Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ”έξυπνο χρήμα” αλλάζει το τοπίο!

Μια νέα χρηματιστηριακή πραγματικότητα φαίνεται να βιώνει το ΧΑ. Eξελίξεις που συμβαίνουν σήμερα στη Σοφοκλέους δεν θα μπορούσε κανείς να τις προβλέψει πριν από λίγους μήνες! Σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης παρατηρείται ράλι τιμών, το πετρέλαιο οδεύει προς τα 100 δολ., ενώ οι τιμές–στόχοι διασπώνται ανοδικά στο ταμπλό. Ο ρόλος του έξυπνου χρήματος.

Το ”έξυπνο χρήμα” αλλάζει το τοπίο!
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Αναμφίβολα, βιώνουμε μια νέα χρηματιστηριακή πραγματικότητα. Eξελίξεις που συμβαίνουν σήμερα στη Σοφοκλέους δεν θα μπορούσε κανείς να τις προβλέψει πριν από λίγους μήνες!

Σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης βλέπουμε ράλι τιμών που παλαιότερα τα είχαμε συνδέσει με τους τίτλους της λεγόμενης περιφέρειας. Βλέπουμε επίσης συρροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ελληνικών τίτλων, έναντι αποτιμήσεων σαφώς υψηλότερων από αυτές που επικρατούν στην αγορά. Βλέπουμε, τέλος, συχνά τις τιμές-στόχους να διασπώνται ανοδικά στο ταμπλό και αντί να ακολουθούν κύματα ρευστοποιήσεων, στις περισσότερες περιπτώσεις οι αναλυτές να ανεβάζουν για μία ακόμη φορά το ύψος των τιμών-στόχων.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου η τιμή του πετρελαίου έχει ξεπεράσει τα 90 δολάρια και επικρατεί διεθνής προβληματισμός για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο ”λογαριασμός” τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές από την υπόθεση των subprime loans.

Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν ότι όλα αυτά αποτελούν φαινόμενα ”φούσκας” ή έστω σημαντικής υπερτίμησης. Η βασική διαφορά σε σχέση με το 1999 είναι ότι σημερινοί πρωταγωνιστές των εξελίξεων δεν είναι οι αμαθείς μικροεπενδυτές, αλλά το εγχώριο και διεθνές ”έξυπνο χρήμα”, συνοδευόμενο από τους αναλυτές των μεγαλύτερων διεθνών επενδυτικών οίκων...

”Χάζεψε”, λοιπόν, το ”έξυπνο χρήμα” ή ισχύει ότι κάθε ανοδική φάση του χρηματιστηρίου είναι διαφορετική από τις προηγούμενες και δεν πρέπει να αξιολογείται με τα δεδομένα του χθες; Μήπως, επομένως, το ”έξυπνο χρήμα” γνωρίζει πράγματα που αγνοούμε εμείς οι υπόλοιποι;

COCA COLA 3Ε

Παραδοσιακά ο τίτλος της Coca Cola 3Ε θεωρείται από τους πλέον σοβαρούς αλλά και τους πλέον ”δυσκίνητους” του ελληνικού χρηματιστηρίου. Δραστηριοποιούμενη σε έναν μάλλον αμυντικό κλάδο, με πολύ υψηλή κεφαλαιοποίηση, με εκτενέστατη παρουσία θεσμικών χαρτοφυλακίων και διαπραγματευόμενη σε τρία χρηματιστήρια (NYSE, Χ.Α. και Αυστραλία), η μετοχή της ΕΕΕΚ δεν προσφέρεται για ”γρήγορα άλματα”.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος τίτλος ήταν ο ένας από τους δύο μόνο που δεν είχαν ανέβει μέσα στη ”φούσκα” του 1999 (ο άλλος ήταν της Vodafone).

