Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και τα hedge funds τώρα σε φάση συγκέντρωσης

Πρόσφατη έρευνα σε στελέχη 301 αμερικανικών ταμείων με υπό διαχείριση ενεργητικό μεγαλύτερο των 100 εκατ. δολ. έδειξε ότι δύο στους τρεις αναμένουν κύμα συγχωνεύσεων. Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν ισχυρά επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία όμως έχουν καταγράψει μεγάλες απώλειες κατά την πρόσφατη κρίση στα χρηματιστήρια.

Και τα hedge funds τώρα σε φάση συγκέντρωσης
του Στέφανου Κορέλλη

Mετά το βαρύ πλήγμα που έχουν δεχτεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας, συνεχιζόμενης πιστωτικής κρίσης, ήρθε η ώρα της συγκέντρωσης στον χώρο των hedge funds. Πολλά από τα κερδοσκοπικά αντισταθμιστικά ταμεία, που έχουν ”δελεάσει” τους πάντες με τις υψηλές αποδόσεις τους -ακόμη και το ίδρυμα Νόμπελ έχει επενδύσει σε hedge funds-, θεωρείται βέβαιο ότι θα συγχωνευτούν για να αντιμετωπίσουν την πιστωτική κρίση που έπληξε τόσο τις αποδόσεις όσο και την αξιοπιστία τους.

Ταυτόχρονα, η τάση συγκεντρωτισμού θεωρείται από πολλούς αναλυτές ότι θα λειτουργήσει θετικά για τον κλάδο, με βάση τον κανόνα ότι τα deals πάντα κινητοποιούν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Rothstein Kass, τα δύο στα τρία στελέχη αμερικανικών hedge funds προβλέπουν ότι θα υπάρξει κύμα συγχωνεύσεων στον κλάδο το επόμενο διάστημα. Τα deals αναμένονται όχι μόνο από την πλευρά των μεγάλων που θα κινηθούν για να εξαγοράσουν μικρότερα hedge funds. Εκτιμάται ότι στο στόχαστρο εξαγορών αναμένεται να βρεθούν ισχυρά επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία όμως έχουν καταγράψει μεγάλες απώλειες κατά την πρόσφατη κρίση στα χρηματιστήρια.

Στην έρευνα πήραν μέρος στελέχη από 301 αμερικανικά hedge funds με υπό διαχείριση ενεργητικό μεγαλύτερο των 100 εκατ. δολαρίων, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τη ”Wall Street Journal”, καθιστά τα ευρήματα της έρευνας ιδιαίτερα σημαντικά.

Λογική συνέπεια

Η φάση συγκέντρωσης του κλάδου θεωρείται από τους οικονομικούς αναλυτές εύλογη συνέπεια μετά την εκτίναξη των επενδυόμενων κεφαλαίων και της ισχύος των hedge funds στις χρηματαγορές. Τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκαν πολλά αντισταθμιστικά ταμεία, όχι μόνο από στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου που είχαν αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία αλλά και από φιλόδοξους επιχειρηματίες οι οποίοι δημιούργησαν το δικό τους hedge fund.

Συνολικά υπολογίζεται ότι η αξία της βιομηχανίας των αντισταθμιστικών ταμείων έχει φτάσει στο 1,3 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης των hedge funds HFN, το ενεργητικό των υπό διαχείριση κεφαλαίων τους αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο κατά 20% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006.

Τώρα πλέον, και μετά την πιστωτική κρίση, εκτιμάται ότι πολλά από τα hedge funds δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν εύκολα, με αποτέλεσμα να προσβλέπουν σε εξαγορά τους από κάποιο μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο.

Τόνωση του ενδιαφέροντος

Από την άλλη, η συγκέντρωση του κλάδου με deals ανάμεσα σε μεγάλα ταμεία θεωρείται και μια κίνηση από τους διαχειριστές των ισχυρών hedge funds για να τονώσουν το ενδιαφέρον των σημαντικών πελατών τους, οι οποίοι πιθανότατα να κινηθούν προς την έξοδο καθώς οι απώλειες είναι μεγάλες.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τον Ιούλιο έφυγαν από τα αντισταθμιστικά ταμεία περίπου 32 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αφού το τελευταίο δίμηνο οι αποδόσεις των hedge funds μειώθηκαν.

