Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκη των ασφαλιστικών κατά του Ομπάμα

Η απώλεια της απαιτούμενης πλειοψηφίας στη Γερουσία για τον Ομπάμα τον οδήγησε σε μια ...ήττα από τις ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς καθυστερεί η μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας. Το ασφαλιστικό των ΗΠΑ και το plan B.

Νίκη των ασφαλιστικών κατά του Ομπάμα
«Συζητήσεις για ριζικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας γίνονται κάθε είκοσι χρόνια, και όλες απέτυχαν. Αυτήν τη φορά όμως οι πλανήτες έχουν ευθυγραμμιστεί όπως δεν συνέβη ποτέ στο παρελθόν, ώστε η μεταρρύθμιση να πετύχει».

Αυτό είχε δηλώσει στις αρχές του περασμένου Ιουλίου ο κ. Ντρου Άλτμαν, πρόεδρος του Henry J. Kaiser Family Foundation για την αναμόρφωση που προωθεί ο κ. Μπαράκ Ομπάμα. Η πρόσφατη ήττα των δημοκρατικών στη Μασαχουσέτη, έπειτα από 57 χρόνια, δείχνει ότι οι... πλανήτες έχουν χάσει την ευθυγράμμισή τους, αφού τα γεράκια στον χώρο της υγείας κατάφεραν οι δημοκρατικοί να χάσουν την απαραίτητη πλειοψηφία στη Γερουσία.

Και αυτό διότι, αφού τις εκλογές κέρδισε ο υποψήφιος των ρεπουμπλικανών, οι δημοκρατικοί έχασαν την απαραίτητη πλειοψηφία των 60 εδρών ώστε να υπερψηφιστεί η μεταρρύθμιση. Ήδη, πάντως, η κυβέρνηση έχει ένα «Plan B», δηλαδή ένα εναλλακτικό και πιο ήπιο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας.

Ειδικότερα, νίκη των ασφαλιστικών εταιρειών και των φαρμακοβιομηχανιών θεωρήθηκε η ήττα που υπέστη η υποψήφια των δημοκρατικών κ. Μάρθα Κόκλι στις εκλογές για την αναπλήρωση της θέσης του εκλιπόντος δημοκρατικού Τεντ Κένεντι στη Γερουσία.

Ήδη, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη εκλογική διαδικασία είχαν γίνει ανάρπαστες οι μετοχές των πανίσχυρων ασφαλιστικών ομίλων στη Wall Street και στην Ευρώπη καθώς από τους δημοσκόπους έφταναν τα νέα ότι στη μάχη των δύο προηγούνταν ο κ. Σκοτ Μπράουν των ρεπουμπλικανών.

Χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι πιθανές απώλειες των ασφαλιστικών εταιρειών εάν υλοποιηθούν τα κυβερνητικά σχέδια, θεωρείται ότι το πλήγμα για τα κέρδη τους θα είναι τεράστιο, αφού πολλοί πολίτες δεινοπαθούν από τις ασφαλιστικές εισφορές και άρα είναι βέβαιο ότι αρκετοί θα επιλέξουν την κρατική ασφάλιση.

Σίγουρο είναι επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές του κλάδου, ότι η πορεία των μετοχών του θα κινείται με βάση τις εξελίξεις στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει τη μεταρρύθμιση στον τομέα υγείας και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Επιφυλακτικοί οι εύποροι Αμερικανοί

Η μεταρρύθμιση κρίνεται απαραίτητη, καθώς με βάση τα στοιχεία στις ΗΠΑ σήμερα περίπου 47 εκατ. άνθρωποι δεν διαθέτουν κανένα είδος ασφαλιστικής κάλυψης. Εκτός όμως των 47 εκατ. ανασφάλιστων, υπάρχουν και άλλοι περίπου 28 εκατ. πολίτες που καλύπτουν υποτυπωδώς τις ασφαλιστικές ανάγκες τους.

Από τους συνολικά 75 εκατ. οι περισσότεροι είναι ισπανόφωνοι (το 32% επί του συνόλου των ισπανόφωνων στις ΗΠΑ), μαύροι (το 19% όσων ζουν στη χώρα), Ασιάτες (16%) και το 10% λευκοί. Η φυλετική σύνθεση των 75 εκατ. ανασφάλιστων ή υποτυπωδώς ασφαλισμένων στις ΗΠΑ ανησυχεί τους εύπορους Αμερικανούς ότι θα κληθούν να πληρώσουν το δημόσιο σύστημα υγείας με περισσότερους φόρους, ενώ από την «επέλαση των βαρβάρων» κινδυνεύει και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σήμερα, κάθε Αμερικανός πολίτης ξοδεύει για την υγεία 7.421 δολάρια τον χρόνο. Οι δαπάνες για τον συγκεκριμένο τομέα εκτιμάται ότι αντιστοιχούν στο 17% του αμερικανικού ΑΕΠ σε σχέση με το 10,9% του ΑΕΠ στην Ελβετία, το 10,7% της Γερμανίας, το 9,7% του Καναδά και το 9,5% της Γαλλίας.