Η μετοχή, λοιπόν, της Coca Cola 3Ε έχει κερδίσει 29,5% στο τελευταίο τρίμηνο και 63,5% στο τελευταίο δωδεκάμηνο! Ο τίτλος διέσπασε ανοδικά όλες τις τιμές-στόχους των αναλυτών (σχεδόν όλες από 35 έως 40 ευρώ) και στις 7/11/2007 έκλεισε στα 42,80 ευρώ, και αυτό χωρίς να υπάρξει η ”μεγάλη είδηση”. Άλλωστε ο εισηγμένος όμιλος έχει ήδη προχωρήσει φέτος σε ανοδική αναθεώρηση των προβλεπόμενων κερδών του. Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο δεν έγιναν μαζικές ρευστοποιήσεις στο ταμπλό, αλλά αντίθετα είδαμε τη Merrill Lynch να ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 47 ευρώ!

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Πολλοί ήταν αρχικά αυτοί που εξεπλάγησαν από την αποτίμηση στην οποία βασίστηκε η δημόσια εγγραφή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, και αυτό γιατί αποτιμήθηκε γύρω στα 800 εκατ. ευρώ (μετά την αύξηση κεφαλαίου άνω του 1 δισ. ευρώ), όταν η άλλη εισηγμένη εταιρεία του κλάδου, η Ρόκας, η οποία μάλιστα διαθέτει σήμερα μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ αιολικών πάρκων, διαπραγματευόταν μέχρι πρότινος χαμηλότερα από το 50% της αποτίμησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Και το περίεργο είναι ότι όλες οι πληροφορίες μιλούσαν για άνετη υπερκάλυψη της έκδοσης... Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ”Μ”, η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής απέφυγε, όπως ήταν αναμενόμενο, να κάνει συγκρίσεις με τη Ρόκας και αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα φιλόδοξα σχέδιά της μέχρι το 2012 τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

Όσον αφορά στη χρηματιστηριακή αγορά, μόλις προεξόφλησε την άνετη υπερκάλυψη της έκδοσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, άρχισε να πριμοδοτεί τη μετοχή της Ρόκας που μέσα σε είκοσι ημέρες περίπου εκτοξεύτηκε από τα 19,70 στα 23,70 ευρώ, κλείνοντας στις 30/10 με κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 487 εκατ. ευρώ! Στη συνέχεια βέβαια, η μετοχή υποχώρησε στα 21,86 ευρώ (7/11/2007) επηρεαζόμενη από το γενικότερο κλίμα της Σοφοκλέους.

VIVARTIA

Η μετοχή της Vivartia διαπραγματευόταν τον Νοέμβριο του 2006 στα 10 ευρώ και έπειτα από μια πλαγιοανοδική κίνηση βρέθηκε εννέα μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2007, στα 17 ευρώ. Τότε ήταν που ανακοινώθηκε η δημόσια πρόταση της Marfin Investment Group προς 25 ευρώ ανά μετοχή! Μέρος της αγοράς θεώρησε το τίμημα υπερβολικά υψηλό και μπορεί μεν κάποιοι να εξεπλάγησαν από το μέγεθος του deal, ωστόσο η μετοχή της MIG μάλλον αρνητικά παρά θετικά επηρεάστηκε από την εξέλιξη αυτή. Δεν ήταν τυχαίο, επίσης, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο τμήμα των μετόχων μειοψηφίας έσπευσε να ρευστοποιήσει τους τίτλους του κοντά στο επίπεδο των 25 ευρώ.

Κι όμως! Η MIG επανέρχεται με ένα νέο business plan και δηλώνει ότι: θέλει να διατηρήσει εντός διαπραγμάτευσης τη μετοχή και για την εξασφάλιση της απαιτούμενης διασποράς της μετοχής σχεδιάζει placement που θα γίνει στα 26 ευρώ (!), δηλαδή ένα ευρώ υψηλότερα από το υποτιθέμενα ”πολύ υψηλό” επίπεδο των 25 ευρώ της δημόσιας πρότασης. Και η έκπληξη λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις όταν γνωστότατοι επενδυτές οι οποίοι γνωρίζουν άριστα τον κλάδο των τροφίμων και τον συγκεκριμένο όμιλο (κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος, Olayan) δηλώνουν ότι ζήτησαν να αποκτήσουν εκατομμύρια μετοχές μέσω του επικείμενου placement...

