Ποιες εισηγμένες βγάζουν στο σφυρί τα ακίνητα

Οι εισηγμένες σπάνια πλέον αγοράζουν ακίνητα που δεν χρησιμοποιούν για λειτουργικές ανάγκες. Αντιθέτως «βρίσκονται στην ουρά» προκειμένου να πουλήσουν ή να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Ποιες εισηγμένες βγάζουν στο σφυρί τα ακίνητα
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία οι επενδυτές θεωρούσαν πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για μια εισηγμένη εταιρεία να διαθέτει ακίνητα. Ήταν μια «σιγουριά» ότι κάποια επιχείρηση δεν ήταν «αέρας» και ενδεχομένως οι βασικοί μέτοχοί της «θα πάρουν το ταμείο και θα φύγουν»... Πέραν τούτου, γνωστή είναι η φράση ότι στην Ελλάδα «κανένας δεν έχασε αγοράζοντας γη».

Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι εισηγμένες εταιρείες όχι μόνο σπάνια αγοράζουν ακίνητα που δεν χρησιμοποιούν για τις λειτουργικές ανάγκες τους, αλλά αντίθετα «βρίσκονται στην ουρά» προκειμένου να πουλήσουν ή να αξιοποιήσουν με κάποιο τρόπο τα υπάρχοντα.

Συχνά, πάντως, και η επιλογή της πώλησης αλλά και αυτή της αξιοποίησης παρουσιάζουν δυσκολίες και καθυστερήσεις για διάφορους λόγους:

1 Γιατί η ελληνική αγορά είναι πολλές φορές ρηχή.

2 Για λόγους απίστευτης και ανυπέρβλητης πολλές φορές γραφειοκρατίας.

3 Γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που οι εισηγμένες έχουν λάθος ακίνητα σε λάθος θέσεις...

Σε κάθε περίπτωση, πολλές εταιρείες προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις ακινήτων τους την τελευταία διετία - τριετία, όπως για παράδειγμα ο Μουζάκης (εξάλειψε ουσιαστικά τον δανεισμό του), η Maxim Περτσινίδης, η Imperio, η ΕΤΜΑ, η ΑΕΓΕΚ, η Sprider, o ΔΟΛ κ.ά.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Πολλές επίσης είναι οι εισηγμένες που σχεδιάζουν είτε την πώληση είτε την αξιοποίηση ακινήτων που δεν χρησιμοποιούν για λειτουργικούς σκοπούς.

- Από πλευράς ακινήτων, η ΔΕΗ ενδεχομένως να μην... ξέρει τι έχει. Κάποιες εκτιμήσεις έλεγαν ότι μια κατάλληλη διαχείριση των ακινήτων της Επιχείρησης θα μπορούσε να προσδώσει επιπρόσθετη αξία τουλάχιστον ενός ευρώ ανά μετοχή, αλλά από τότε που ειπώθηκε αυτό έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια (επί διοικήσεως Παλαιοκρασσά). Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε παροιμιώδης έλλειψη οργάνωσης σε θέματα αδειών, τίτλων κ.λπ., έτσι ώστε ακόμη και σήμερα κανένας να μην μπορεί να προβλέψει κάτι χειροπιαστό προς την κατεύθυνση αυτή.

- Η Betanet επιδιώκει την εκμετάλλευση του υπόλοιπου τμήματος των αποθηκών που διαθέτει στο Σχηματάρι και ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρείες από τον χώρο του real estate.

- Η Cardico διαθέτει ακίνητα προς πώληση, τα οποία πέρα από τα λογιστικά κέρδη που πιθανότατα θα αποφέρουν θα συμβάλουν και στη μείωση των τραπεζικών υποχρεώσεών της.

- Η Λανακάμ έχει στην κατοχή της σειρά ακινήτων προς αξιοποίηση, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια εξακολουθούν να είναι «μπλοκαρισμένα».

- Η Προοδευτική, σε μια προσπάθειά της να επιλύσει τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, σχεδιάζει την πώληση κάποιων από τα ακίνητα που της έχουν απομείνει.

