Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην πρέσα των εξεγέρσεων η Σαουδική Αραβία

Οι εξεγέρσεις κυκλώνουν επικίνδυνα τη Σ. Αραβία. Μετά το Μπαχρέιν η "φωτιά" εξαπλώνεται στην Υεμένη, απειλώντας τη χερσόνησο, το πετρέλαιο και την παγκόσμια οικονομία. Ο ρόλος του Ιράν.

Στην πρέσα των εξεγέρσεων η Σαουδική Αραβία
Σαν να μην έφτανε το πρόβλημα του Μπαχρέιν, που απασχολεί σοβαρότατα την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, μία ακόμη φωτιά θεριεύει κυριολεκτικά στην αυλή της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του κόσμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πιθανές συνέπειες στην τιμή του πετρελαίου.

Η σημασία των εξελίξεων στο Μπαχρέιν παρουσιάστηκε σε προηγούμενο άρθρο του euro2day.gr, στο οποίο τονιζόταν ότι έχουν πιθανώς πολύ μεγαλύτερη γεωπολιτική και οικονομική σημασία απ' ό,τι οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Τώρα στην εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί και η κατάσταση στην Υεμένη, στην «πίσω πόρτα» της Σαουδικής Αραβίας, που φαίνεται να βγαίνει εκτός ελέγχου.

Η βασιλική οικογένεια των Σαούντ φοβάται ότι μια εξέγερση των σιιτικών φυλών της Υεμένης θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχές στις νότιες περιοχές της Σαουδικής Αραβίας, όπου κατοικούν επίσης σιιτικές φυλές. Μια αναταραχή στον νότο της Σαουδικής Αραβίας θα ενθάρρυνε με τη σειρά της τους σιίτες που κατοικούν στην πλούσια σε πετρέλαιο ανατολική επαρχία, οι οποίοι ήδη διαδηλώνουν ενάντια στους Σαούντ με την υποστήριξη του Ιράν, αναφέρει η εταιρία γεωπολιτικών αναλύσεων Stratfor.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στην Υεμένη είναι ραγδαίες. Ορισμένα μέλη από το κυβερνών κόμμα, η ισχυρή φυλή Hashid και σειρά ανώτατοι στρατιωτικοί υποστηρίζουν πλέον τις διαδηλώσεις του εξεγερμένου πλήθους. Ο πρόεδρος Saleh, ο οποίος έχει στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό με μέλη της οικογένειάς του, έχει να αντιμετωπίσει εκτός από το εξεγερμένο πλήθος και τον ετεροθαλή αδελφό του, τον στρατηγό Ali Moshen al -Ahmar.

O Ali Μοshen δήλωσε στις 21 Μαρτίου ότι τάσσεται στο πλευρό των εξεγερμένων, συμπαρασύροντας μαζί του πολλά στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Χθες, άρματα μάχης υπό τις εντολές του Μοshen περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο και έλαβαν θέσεις απέναντι στις δυνάμεις της προεδρικής φρουράς (που στηρίζουν τον Saleh), αυξάνοντας τις πιθανότητες για συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης.

Η στάση των φυλών

Η Υεμένη, όπως και η Λιβύη, είναι χωρισμένη με φυλετικά κριτήρια, ιδίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, επισημαίνει η Stratfor. Παρόλο που ο πρόεδρος Saleh υπολογίζει τη δύναμη των φυλών και έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να κερδίσει την υποστήριξή τους, δεν έχει την εύνοια του αρχηγού των Hashid, της ισχυρότερης φυλής της χώρας. Ο αρχηγός της φυλής, σεΐχης Hamid al -Ahmar, έχει τη φιλοδοξία να γίνει ο επόμενος ηγέτης της Υεμένης και βλέπει τη σημερινή αναστάτωση ως την ιδανική ευκαιρία για να την υλοποιήσει.

Η ψήφος των Σαούντ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης, Abu - Bakr al- Qirbi, κατευθύνεται στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για να παραδώσει ένα «προεδρικό γράμμα» στον βασιλιά. Στο γράμμα αυτό ο Saleh ζητάει την υποστήριξη των Σαούντ, υποστηρίζοντας ότι η πτώση του θα οδηγήσει σε διάσπαση της χώρας του και σε μεγαλύτερη αναστάτωση στην Αραβική Χερσόνησο. Αλλά η υποστήριξη των Σαούντ δεν είναι καθόλου δεδομένη.

Η Υεμένη ήταν εδώ και καιρό αναγκασμένη να αποδεχτεί το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία έχει τα λεφτά, την επιρροή και τις διασυνδέσεις με τις φυλές για να καθορίζει άμεσα την πολιτική της Υεμένης σύμφωνα με τα συμφέροντά της. Οι Σαούντ αντιμετωπίζουν την Υεμένη ως μια υποδεέστερη δύναμη στη νότια άκρη της αραβικής χερσονήσου, η οποία υπό τις κατάλληλες συνθήκες (έναν εμφύλιο πόλεμο) θα μπορούσε να τους προσφέρει απευθείας πρόσβαση στην αραβική θάλασσα, αλλά και να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στο βασίλειό τους.

Γι' αυτόν τον λόγο, οι Σαούντ βασίστηκαν κυρίως στις διασυνδέσεις τους με τις φυλές για να διατηρήσουν την επιρροή τους και να ελέγχουν τις εξεγέρσεις, καθιστώντας την κυβέρνηση της Υεμένης εξαρτημένη από τη Σαουδική Αραβία.

Η στάση που θα κρατήσει η Σαουδική Αραβία απέναντι στην εξέγερση στην Υεμένη θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του Saleh στην εξουσία. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι Σαούντ δεν έδειξαν ότι εγκαταλείπουν τον Saleh, αλλά ούτε ότι του προσφέρουν πλήρη στήριξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v