Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται ο δρόμος αντοχής για τις τράπεζες...

"Πυξίδα" για τις προσδοκίες των επενδυτών το 2010 αποτελούν τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των τραπεζών. Αναλυτικά, τα θετικά και τα αρνητικά σημεία των μεγεθών. Πού ποντάρουν για τη συνέχεια.

Συνεχίζεται ο δρόμος αντοχής για τις τράπεζες...
Mε απώλειες που ξεπερνούν το 20% στη διάρκεια του μήνα, αλλά με ισχυρά κέρδη από τις αρχές του έτους, που ξεπερνούν το 60% στο ταμπλό του Χ.Α., υποδέχτηκε η αγορά τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου του έτους.

Στο μικροσκόπιο των αναλυτών τα αποτελέσματα αυτού του διαστήματος μπορούν να θεωρηθούν πυξίδα για το τι θα πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές όσον αφορά τόσο στα κέρδη όσο και στους κινδύνους για το επόμενο έτος.

Τα αποτελέσματα σε επίπεδο κερδοφορίας δεν ήταν εντυπωσιακά. Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα από συναλλαγές ώθησαν τα μεγέθη, ενώ η υποχώρηση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη.

Το γεγονός, πάντως, ότι οι αναλυτές δεν προχώρησαν σε αυξήσεις ούτε στις τιμές-στόχους ούτε στις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) δείχνει πως τα προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί πλήρως και μερικές μάλιστα σημαντικές δυσκολίες βρίσκονται μπροστά μας.


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 301 εκατ. ευρώ για το γ΄ τρίμηνο, καταγράφοντας μείωση 23% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο, ενώ για το εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στο 1,010 δισ. ευρώ σημειώνοντας κάμψη 17% σε σχέση με πέρυσι.

Στα θετικά συμπεριλαμβάνονται τα αυξημένα έσοδα από τόκους, το υψηλό καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και οι μειωμένες προβλέψεις, ενώ στα αρνητικά είναι τα αυξημένα εν συγκρίσει με το προηγούμενο τρίμηνο μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η σημαντική άνοδος του δείκτη εσόδων προς κόστος στο 51% από 43% στο β΄ τρίμηνο και τέλος τα μειωμένα σε ποσοστό 23% λειτουργικά κέρδη στα 608 εκατ. ευρώ από 790 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο.

Από την άλλη πλευρά, θετικό είναι το γεγονός πως ο δείκτης κόστους κινδύνου (cost of risk) διαμορφώθηκε μόλις στις 143 μονάδες βάσης (μ.β.) από 157 μ.β. στο β΄ τρίμηνο του 2009.

Πλέον, οι προβλέψεις για τα κέρδη της Εθνικής για το 2009 ανέρχονται στα 1.227 εκατ. ευρώ, ήτοι σε P/E 10 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2009.

Συνολικά, προς το θετικό χαρακτηρίζουν οι αναλυτές σε επίπεδο βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων τα αποτελέσματα τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας, επισημαίνοντας τα καλύτερα από τα αναμενόμενα καθαρά έσοδα από τόκους και τις χαμηλότερες προβλέψεις. Ωστόσο, σε αντίθεση με προηγούμενα τρίμηνα, δεν υπήρξε αύξηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ή την τιμή-στόχο για τη μετοχή.


EFG Εurobank

Τα καθαρά κέρδη της EFG Eurobank διαμορφώθηκαν στα 111 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, της τάξεως του 26%, ενώ στο εννεάμηνο τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 280 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 56,7% εν συγκρίσει με το εννεάμηνο του 2008.

Στα θετικά στοιχεία αυτού του διαστήματος περιλαμβάνονται η αύξηση των δανείων, η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, η συγκράτηση του κόστους αλλά και η σημαντική επιβράδυνση στα νέα επισφαλή δάνεια σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές προβλέψεις δημιουργούν σχετική ασπίδα ασφάλειας για την τράπεζα.