Το ετήσιο συνολικό κονδύλι που δίνεται για δαπάνες υγείας στις ΗΠΑ υπολογίζεται στα 2,4 τρισ. δολάρια. Μάλιστα, ομάδα οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου εκτιμά ότι το κόστος υγείας δεν αποκλείεται να εκτοξευτεί στο 34% έως το 2040. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι το αμερικανικό σύστημα υγείας είναι από τα χειρότερα.

Ενδεικτικά, έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2002 το κατέταξε στην 72η θέση σε σύνολο 191 χωρών, ενώ σύμφωνα με άλλη έρευνα του 2008 είναι τελευταίο μεταξύ των 19 κρατών της Κοινοπολιτείας. Πού είναι, λοιπόν, το πρόβλημα με την πρόταση δημιουργίας ενός κρατικού συστήματος υγείας, το οποίο θα εξοικονομούσε χρήματα στους ασφαλισμένους βελτιώνοντας και την ποιότητα των υπηρεσιών;

Αντιδρούν ρεπουμπλικανοί, ασφαλιστικές και γιατροί

Κατ’ αρχάς, αντιδρούν οι ρεπουμπλικανοί, που χαρακτηρίζουν τη μεταρρύθμιση επίθεση στις ελευθερίες των Αμερικανών, για τους οποίους οτιδήποτε κρατικό είναι και αρνητικό. Έτσι, οι εύποροι θεωρούν ότι τα προνόμιά τους απειλούνται, παρότι πληρώνουν πολύ ακριβά γι’ αυτά.

Την τελευταία δεκαετία τα ασφάλιστρα των ιδιωτικών εταιρειών έχουν διπλασιαστεί και οι αυξήσεις τους «τρέχουν» με ρυθμό τρεις φορές μεγαλύτερο από τους μισθούς. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης σχεδόν δύο στις τρεις χρεοκοπίες φυσικών προσώπων αποδόθηκαν στις δαπάνες υγείας.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν τις απώλειες των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων εάν περάσει η μεταρρύθμιση Ομπάμα και δημιουργηθεί κρατικός ασφαλιστικός φορέας τον οποίο μπορεί να επιλέξει κάθε πολίτης αντί των ιδιωτικών εταιρειών.

Αντιδρούν επίσης οι γιατροί, που μπορούν να λειτουργούν... προσφορότερα σε ιδιωτικό περιβάλλον, ενώ υπάρχει και η πρόταση να πληρώνονται ανάλογα με την ποιότητα των υπηρεσιών τις οποίες προσφέρουν.

Οι δημοκρατικοί δεσμεύονται να μειώσουν μέσα στην επόμενη δεκαετία τον ρυθμό αύξησης των δαπανών στη δημόσια υγεία κατά 1,5% ετησίως - ποσοστό που εάν επιτευχθεί υπολογίζεται ότι θα αντιστοιχεί σε περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια. Αντίθετα, οι ρεπουμπλικανοί εκτιμούν ότι αυτό το ποσό, δηλαδή 2 τρισ. δολάρια, θα είναι το κόστος κάλυψης όλων των ανασφάλιστων Αμερικανών την επόμενη δεκαετία...

Τα πιο δραστήρια λόμπι της προεδρίας Ομπάμα

Η ήττα των δημοκρατικών στη Μασαχουσέτη πυροδότησε τις κινήσεις του κ. Μπαράκ Ομπάμα υπέρ της θέσπισης αυστηρών ελέγχων και φόρων καθώς και την περικοπή των μπόνους στις τράπεζες, με στόχο οι πρωτοβουλίες αυτές να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στο τρωθέν προφίλ του Προέδρου των ΗΠΑ. Είναι άλλωστε γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος προκαλεί τους ισχυρούς κλάδους με το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, τα πιο δραστήρια λόμπι κατά τον πρώτο χρόνο της προεδρίας Ομπάμα (συμπληρώθηκε προ ημερών) ήταν αυτά του χρηματοοικονομικού, του ασφαλιστικού και του ενεργειακού κλάδου. Είναι βέβαια λογικό. Οι τράπεζες βάλλονται από το σύστημα Ομπάμα, που θέλει να περιορίσει τα μπόνους των στελεχών και να βάλει φόρο σε αυτές για να αποπληρώσουν τα κονδύλια της διάσωσής τους.

Ως προς τον ενεργειακό κλάδο, εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε στον Τύπο αποτυπώνει με ευκρίνεια την κατάσταση. Εν όψει των προθέσεων της κυβέρνησης για αλλαγές στη νομοθεσία με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, οι πετρελαϊκές στοχεύουν να εξαπολύσουν εκστρατεία κατά της κυβέρνησης «ανάλογη με αυτήν των ασφαλιστικών και των φαρμακοβιομηχανιών», όπως αναφέρει το έγγραφο. Η εκστρατεία περιλαμβάνει ενεργοποίηση προσωπικοτήτων, πολιτών σε 22 Πολιτείες και χρηματοδότηση γερουσιαστών και βουλευτών για να στηρίξουν τις θέσεις των ενεργειακών επιχειρήσεων.

Όσον αφορά στις ασφαλιστικές εταιρείες, τα διεθνή ΜΜΕ υπενθυμίζουν με νόημα ότι το λόμπι τους ξόδεψε περί τα 100 εκατ. δολάρια στη μεταρρύθμιση Μπιλ Κλίντον, ενώ ήταν από τους ισχυρότερους χρηματοδότες της νυν υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρι Κλίντον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v