Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίσεκτο το τρέχον έτος για τις αλυσίδες ένδυσης

Aμεσο αντίκτυπο από την πτώση της κατανάλωσης συνεχίζει να καταγράφει η εγχώρια αγορά ένδυσης. Αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα των εισηγμένων έχουν και οι επεκτάσεις τους σε αγορές της ΝΑ. Ευρώπης.

Δίσεκτο το τρέχον έτος για τις αλυσίδες ένδυσης
Aμεσο αντίκτυπο από την πτώση της κατανάλωσης συνεχίζει να καταγράφει η εγχώρια αγορά ένδυσης, η οποία, αν και ευνοήθηκε το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους από τις εκπτώσεις και τη συγκυριακή ενίσχυση της ζήτησης, δεν κάλυψε τις απώλειες σε επίπεδο τζίρου.

Παράλληλα, η τακτική της υιοθέτησης προσφορών και εκπτώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς έχει οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό των κερδών, ενώ «αγκάθι» παραμένει για κάποιες επιχειρήσεις η συσσώρευση αποθεμάτων, τα οποία δεν κατέστη δυνατό να διατεθούν.

Οι πιο εξωστρεφείς από τις εγχώριες αλυσίδες, οι οποίες διαθέτουν παρουσία σε αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, επιβαρύνονται και από τα αρνητικά αποτελέσματα των επεκτάσεών τους σε τέτοιο βαθμό ώστε αρκετές από αυτές σχεδιάζουν να αποσυρθούν.

- Ο όμιλος ένδυσης Sprider, μετά την αποχώρηση από τις αγορές των Σκοπίων και της Σερβίας, δρομολογεί την απεμπλοκή του από εκείνες της Πολωνίας και της Κύπρου, αλλά και την αναδιάρθρωση της παρουσίας του στη Ρουμανία. Ειδικότερα, στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, ο όμιλος παρουσίασε διευρυμένες ζημίες από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, οι οποίες ανήλθαν στα 3,040 εκατ. ευρώ από 929.000 ευρώ σε επίπεδο καθαρών μετά φόρων αποτελεσμάτων, παρά το ότι ο τζίρος του εξωτερικού αυξήθηκε ελαφρώς στα 9,861 εκατ. ευρώ από 9,331 εκατ. ευρώ το περυσινό εννεάμηνο.

Πέρα από την αρνητική διεθνή συγκυρία, ο όμιλος αντιμετωπίζει και την εγχώρια συγκράτηση της ζήτησης, η οποία έχει οδηγήσει σε συσσώρευση υψηλών αποθεμάτων. Συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο του 2009, τα αποθέματα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 57,883 εκατ. ευρώ από 47,941 εκατ. ευρώ στα τέλη του προηγούμενου έτους, ενώ προχώρησε και σε απομείωση αποθεμάτων ύψους 2,371 εκατ. ευρώ.

Η Sprider, μάλιστα, εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω απομειώσεων των αποθεμάτων, αν η εικόνα δεν βελτιωθεί άρδην τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι στο φετινό εννεάμηνο οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 13,2%, εμφανιζόμενες συγκρατημένες έναντι του εξαμήνου λόγω του κακού τρίτου τριμήνου, ενώ οι ενδείξεις για τις πωλήσεις του δικτύου της αλυσίδας τον Νοέμβριο είναι επίσης αρνητικές.

- Μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας του κατά 18,3% παρουσίασε ο όμιλος Elmec Sport, εξαιτίας τόσο της πτώσης στα μικτά περιθώριά του όσο και της αρνητικής επίδρασης από τη δραστηριότητα στη Ρουμανία. Η αύξηση πωλήσεων κατά 8% στο εννεάμηνο του 2009 οφείλεται κυρίως στην πορεία των πολυκαταστημάτων και ειδικότερα του νέου Attica στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, το οποίο όμως εγκαινιάστηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς και των Factory Outlets που παρουσιάζουν δυναμική. Αντίθετα, τόσο η χονδρική όσο και η υπόλοιπη λιανική δραστηριότητα της εταιρείας παρουσίασαν κάμψη πωλήσεων.

Η καθαρή κερδοφορία του ομίλου στο εννεάμηνο εμφανίζεται σημαντικά ενισχυμένη κατά 25%, ωστόσο βασίστηκε σε έκτακτα έσοδα από την πώληση ακινήτου. Σημαντικά αυξημένα εμφανίζονται και τα αποθέματα του ομίλου, τα οποία σε ενοποιημένη βάση διαμορφώνονται στα 118,563 εκατ. ευρώ από 93,948 εκατ. ευρώ στα τέλη του περυσινού Δεκεμβρίου, ενώ σε εταιρική βάση τα αποθέματα στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 ανήλθαν στα 36,775 εκατ. ευρώ από 27,370 εκατ. ευρώ στις 31/12/2008.