Στον αντίποδα, η άνοδος στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από 4,2% στο β΄ τρίμηνο του 2009 διαμορφώθηκε στο 4,9% στο γ΄ τρίμηνο του 2009, ενώ οι προβλέψεις έφτασαν στα 303 εκατ. ευρώ, 5,4% υψηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης κόστους κινδύνου κινείται στις 214 μ.β. έναντι 204 μ.β. στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 και είναι ο υψηλότερος μεταξύ των μεγάλων ελληνικών και κυπριακών τραπεζών. Η σημαντική μείωση των νέων επισφαλών δανείων δημιουργεί θετικό περιβάλλον για την τράπεζα, αφού σταδιακά θα οδηγήσει σε μειωμένο δείκτη κόστους κινδύνου, άρα και σε χαμηλότερες προβλέψεις. Για την EFG η μέση εκτίμηση των κερδών του 2009 διαμορφώθηκε στα 328 εκατ. ευρώ, με P/E στις 14 φορές.

Οι αναλυτές τόνισαν την επιβράδυνση στα νέα επισφαλή δάνεια, τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων καθαρά έσοδα και τη μικρότερη φορολογική δαπάνη, ενώ επισημάνθηκε η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού στο γ΄ τρίμηνο. Περιορισμένες ήταν οι θετικές αναθεωρήσεις από τους αναλυτές τόσο στα κέρδη όσο και στην τιμή-στόχο.


ALPHA BANK

Ο όμιλος της Alpha Bank στο τρίτο τρίμηνο του έτους εμφάνισε κέρδη 130 εκατ. ευρώ έναντι 129 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2009, ενώ στο εννεάμηνο τα κέρδη σημείωσαν πτώση 39,3% σε ετήσια βάση, στα 344,65 εκατ. ευρώ. Στο τρίτο τρίμηνο του 2009 τα νέα δάνεια αυξήθηκαν σημαντικά έναντι του δευτέρου τριμήνου του 2009, ενώ οι προβλέψεις παρέμειναν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο, στα 170 εκατ. ευρώ από 169 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης cost of risk της Alpha Bank παραμένει χαμηλά σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, στις 130 μ.β. Σημαντικό στοιχείο είναι η υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο τη μεγάλη διαφορά στα μεγέθη την προκάλεσαν τα ισχυρά έσοδα από συναλλαγές και οι συγκρατημένες προβλέψεις.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις συνέχισε την ανοδική του πορεία στο 125% από 122% στο β΄ τρίμηνο του 2009. Για το σύνολο του τρέχοντος έτους, η μέση εκτίμηση αναφορικά με τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank είναι στα 381 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης τιμής προς κέρδη υπολογίζεται στις 11,5 φορές.

Οι αναλυτές χαρακτήρισαν ικανοποιητικά τα αποτελέσματα και υποστήριξαν πως δεν έκρυβαν εκπλήξεις. Αρκετές ήταν οι θετικές αναθεωρήσεις όσον αφορά στα κέρδη ανά μετοχή, αφού η μέση εκτίμηση διαμορφώθηκε στο 0,80 ευρώ ανά μετοχή από 0,76 ευρώ προηγουμένως.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Για την Τράπεζα Πειραιώς, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων του τρίτου τριμήνου άγγιξαν τα 90 εκατ. ευρώ έναντι 76 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2009, παρουσιάζοντας αύξηση 18%, ενώ τα κέρδη του εννεαμήνου διαμορφώθηκαν στα 219 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 50% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2008.

Οι προβλέψεις στο β΄ τρίμηνο μειώθηκαν οριακά στα 124 εκατ. ευρώ έναντι 126 εκατ. ευρώ στο αμέσως προηγούμενο. Ο δείκτης cost of risk σε μέσο όρο δανείων στο τρίτο τρίμηνο του 2009 κινήθηκε πτωτικά στις 129 μ.β. ενώ στο προηγούμενο βρισκόταν στις 131 μ.β.

Σημαντικό για την τράπεζα ήταν το γεγονός πως τα νέα δάνεια κινήθηκαν σε θετικό έδαφος έπειτα από δύο τρίμηνα πτώσης, ενώ τα έσοδα από συναλλαγές βοήθησαν την αύξηση των συνολικών εσόδων. Η συγκράτηση στο κόστος ενίσχυσε τα λειτουργικά κέρδη. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις εξακολουθεί να κινείται στο 120% για το γ΄ τρίμηνο του 2009, ενώ μικρή βελτίωση παρουσίασαν τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η μέση εκτίμηση για τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς φτάνει στα 224 εκατ. ευρώ, ενώ ο πολλαπλασιαστής κερδών υπολογίζεται στις 13,6 φορές τα καθαρά κέρδη του 2009.