- Ακίνητο προς πώληση διαθέτει και η ΕΛΦΙΚΟ στη Βαρυμπόμπη επί της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, για το οποίο όλο και κάποιες συζητήσεις γίνονται κατά διαστήματα.

- Η Κεραμεία Αλλατίνη έχει προς αξιοποίηση δύο ακίνητα. Το κυριότερο εξ αυτών έχει καταντήσει… σίριαλ μακροβιότερο της «Λάμψης» καθώς απασχολεί τη χρηματιστηριακή κοινότητα τουλάχιστον από το 1993, όταν τα σενάρια το ήθελαν να αποτελεί τον τόπο εγκατάστασης του καζίνο της Θεσσαλονίκης...

- Η Ικτίνος Μάρμαρα είχε στην κατοχή της μεγάλη έκταση προς τουριστική αξιοποίηση στην Κρήτη, πλην όμως αποφάσισε τελικά να πουλήσει την πλειοψηφία της εκμετάλλευσης σε ξένο όμιλο που διαθέτει τεχνογνωσία, καθώς άλλωστε ήταν δύσκολο να χρηματοδοτήσει ένα τόσο μεγάλο project.

- Οφέλη από την τουριστική ανάπτυξη έκτασης που έχουν στην κατοχή τους στον νομό Αργολίδας προσδοκούν και τα Ιχθυοτροφεία Σελόντα. Και στην περίπτωση του Ικτίνου και σε αυτή των Ιχθυοτροφείων Σελόντα το θέμα των αδειοδοτήσεων φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά.

- Μεγάλης αξίας ακίνητα προς εκμετάλλευση έχει αποκτήσει και η Κούμπας Συμμετοχών, η οποία έχει πλέον επενδύσει μεγάλο ποσοστό του χαρτοφυλακίου της στον συγκεκριμένο τομέα.

- Τα ακίνητα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι αποτιμημένα σε τιμές κόστους, πλην όμως κάποιοι υπολογισμοί ανεβάζουν την αξία τους στα 500 εκατ. ευρώ. Κάποια από αυτά αξιοποιούνται ήδη (π.χ. το ξενοδοχείο στην πλατεία Καραϊσκάκη στην Αθήνα), ενώ κάποιων άλλων η αξιοποίηση σχεδιάζεται.

- Κινήσεις για περαιτέρω εκμετάλλευση γίνονται και στην S&B Βιομηχανικά Ορυκτά.

- Σενάρια κυκλοφορούν στην αγορά και σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των μεγάλης αξίας ακινήτων των κεντρικών γραφείων της ΑΓΕΤ Ηρακλής, καθώς ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί δραστικά.

- Πολλά έχουν ειπωθεί για τον τρόπο εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας της Axon Συμμετοχών, μέρος της οποίας εκμισθώνεται στη θυγατρική της Euromedica. Πριν ξεσπάσει η χρηματιστηριακή κρίση υπήρχε σχέδιο εκμετάλλευσης των ακινήτων αυτών μέσω της εισφοράς τους σε μία νέα εταιρεία, στην οποία θα επενδύονταν κεφάλαια από το εξωτερικό. Το σχέδιο αυτό επισήμως δεν έχει ανακληθεί. Ένα από τα σενάρια που επίσης κυκλοφορούν είναι η πώληση κάποιων ακινήτων στη θυγατρική Euromedica (μεταφορά ρευστότητας), προκειμένου η μητρική να προχωρήσει σε εξαγορές άλλων εταιρειών.

- Εδώ και χρόνια έχει διατυπωθεί το σχέδιο της Δούρος προκειμένου να μετεγκατασταθεί σε ακίνητο που διαθέτει εκτός Πατρών (στο Γομοστό), ώστε να αξιοποιηθούν οι σημερινές εγκαταστάσεις που βρίσκονται μέσα στην πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 521 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ” , 14/3 - 18/3/2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v