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΑΡΑΝΤΗΣ

Η μετοχή της ΑΒ Βασιλόπουλος διακρινόταν εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια για την υποτονικότητά της στο ταμπλό της Σοφοκλέους, ακόμη και σε περιόδους έντονης ανόδου στις οικονομικές επιδόσεις της. Όμως κατά τους πρώτους μήνες του έτους έγινε γνωστό ότι η αλυσίδα Μασούτης θα εισερχόταν στο χρηματιστήριο και υψηλόβαθμο στέλεχος δήλωνε επιφυλακτικό για μια τέτοια εξέλιξη: ”Οι ιδιοκτήτες των αλυσίδων λιανικής αποτιμούν πολύ υψηλότερα τις εταιρείες τους απ’ όσο η χρηματιστηριακή αγορά και έτσι δεν θεωρώ βέβαιο ότι το εγχείρημα της Μασούτης για είσοδό της στο χρηματιστήριο τελικά θα προχωρήσει”.

Τι έγινε τώρα στην πράξη: κάτι τα σαφώς ανώτερα φετινά κέρδη της ΑΒ Βασιλόπουλος, κάτι οι προσπάθειες σύγκρισης με μια εκτιμώμενη εισαγωγή της Μασούτης, εκτίναξαν τη μετοχή της ΑΒ κατά 100% υψηλότερα από τον Μάρτιο του 2007 μέχρι σήμερα!

Ανάλογη ανοδική επίδραση -μικρότερου μεγέθους βέβαια- υπήρξε και στην περίπτωση της Σαράντης, με τη μετοχή να κερδίζει 33% μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, όχι μόνο από την επιτυχή αναδιάρθρωση της παρουσίας της σε Τουρκία, Ρωσία και Ουκρανία αλλά και από τη συγκρινόμενη αποτίμηση της εταιρείας Κορρές, η οποία εισάχθηκε φέτος στο Χ.Α.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΚΕΡΔΗ

Μα πόσες φορές θα πρέπει οι αναλυτές να αναθεωρούν ανοδικά μέσα σε μία μόνο χρονιά τα κέρδη των μεγάλων τραπεζών; Τέσσερις! Μία φορά μετά τη δημοσίευση κάθε τριμηνιαίου αποτελέσματος και μετά το conference call που συνήθως ακολουθεί το ίδιο απόγευμα...

Παρά το γεγονός ότι κατά την τελευταία διετία έχουν χυθεί τόνοι μελάνι για την καταγραφή των επιφυλάξεων τις οποίες εκφράζουν διάφοροι επαΐοντες και μη σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών, οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών κάθε φορά αποτελούν μια νέα θετική έκπληξη: ο ρυθμός ανόδου των κερδών είναι εντυπωσιακός, οι δείκτες αποδοτικότητας ”δυσεύρετοι” πλέον στην Ευρώπη και όλες οι επιφυλάξεις ως προς την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων βρίσκονται ”εκτός ισολογισμού”...

Στην περίπτωση της Eurobank είχαμε υπέρβαση κατά 10% των συγκλινουσών εκτιμήσεων, με αποτέλεσμα μια ευρεία σειρά επενδυτικών οίκων είτε να προχωρήσει σε νέες ανοδικές τιμές-στόχους είτε να εξετάζει μια τέτοια κίνηση.

Η Alpha Bank επίσης σημείωσε αύξηση κερδών στο εννεάμηνο κατά 41,5% (670 εκατ. ευρώ), όταν η μέση πρόβλεψη των αναλυτών βρισκόταν στο +37% (638 εκατ. ευρώ). Ανώτερα των εκτιμήσεων ήταν επίσης και τα κέρδη των τραπεζών Πειραιώς, Κύπρου και Αττικής.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 503 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 09/11 - 13/11/2007

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v