Οι αναλυτές σημείωσαν πως τα έσοδα από συναλλαγές ήταν ισχυρά και υψηλότερα των προβλέψεων και επίσης τόνισαν πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιβραδύνθηκαν.


MARFIN P.B.

Τα καθαρά κέρδη της Marfin Popular Bank στο γ΄ τρίμηνο του 2009 αυξήθηκαν στα 53,6 εκατ. ευρώ από 50,3 εκατ. ευρώ στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη (αναπροσαρμοσμένα για την έκτακτη φορολογική εισφορά) αυξήθηκαν κατά 32% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 66,4 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο.

Τα καθαρά κέρδη για το εννεάμηνο του 2009 ανήλθαν σε 143,9 εκατ. ευρώ από 323,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2008. Η αύξηση των εσόδων κατά 4% σε τριμηνιαία βάση σε 290,7 εκατ. ευρώ προήλθε τόσο από την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους όσο και από την κατά 16% αύξηση των εσόδων από δικαιώματα και προμήθειες.

Στα θετικά, ο δείκτης προβλέψεων ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων μειώθηκε από 122 μονάδες βάσης το β΄ τρίμηνο του 2009 σε 96 μονάδες βάσης το γ΄ τρίμηνο, ενώ ο ρυθμός δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε από 80 μονάδες βάσης το β΄ τρίμηνο του 2009 σε 20 μονάδες βάσης το γ΄ τρίμηνο.

Στην αντίθετη πλευρά, τα νέα δάνεια του ομίλου ήταν αρνητικά, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι τον αντίστοιχο μήνα του 2009 ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων έχει αυξηθεί από το 4,2% στο 6,1% και ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μειώθηκε από το 62% στο 51%.

Πάντως η Marfin Popular Bank διατήρησε ικανοποιητική ρευστότητα, με τον δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις να μεταβάλλεται από 96,5% το β΄ τρίμηνο του 2009 σε 99,1% τον Σεπτέμβριο του 2009, ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου έχει ενισχυθεί από τρίμηνο σε τρίμηνο αφού ο δείκτης Tier I και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σημείωσαν βελτίωση και από 9,5% και 11,6% ανήλθαν σε 9,8% και 12% τον συγκεκριμένο μήνα αντίστοιχα.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Για την Τράπεζα Κύπρου το γ΄ τρίμηνο του έτους ήταν εμφανώς καλύτερο από τα προηγούμενα. Τα καθαρά κέρδη εμφανίστηκαν αυξημένα σε ποσοστό περίπου 38% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2009, στα 117 εκατ. ευρώ από 85 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο, ενώ στο εννεάμηνο τα κέρδη κινήθηκαν στα 265 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 23%.

Στο γ΄ τρίμηνο του έτους οι προβλέψεις παρέμειναν στα επίπεδα των 60 εκατ. ευρώ από 61 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 4,9% στο τέλος του β΄ τριμήνου κινήθηκε υψηλότερα στο 5,2%, αλλά τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν μειωμένα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Παράλληλα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο βελτιώθηκε και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις παρέμεινε σταθερός. Αναφορικά με τον δείκτη εξόδων προς έσοδα, παρουσίασε πτώση στο 47% από 54% το προηγούμενο τρίμηνο. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών για το σύνολο του 2009 κινείται πλέον στα 320 εκατ. ευρώ, με τον μέσο δείκτη P/E να υπολογίζεται στις 8,5 φορές.

Οι αναλυτές προχώρησαν σε σημαντικές αυξήσεις τόσο στα κέρδη ανά μετοχή όσο και στην τιμή-στόχο λόγω της βελτίωσης των εσόδων. Η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται πλέον στα 6,49 ευρώ από 5,96 ευρώ προηγουμένως.

* Ο αναλυτικός πίνακας με την "ακτινογραφία" των αποτελεσμάτων εννεαμήνου των τραπεζών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 610ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 27/11 - 1/12/2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v