Παρά το ότι η άνοδος αυτή δικαιολογείται από τις ανάγκες του τέταρτου τριμήνου του έτους, το οποίο θεωρείται το πλέον εμπορικό, εντούτοις οι φετινές προβλέψεις του συνόλου της αγοράς είναι μειωμένες. Τέλος, τα απαξιωμένα αποθέματα του ομίλου μειώθηκαν από 3 εκατ. ευρώ σε 2 εκατ. ευρώ περίπου καθώς κάποια καταστράφηκαν και κάποια διατέθηκαν σε χαμηλότερες τιμές.

- Κάμψη πωλήσεων κατά 5,1% σε ενοποιημένη βάση εμφάνισε ο όμιλος Fashion Box, ευνοημένος κυρίως από τις λιανικές πωλήσεις στις περιόδους των εκπτώσεων, καθώς οι πωλήσεις χονδρικής περιορίστηκαν και για λόγους εξυγίανσης του πελατολογίου της εταιρείας. Το μικτό περιθώριο της επιχείρησης υποχώρησε στο 36,3% από 38,5% πέρυσι (θυμίζουμε ότι έως το 2007 το μέσο μικτό περιθώριο της Fashion Box έφτανε στο 45%), ως απόρροια τόσο της επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής στις δύο εκπτωτικές περιόδους του 2009 όσο και της μείωσης του όγκου πωλήσεων. Ο όμιλος, ωστόσο, έχει περιορίσει σημαντικά τα αποθέματά του, προσαρμόζοντας την πολιτική εφοδιασμού του, καθώς αυτά στο τέλος του φετινού εννεαμήνου διαμορφώθηκαν στα 6,972 εκατ. ευρώ από 6,135 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008.

Αντιθέτως, άνοδο εμφανίζουν οι εμπορικές απαιτήσεις του ομίλου, στα 13,5 εκατ. ευρώ από 9,6 εκατ. ευρώ στα τέλη του προηγούμενου έτους, η οποία, ωστόσο, αποδίδεται στις χονδρικές πωλήσεις της περιόδου.

- Με πτώση στα καθαρά κέρδη και στον κύκλο εργασιών ολοκλήρωσε το εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης και η εταιρεία Βάρδας. Τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης εμφανίζονται μειωμένα κατά 11,3%, καθώς διαμορφώθηκαν σε 944,7 χιλιάδες ευρώ από 1,06 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών σημείωσε υποχώρηση της τάξεως του 6,9% και ανήλθε σε 32,8 εκατ. ευρώ έναντι 35,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2008.

H εισηγμένη εταιρεία, ωστόσο, έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα της ύφεσης, έχοντας διαμορφώσει τα αποθέματά της στα 21,1 εκατ. ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερα από το αντίστοιχο ποσό στο τέλος του προηγούμενου έτους. Ταυτόχρονα, εμφανίζει θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές 3,8 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικών 1,8 εκατ. ευρώ το περυσινό εννεάμηνο.

- Παρά τη σχετική ανάκαμψη που κατέγραψε στο τρίτο τρίμηνο της χρήσης, ο όμιλος Ridenco εξακολουθεί να εμφανίζει πτώση τζίρου (στα 37,254 εκατ. ευρώ από τα 39,269 εκατ. ευρώ του περυσινού εννεαμήνου) αλλά και σημαντικές ζημίες, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,723 εκατ. ευρώ από κέρδη 605.702 ευρώ πέρυσι. Η δραστηριότητα των θυγατρικών στη δυτική και στην ανατολική Ευρώπη εξακολουθεί να φορτώνει με ζημίες τον όμιλο, ο οποίος στο εννεάμηνο παρουσίασε και αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές 3,132 εκατ. ευρώ έναντι θετικών 5,572 εκατ. ευρώ.

Τα αποθέματα διαμορφώθηκαν στα 34,465 εκατ. ευρώ έναντι 30,429 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008 και ελαφρώς χαμηλότερα από τον συνολικό τζίρο του ομίλου στο διάστημα των εννέα μηνών της χρήσης. Τέλος, αυξημένες στα 25,2 εκατ. ευρώ από 20,134 εκατ. ευρώ εμφανίζονται και οι απαιτήσεις της Ridenco.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v