό ταμείο δεν θα μπούνε»…

«Το τέλος για τα ακίνητα θα εισπραχθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτό στο τέλος της ημέρας δεν θα σημάνει και πολλά πράγματα για τα κρατικά ταμεία», υποστηρίζει πρόεδρος εισηγμένης εταιρίας που γνωρίζει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει τόσο στο εμπόριο όσο και στον χώρο των ακινήτων. 

Ο ίδιος επιχειρηματίας συνεχίζει λέγοντας: «Ένα πρόσθετο πρόβλημα του συγκεκριμένου φόρου είναι πως, σε αντίθεση με τις έκτακτες εισφορές επί των κερδών που κατά κανόνα επιβάρυναν τις υγιέστερες επιχειρήσεις, αυτός ο φόρος επιβάλλεται ακόμη και στις πλέον αδύναμες.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, την περίπτωση μιας βιοτεχνίας ή μιας εμπορικής επιχείρησης που… σέρνεται προσπαθώντας να επιβιώσει και θα της έρθει το νέο τέλος για τα ακίνητα.

Το πρώτο που θα κάνει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι να καταβάλει το τέλος, προκειμένου να συνεχίσει να έχει ρεύμα και να μπορεί να λειτουργήσει η εταιρία του. Υπάρχει όμως ένα αλλά… Τα χρήματα αυτά από κάπου αλλού θα τα κόψει. Το πιθανότερο είναι να αρχίσει να καθυστερεί την καταβολή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του.

Δεν είναι τυχαίο που στο οκτάμηνο του 2011 υπάρχει υστέρηση εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 1,7 δισ. ευρώ. Η υστέρηση αυτή των εισφορών δεν οφείλεται μόνο στην αυξημένη ανεργία αλλά και στις απλήρωτες οφειλές των επιχειρήσεων».

Γενικότερα, διάχυτη είναι η εντύπωση στον χώρο των επιχειρήσεων πως, όσο κι αν επιβαρύνει η κυβέρνηση με νέες φορολογίες τις επιχειρήσεις, από τη μία τσέπη θα τα παίρνει και από την άλλη θα της φεύγουν…

Αναμφίβολα, το σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων έχει πολλούς λόγους να είναι δυσαρεστημένο από τα κυβερνητικά μέτρα. Τα μεγαλύτερα παράπονα όμως προέρχονται από τον χώρο του real estate!

Μεταξύ των εισηγμένων του κλάδου, η πλέον «τυχερή» φαίνεται να είναι η Lamda Development και αυτό γιατί τα δύο από τα τρία εμπορικά της κέντρα (Golden Hall, Mediterranean Cosmos) είναι ιδιοκτησία τρίτων, ενώ το τρίτο (The Mall) της ανήκει μόνο κατά 50%.

Κατά τα λοιπά, η φορολογική επιβάρυνση από το τέλος των ακινήτων εκτιμάται γύρω στα 300 χιλιάδες ευρώ μόνο για το εμπορικό κέντρο Athens Heart της Pasal Development.

Ανάλογες ή και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις υπολογίζονται από παράγοντες της αγοράς για τη Eurobank Properties και την Trastor ΑΕΕΑΠ.

Πέρα όμως από το θέμα του τέλους επί των ακινήτων, οι παράγοντες του κλάδου πνέουν τα μένεα για τον νόμο Κατσέλη, που ουσιαστικά απεγκλωβίζει με ιδιαίτερη ευκολία τους ενοικιαστές από τα μακροχρόνια συμβόλαια ενοικίου που είχαν συνάψει.

Πάγια θέση των εταιριών του κλάδου είναι πως η διάταξη αυτή βολεύει μόνο τους ενοικιαστές-ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, που έτσι κι αλλιώς είχαν να πληρώσουν το συμφωνημένο ενοίκιο.

Και αυτό γιατί στις υπόλοιπες περιπτώσεις, αυτές των αδύναμων ενοικιαστών, πρώτοι οι ιδιοκτήτες θα έσπευδαν να χαμηλώσουν το τίμημα του ενοικίου. Γιατί οι εταιρίες real estate γνωρίζουν ότι χειρότερο από το χαμηλό ενοίκιο είναι το ενοίκιο που δεν εισπράττεται καθόλου από τον ενοικιαστή (εκτεταμένο φαινόμενο στις μέρες μας και μάλιστα φήμες φέρουν να συγκαταλέγεται σε αυτούς που δεν καταβάλλουν ενοίκια και επιχείρηση ενός από τα γνωστότερα επιχειρηματικά ονόματα της χώρας) και ακόμη χειρότερο από αυτό είναι το άδειο ακίνητο...

Αναπόσπαστο κομμάτι του όλου προβλήματος είναι οι τράπεζες. Όσο και αν οι περισσότερες εισηγμένες του κλάδου δεν αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα, οι επιχειρηματίες του χώρου όχι μόνο βρίσκουν κλειστές πόρτες για οποιοδήποτε νέο εγχείρημα, αλλά επιπλέον καλούνται να καταβάλουν πολύ αυξημένα επιτόκια σε σχέση με το παρελθόν, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και το 10%.

«Από τη μία πλευρά, οι τιμές και τα ενοίκια υποχωρούν λόγω της κρίσης. Από την άλλη, το κράτος δεν σταματά να μας πυροβολεί κατά ριπάς, πότε με νόμους και πότε με έκτακτες εισφορές, και πέραν αυτών έχουμε τις τράπεζες να μας επιβαρύνουν με τόσο υψηλά επιτόκια.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα τους δώσουμε τα κλειδιά των ακινήτων μας να δούμε τι λεφτά θα μπορέσουν να εισπράξουν αν πάνε να τα πουλήσουν». Αυτό δήλωσε στέλεχος μη εισηγμένης εταιρίας, προσθέτοντας πως και ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να φορτωθεί ένα μέρος του προβλήματος μέσα από μειώσεις επιτοκίων ή με άλλες μεθόδους…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v