Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: ”Βάρος” οι αδυναμίες της αγοράς εργασίας

Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία συνοδεύτηκε από σημαντική βελτίωση των επιδόσεων της αγοράς εργασίας, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η διατήρηση της δυναμικής της ελληνικής αγοράς εργασίας προϋποθέτει την αντιμετώπιση των υφιστάμενων διαρθρωτικών αδυναμιών.

ΕΤΕ: ”Βάρος” οι αδυναμίες της αγοράς εργασίας
Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία συνοδεύτηκε από σημαντική βελτίωση των επιδόσεων της αγοράς εργασίας, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα (Greece: Economic & Market Analysis - Απρίλιος - Οκτώβριος 2007), σημειώνοντας ωστόσο ότι η διατήρηση της δυναμικής της ελληνικής αγοράς εργασίας προϋποθέτει την αντιμετώπιση των υφιστάμενων διαρθρωτικών αδυναμιών.

Όπως αναφέρεται σε αυτή, οι θετικές επιδόσεις αντανακλώνται στον ικανοποιητικό ρυθμό αύξησης της απασχόλησης, στη μείωση του ποσοστού ανεργίας καθώς και της διαφοράς του από το ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε.

Η αξιολόγηση των εξελίξεων στην ελληνική αγορά εργασίας την τελευταία δεκαετία, αναφέρεται στην ανάλυση, γίνεται ακόμα περισσότερο θετική αν συνεκτιμηθούν οι σημαντικοί παράγοντες που επενέργησαν στη συγκεκριμένη αγορά κατά την ίδια περίοδο:

Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία κατάφερε, χωρίς σημαντική επίπτωση στο ποσοστό ανεργίας, να απορροφήσει αποτελεσματικά έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό μεταναστών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ανειδίκευτοι και σχετικά χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

Ταυτόχρονα, η ελληνική αγορά εργασίας συνέχισε να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη συνεχιζόμενη τάση συρρίκνωσης της απασχόλησης τόσο στον αγροτικό όσο και στον μεταποιητικό τομέα της χώρας, με την απασχόληση στους δύο αυτούς χώρους να μειώνεται σωρευτικά κατά 29% μεταξύ 1998 και 2006.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις στην Ελλάδα κατά την ίδια περίοδο ήταν κατά μέσο όρο υψηλότερες από τον ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας, σε αντίθεση με την Ε.Ε. όπου υπολειπόταν κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας.

Συνέπεια των παραπάνω παραγόντων ήταν η αύξηση της απασχόλησης ανά ποσοστιαία μονάδα οικονομικής ανάπτυξης να υπολείπεται κατά 40% του μέσου όρου της Ε.Ε. παρά την επιτάχυνση που σημείωσε κατά την τελευταία διετία.

Με δεδομένη αυτήν τη χαμηλή ελαστικότητα, σημειώνεται στην ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, και αναμένοντας μια φυσιολογική επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα (κατά την περίοδο 2008 - 2012) προς το μακροχρόνιο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής της του 3,6% (και ελαφρώς κάτω από αυτόν προκειμένου να περιοριστεί το συνεχιζόμενο θετικό παραγωγικό κενό), καθώς και συνέχιση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, των υψηλών μισθολογικών αυξήσεων (καθ’ υπέρβαση της παραγωγικότητας), ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης αναμένεται να μειωθεί σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του 1%.

Ένας τέτοιος ρυθμός θα ήταν ανεπαρκής για την περαιτέρω σύγκλιση των δεικτών της ελληνικής αγοράς εργασίας με την Ε.Ε.

Η βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής αγοράς εργασίας προϋποθέτει συνεπώς την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της.

* Διαβάστε την ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v