Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρήνες της Φωτιάς: Τα παρατράγουδα της δίκης

Με αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, διαφόρων ειδών νομικά "τερτίπια" -και τους κατηγορουμένους να είναι "απόντες - ωσεί παρόντες" με πρωτοβουλία τους- καρκινοβατεί η διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης.

Πυρήνες της Φωτιάς: Τα παρατράγουδα της δίκης
Χωρίς κατηγορουμένους και χωρίς συνηγόρους υπεράσπισης -με εξαίρεση τους υπερασπιστές μιας εκ των κατηγορουμένων, της Κωνσταντίνας Καρακατσάνη- εξελίσσεται τις τρεις τελευταίες εβδομάδες στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η δίκη των φερόμενων ως μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

Έπειτα από εννέα συνεδριάσεις, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν εχει μπει ακόμη στην ουσία της υπόθεσης, πέντε κατηγορούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας και αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία, έχοντας απαγορεύσει παράλληλα την εκπροσώπησή τους από τους συνηγόρους τους, ενώ άλλοι τρεις προσέρχονται καθημερινά στη δικαστική αίθουσα δηλώνοντας ωστόσο "απόντες από τη διαδικασία".

Ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης δικάζονται οι: Παναγιώτης Αργυρού, Παναγιώτης Μασούρας, Χαρίλαος Χατζημιχελάκης, Κωνσταντίνα Καρακατσάνη, Αλέξανδρος Μητρούσιας, Γιώργος Καραγιαννίδης, Μανόλης Γιόσπας, Ερρίκος Ράλλης και Νικόλαος Βογιατζάκης.

Κατηγορούμενοι που ωστόσο καταζητούνται είναι οι Γιώργος Νικολόπουλος και Νταμιάνο Μπολάνο, ενώ μετά την έναρξη της δίκης συνελήφθη ο Μιχάλης Νικολόπουλος ο οποίος θα δικαστεί ξεχωριστά. Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι οι εκρήξεις στα σπίτια της υπουργού Λούκας Κατσέλη και του πρώην υφυπουργού Παναγιώτη Χηνοφώτη αλλά και στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Η εξέλιξη της δίκης προχωρά με αργούς ρυθμούς, με εξαίρεση το σκέλος που αφορά στην κατηγορούμενη Κωνσταντίνα Καρακατσάνη, η οποία εκπροσωπείται νομικά από τους Ζωή και Νίκο Κωνσταντόπουλο. Όσον αφορά στους λοιπούς κατηγορουμένους διεξάγεται τυπικά, αφού η νομική τους θέση δεν προβάλλεται.

Πώς οδηγήθηκε όμως η διαδικασία στις συνεχείς καθυστερήσεις;

Όλα ξεκίνησαν όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στην έναρξη της δίκης, απέρριψε δύο αιτήματα των εννέα κατηγορουμένων. Το ένα αφορούσε στον αστυνομικό έλεγχο κατά την είσοδο στη δικαστική αίθουσα, καθώς αρχικά παρακρατούνταν οι ταυτότητες και καταγράφονταν σε λίστα τα στοιχεία των εισερχομένων.

Οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους κατήγγειλαν την πρακτική αυτή ως "φακέλωμα" και ζήτησαν να είναι ελεύθερη, χωρίς έλεγχο στοιχείων η πρόσβαση στη δικαστική αίθουσα. Το δικαστήριο διέταξε να μη γίνεται καταγραφή των στοιχείων, αλλά επέτρεψε την παρακράτηση των ταυτοτήτων επισημαίνοντας ότι αρμόδια για τα μέτρα ασφαλείας είναι η Αστυνομία.

Το δεύτερο αίτημα των κατηγορουμένων που απορρίφθηκε αφορούσε στην καταγραφή των πρακτικών διά φωνοληψίας.

Στη δικαστική αίθουσα υπάρχουν οι υποδομές -μικρόφωνα και σύστημα καταγραφής ήχου- από τις δίκες της 17Ν και του ΕΛΑ. Τότε η διαδικασία ηχογραφείτο και εν συνεχεία γινόταν απομαγνητοφώνηση των πρακτικών. Οι συνήγοροι ζήτησαν να επαναληφθεί η διαδικασία και σε αυτήν τη δίκη και η πρόεδρος απηύθυνε έγγραφο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο της απάντησε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν λόγω υψηλού κόστους.

