Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα-Κύπρος: Έξι διαφορές που σκοτώνουν

Γιατί η Κύπρος του "αριστερού" Χριστόφια τα καταφέρνει πολύ καλύτερα στη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης - Ο ρόλος της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και, φυσικά, των συνδικάτων.

Ελλάδα-Κύπρος: Έξι διαφορές που σκοτώνουν
H Κύπρος του "αριστερού" Χριστόφια τα καταφέρνει, αντίθετα από την Ελλάδα, πολύ καλύτερα στη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης. Ο ρόλος της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και, φυσικά, των συνδικάτων.

Στάση συνδικάτων (συντεχνιών)

Κύπρος:
Διαθέτει ισχυρότατο συνδικαλιστικό κίνημα (που αυτοαποκαλείται συντεχνιακό), με πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή εργαζομένων από την Ελλάδα και με πολύ πιο ουσιαστικές κατακτήσεις.

Οι συντεχνίες λοιπόν προχώρησαν σε μακρύ διάλογο τόσο με τον παλαιότερο όσο και με τον νέο υπουργό Οικονομικών. Έχουν συμφωνήσει σε κάποιες περικοπές (έκτακτες και μόνιμες) παροχών και αποδοχών τους και απομένουν ακόμη κάποια εκκρεμή ζητήματα.

Δεν έγινε καμία απεργία, δεν έκλεισαν δρόμοι με πορείες, δεν υπήρξαν κουκουλοφόροι για να κάψουν την Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, δεν έπιασαν τους τουρίστες για όμηρους, δεν…

Ελλάδα: Κανένας ουσιαστικός διάλογος δεν γίνεται μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικάτων. Όποτε ξεκίνησε διάλογος ήταν προσχηματικός από την πλευρά τόσο της κυβέρνησης (ο ένας υπουργός αλλάζει πλήρως στάση σε σχέση με τον προκάτοχό του ή ακόμη και με τα προ μηνών λεγόμενά του) όσο και των συνδικάτων, τα οποία μονίμως προσπαθούν να… στείλουν τον λογαριασμό της κρίσης πότε στο ταλαίπωρο Δημόσιο και πότε στο μεγάλο κεφάλαιο…

Απεργίες γίνονται συχνότατα, το κέντρο της Αθήνας κλείνει για ψύλλου πήδημα κ.λπ.

Στάση αντιπολίτευσης

Κύπρος:
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης(!) ήταν εκείνα που πίεζαν την κυβέρνηση του κ. Δημήτρη Χριστόφια να λάβει περιοριστικά μέτρα για την κρίση, ενώ η κυβέρνηση καθυστερούσε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί επίσης πως τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν αποφασιστεί έχουν συμφωνηθεί από τα περισσότερα κόμματα, καθώς η κυβέρνηση του κ. Χριστόφια δεν διαθέτει τη δεδηλωμένη στη Βουλή!

Ελλάδα: Τα περισσότερα κόμματα αντιδρούν σε κάθε μέτρο που επιβάλλει η κυβέρνηση και μάλιστα ορισμένα κόμματα καλούν -άμεσα ή έμμεσα- τους πολίτες να μην καταβάλλουν τους φόρους! Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι κυβερνητικοί βουλευτές βρίσκουν χώρο να παίξουν τα δικά τους παιχνίδια.

Σχέσεις με Ρωσία

Κύπρος: Ζήτησε δάνειο από τη Ρωσία προκειμένου να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για το 2012, λαμβάνοντας το "Ο.Κ." των Ρώσων.

Ελλάδα: Στην αντίστοιχη περίπτωση, ο Ρώσος Πρόεδρος Μεντβέντεφ μας είχε υποδείξει τον δρόμο του… Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου!

Δημόσιο χρέος - έλλειμμα

Κύπρος: Ύστερα από δημοσιονομικό πλεόνασμα, η κρίση οδήγησε την Κύπρο την τελευταία τριετία σε έλλειμμα και σε καθεστώς επιτήρησης. Το δημόσιο χρέος φαίνεται πως στο τέλος του 2011 θα ξεπεράσει το 60% (γύρω στο 62%;).

Ελλάδα: Αρνητική πρωταθλήτρια της ευρωζώνης, με χρέος κοντά στο 160% του ΑΕΠ.

Έκταση δημόσιου τομέα

Κύπρος: Πολύ περιορισμένη η συμμετοχή τόσο του άμεσου όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για τον λόγο αυτόν οι μόνες σκέψεις για μετοχοποίηση περιορίζονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Ελλάδα: Αποκαλείται από πολλούς η… τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης.

Υποδοχή ξένων επενδύσεων

Κύπρος: Μία πολύ μεγάλη ξενοδοχειακή - τουριστική επένδυση του Κατάρ στη Λευκωσία συμφωνήθηκε πολιτικά μεταξύ του Εμίρη και του Προέδρου Χριστόφια μέσα σε ένα απόγευμα! Όλα τα πολιτικά κόμματα έδωσαν το "Ο.Κ." και έπειτα από διαπραγματεύσεις για τις αποτιμήσεις το deal δείχνει πως θα προχωρήσει.

Ελλάδα: Μια αντίστοιχη επένδυση -αυτή στο Ελληνικό-, πριν καν οριστικοποιηθεί και πριν προκύψει οποιοδήποτε επίσημο ενδιαφέρον από κανέναν, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα, επιτροπές κατοίκων κ.ά.

Γενικότερα, σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ενδεικτικά παραδείγματα είναι αυτό του ΠΑΣΟΚ που απειλούσε να… διώξει την Cοsco από τον Πειραιά όταν θα ερχόταν στην εξουσία ή του ΣΥΡΙΖΑ, που προτρέπει τους ξένους να ΜΗΝ αγοράσουν επιχειρήσεις προς ιδιωτικοποίηση "γιατί θα χάσουν τα λεφτά τους"! Υπόσχεται, μάλιστα, και ειδικά δικαστήρια για όσους Έλληνες βάλουν την υπογραφή τους σε ιδιωτικοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v