Χαρακτηριστικά, ο φετινός Αύγουστος ήταν ο χειρότερος μήνας από τον Μάιο του 2006 γι’ αυτά, καθώς τα αιφνιδίασε η διόρθωση στα χρηματιστήρια και υπέστησαν μεγάλες ζημίες. Ενδεικτικά, τα μέχρι τώρα στοιχεία της Ηedge Funds Research δείχνουν ότι οι απώλειες των αντισταθμιστικών ταμείων τον Αύγουστο είναι κατά μέσο όρο 1,31%, ενώ η Barclay Hedge τις ανεβάζει στο 1,56%.

Βέβαια, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία της μέσης πτώσης θα αναθεωρηθούν προς το χειρότερο. Από την άλλη, παρότι η μέση πτώση δεν δείχνει μεγάλη, υπάρχουν αντισταθμιστικά ταμεία με απώλειες μόνο για τον Αύγουστο στο 6% και για όλο το έτος στο 10%.

Ποσοστά που θεωρούνται πολύ μεγάλα για τα hedge funds, τα οποία υπόσχονται υψηλές αποδόσεις σε όσους τα εμπιστεύονται.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη ανάγνωση της αστάθειας από τους διαχειριστές των αντισταθμιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, το 49% των διαχειριστών ανέφερε ότι πλέον θα εκμεταλλευτεί την αστάθεια των αγορών για να ανακτήσει τις απώλειές του, ενώ μόνο το 12% δήλωσε ότι η αστάθεια είναι αρνητικός παράγοντας.

Πιο δύσκολες γίνονται οι επενδύσεις

Από τους πιτσιρικάδες που ψάχνουν για τον γρήγορο πλουτισμό μέχρι τους συνταξιούχους που... δεν το βάζουν κάτω, τα hedge funds συνεχίζουν να εμπνέουν. Αυτό δείχνει το εντυπωσιακό πακέτο των επιστολών αλλά και οι αντιδράσεις που έχει δεχτεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) όσον αφορά στην απόφασή της να υπερδιπλασιάσει το κατώτατο όριο για τα κεφάλαια τα οποία πρέπει να διαθέτουν όσοι επενδύουν σε hedge funds.

Συγκεκριμένα, η SEC προτίθεται να απαγορεύσει επενδύσεις σε hedge funds σε όσους διαθέτουν ρευστότητα μικρότερη από 2,5 εκατ. δολάρια, εξαιρουμένων των εταιρειών real estate. Το σημερινό όριο είναι 1 εκατ. δολάρια συμπεριλαμβανομένης της αξίας της ιδιωτικής στέγης.

Οι προθέσεις της Επιτροπής έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των Αμερικανών. Είναι ενδεικτικό ότι είναι συνεχείς οι επιστολές και τα ηλεκτρονικά μηνύματα διαμαρτυρίας προς αυτήν από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα του κ. Μάικλ Σμιθ, πρώην χρηματιστή που τώρα διευθύνει επενδυτικό οίκο στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος ζητά από τα μέλη της Επιτροπής: ”Να μην ανακατεύεστε με το πορτοφόλι μου.

Σταματήστε να προσπαθείτε να με προστατεύσετε, μη θεωρείτε ότι γνωρίζετε περισσότερα από εμένα σε ζητήματα προσωπικών επενδυτικών επιλογών και εξειδίκευσης. Επιτρέψτε μου να επενδύσω σε hedge funds”.

Η ”Wall Street Journal”, η οποία παρουσίασε και την επιστολή τού κ. Μάικλ Σμιθ, αναφέρει ότι αυτό που ξαφνιάζει είναι πως οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από τις ομάδες πίεσης και τα οικονομικά λόμπι, όπως συμβαίνει συνήθως: ”Έχουν φτάσει επιστολές από απλούς πολίτες, όπως ένας 24χρονος απόφοιτος οικονομικού πανεπιστημίου, αλλά και από 70χρονους επενδυτές, οι οποίοι έχουν εμπειρία από τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς”, γράφει η εφημερίδα.

Βέβαια, πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θεωρούν την απόφαση για αύξηση του ορίου μέτρο προστασίας των μικροεπενδυτών, οι οποίοι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη πληροφόρηση για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις αλλά ούτε και τους μηχανισμούς λειτουργίας των hedge funds όπως συμβαίνει με τους ισχυρούς χρηματοοικονομικούς οίκους και τους μεγαλοεπενδυτές.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Επιτροπή δέχεται τα πυρά των γερουσιαστών (να σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη και η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ), οι οποίοι αναφέρουν ότι δεν φρόντισε να ενισχύσει τη διαφάνεια στη λειτουργία των hedge funds, που πολύ συχνά κατηγορούνται για χειραγώγηση της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v