Τελικώς το δικαστήριο απέρριψε και αυτό το αίτημα, γεγονός που οδήγησε στην αποχώρηση των κατηγορουμένων από τη διαδικασία. Οι εννέα είχαν "προειδοποιήσει" εξαρχής ότι αν δεν γίνουν δεκτά αυτά τα αιτήματα θα φύγουν από τη διαδικασία, όπως και έγινε. Παράλληλα, δήλωσαν ότι παύουν τους δικηγόρους τους, απαγορεύοντάς τους να τους εκπροσωπήσουν στη δίκη.

Ακολούθησαν 15 ημέρες -4 συνεδριάσεις του δικαστηρίου- στις οποίες η πρόεδρος Μαρία Βαρελά διόριζε, όπως προβλέπεται από τον νόμο, αυτεπαγγέλτως συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Το δικαστήριο αναγκάστηκε τρεις φορές να προβεί σε διορισμό συνηγόρων, καθώς οι αυτεπαγγέλτως διορισθέντες είτε δεν εμφανίζονταν είτε αρνούνταν να αναλάβουν την υπόθεση με την αιτιολογία ότι "οι κατηγορούμενοι έχουν συνηγόρους υπεράσπισης".

Η δίκη είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αφού οι κατηγορούμενοι δεν δέχονταν τους νέους δικηγόρους και δεν επέτρεπαν στους συνηγόρους επιλογής τους να τους εκπροσωπήσουν. Το τοπίο παρέμεινε θολό για 4 συνεδριάσεις στις οποίες έγιναν αλλεπάλληλοι διορισμοί.

Στο διάστημα αυτό οι τέσσερις εκ των πέντε προφυλακισμένων κατηγορουμένων ενημέρωναν με δήλωσή τους το δικαστήριο ότι αρνούνται να παραστούν στη δίκη, ενώ η Κωνσταντίνα Καρακατσάνη ζητούσε χρόνο να επικοινωνήσει με τους συνηγόρους της.

Σε μια απόπειρα διεξόδου το δικαστήριο διόρισε αυτεπαγγέλτως τους δικηγόρους που είχαν αρχικά επιλέξει οι κατηγορούμενοι. Όλοι οι συνήγοροι, εκτός από τους Ζωή και Νίκο Κωνσταντόπουλο, αρνήθηκαν να παραστούν στη δίκη επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι εξακολουθούν να εκπροσωπούν τους κατηγορουμένους, ωστόσο δεν έχουν εντολή να τους υπερασπιστούν στη συγκεκριμένη δίκη από την οποία αποχώρησαν.

Διαφορετική στάση τήρησε η Κ. Καρακατσάνη, καθώς οι συνήγοροί της δήλωσαν ότι θα εκπροσωπήσουν την κατηγορουμένη στη δίκη, ωστόσο θα πρέπει το δικαστήριο να ανακαλέσει τον αυτεπάγγελτο διορισμό τους αφού η 20χρονη, όπως επισήμαναν, "ουδέποτε τους έπαυσε και ουδέποτε αποχώρησε από τη διαδικασία".

Μετά την άρνηση των λοιπών δικηγόρων των κατηγορουμένων να αναλάβουν καθήκοντα, το δικαστήριο επικαλούμενο νομολογία της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (13/1991 και 33/1987) αποφάσισε τη διεξαγωγή της δίκης χωρίς συνηγόρους υπεράσπισης και με τους κατηγορουμένους "απόντες - ωσεί παρόντες", όπως είπε η πρόεδρος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, οι κατηγορούμενοι "άσκησαν καταχρηστικά" το δικαίωμα επιλογής συνηγόρου, καθώς η αποχώρησή τους από τη διαδικασία και οι αλλεπάλληλες αρνήσεις εκπροσώπησής τους από διορισθέντες συνηγόρους "λειτούργησαν παρελκυστικά για τη διαδικασία".

Στην προηγούμενη συνεδρίαση το δικαστήριο απέρριψε ενστάσεις που υπέβαλε η υπεράσπιση της Κ. Καρακατσάνη (σ.σ. οι λοιποί κατηγορούμενοι δεν μπορούν να υποβάλουν αφού δεν εκπροσωπούνται).

Χθες, Πέμπτη, δημιουργήθηκε νέα εμπλοκή στο θέμα καθώς 4 εκ των κατηγορουμένων υπέβαλαν αίτηση εξαίρεσης όλης της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η δίκη διακόπηκε για την Τρίτη ώστε να υπάρξει νέα σύνθεση του δικαστηρίου.

Σημειωτέον ότι οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να επανέλθουν και να ζητήσουν την εκπροσώπησή τους από τους συνηγόρους τους σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας.

Άλλωστε, η διεξαγωγή της δίκης με απούσα την υπεράσπισή τους είναι, αντικειμενικά, σε βάρος τους...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v